Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Nieuwe budgetbepaling en nieuwe regels zorgcontinuïteit vanaf 17 maart

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , , ,

Je hebt het in de media misschien al gehoord. Vorige week besliste de Vlaamse regering om de zorgcontinuïteit bij jongvolwassenen met een beperking aan te passen. Tegelijkertijd wordt er vanaf 17 maart ook een nieuwe methode zorgzwaartebepaling in gebruik genomen. Of en vanaf wanneer je kind als jongvolwassene recht heeft op zorgcontinuïteit én volgens welke methode zorgzwaartebepaling je kind wordt ingeschaald, hangt van verschillende factoren af.

Drie factoren om rekening mee te houden

1/ de leeftijd van jouw kind met een beperking

Is je kind jonger dan 18, tss. 18 en 21 of ouder dan 21 jaar?

2/de ondersteuning die je momenteel krijgt

Krijgt je kind momenteel NRTH- ondersteuning via een MFC, heeft je kind een PAB, een combinatie van beiden of nog geen van beiden?

3/de fase waarin de aanvraag voor jouw kind zich bevindt

Ben je al met je aanvraag begonnen, is ze al deels goedgekeurd of moet je nog starten met de aanvraag?

Op basis van deze drie factoren wordt er bepaald in welke categorie jouw kind terechtkomt. Er zijn heel wat combinaties mogelijk. Heb je hierover nog vragen? Dan kan je een mailtje sturen naar info@deouders.be. We helpen je graag op weg.

Algemeen kunnen we stellen dat:

  • het principe van zorgcontinuïteit blijft bestaan voor wie over een PAB beschikt of NRTH ondersteuning krijgt via een MFC.
  • je voor je kind nog steeds de aanvraagprocedure van een PVB kan starten vanaf 17 jaar. Voor velen zal de zorgcontinuïteit weliswaar pas ingaan vanaf 21 jaar.
  • wie over een PAB beschikt of NRTH ondersteuning krijgt via een MFC de aanvraagprocedure moet afronden voor de leeftijd van 22 jaar om van de zorgcontinuïteit te kunnen blijven genieten.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of bedenkingen bij deze nieuwe regelgeving? Dan horen we het graag via info@deouders.be.

>> Let wel: deze regeling is onder voorbehoud van definitieve goedkeuring door de Vlaamse Regering en publicatie in het Belgisch Staatsblad.

 

 

 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord