Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Op stap met het openbaar vervoer

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Reizen.

Reizen met De Lijn (vervoer met tram of bus): een gratis abonnement

Vanaf 2018 staat je gratis abonnement op een MOBIB-kaart.

Wie heeft hier recht op?

Je kind krijgt een gratis abonnement als het in het Vlaams gewest woont en ingeschreven is bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

Hoe verkrijg je de kaart?

Normaal heb je hiervoor een brief van De Lijn ontvangen. Ontving je die niet? Dan kan je nog terecht bij de dienst abonnementen van De Lijn. Het enige wat je dan nog moet doen, is 5 euro verwerkingskost betalen om de kaart klaar te maken en te versturen. De MOBIB-kaart blijft 5 jaar geldig. Zolang het abonnement gratis blijft, moet je de komende 5 jaar niets meer doen. De Lijn zorgt ervoor dat je gratis abonnement ieder jaar opnieuw automatisch op je kaart komt te staan.

Reizen met de trein

Is jouw kind jonger dan 12 jaar, dan reist je kind per definitie gratis met de trein. Met de 'Kaart Kosteloze Begeleider' reis je als begeleider ook gratis mee.

Is jouw kind ouder dan 12 jaar, dan betaal je een ticket voor je kind, maar reis je met de ‘Kaart Kosteloze Begeleider’ als begeleider ook gratis mee.

Wie heeft recht op deze ‘Kaart Kosteloze Begeleider’?

Je kind is in België gedomicilieerd en kan niet alleen reizen door een van de volgende handicaps:

• een zelfredzaamheid die met minstens 12 punten afgenomen is volgens de evaluatiegids (6 punten voor een kind jonger dan 21);

• een blijvende invaliditeit of arbeidsongeschiktheid van minstens 80 %;

• een blijvende invaliditeit die rechtstreeks toe te schrijven is aan de onderste ledematen en die leidt tot een invaliditeitsgraad van minstens 50 %;

• totale verlamming of amputatie van de bovenste ledematen;

Hoe verkrijg je de kaart?

Je vult het aanvraagformulier in en voegt hierbij het attest met bewijs van handicap. Dit kan worden verstrekt door:

° Directie-Generaal Personen met een handicap van de FOD Sociale Zekerheid

° De instellingen die een verhoogde kinderbijslag uitbetalen

Je bezorgt het formulier en het attest ofwel aan het loket van een station naar keuze ofwel via de post naar het adres Free Carer Card, 10-14 B-MS.1322, Hallepoortlaan 40, 1060 Brussel

De kaart wordt aangemaakt en je ontvangt een brief voor afhaling in het station van je keuze. Je dient aan het loket een verwerkingskost van 5 euro te betalen. Daarnaast heb je ook een recente pasfoto nodig of de EID kaart van je kind.


Wat zijn de voordelen?

Op vertoon van de kaart, reis je als begeleider gratis mee in tweede klas.

Je reist gratis in eerste klas als begeleider als je kind onder de 12 jaar reist met een biljet aan tarief 50% of tarief 50% met de ‘Kaart Grote Gezinnen.’

De ‘Kaart Kosteloze Begeleider’ kan je in België gebruiken maar ook bij een aantal reizen in het buitenland. Informeer je hiervoor bij het loket van de NMBS.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord