Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Tips van ouders voor een vlotter verloop van het schooljaar

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Onderwijs met de tags , , ,

We zijn het alweer goed gewoon. Dit schooljaar. De wekker die ons ’s ochtends veel te vroeg goeiemorgen zegt, de dagelijkse file in de badkamer en de rush om de kinderen op tijd op school te krijgen. En dan moet je eigen werkdag nog starten…

Als ouders van een bijzonder kind moeten wij in september meer nog dan anderen een tandje bijsteken. Vaak is extra overleg nodig over ons kind met de klasjuf, zorgjuf, therapeuten en/of directie om ons kind de juiste zorg te geven.

Daarnaast raakt elk gaatje in onze agenda veel te snel ingevuld met therapieën, doktersbezoeken,.... Wil je je kind hierop voorbereiden en zelf niet voor verrassingen komen te staan? Dan kan een gestructureerd schema/ bord met therapieën, activiteiten en opvangmomenten een oplossing bieden.

Ten slotte komt er vaak nog heel wat extra praktisch werk kijken bij de handicap van je kind. Elk kind is uniek. Elk kind vergt andere aanpassingen maar met deze tips willen we jullie alvast even op weg helpen.

Heb je zelf nog tips voor ons? Stuur ze ons dan zeker door via info @deouders.be

Tip 1: Dankzij Lees voor Vlaanderen kan elke leerling van lager, secundair, Se-n-Se onderwijs of HBO5 Verpleegkunde met een attest dyslexie, dyspraxie, ADIBib-attest, GON of buitengewoon onderwijs weer gratis voorleessoftware aanvragen voor het schooljaar 2019-2020. Jouw gratis software aanvragen doe je heel eenvoudig via adibib.

Tip 2: Kijk eens op de website van gespecialiseerde bedrijven zoals die van Muisje Sensitief. Je vindt er allerlei hulpmiddelen om je kind in de klas te ondersteunen. In het rubriekje Aanbiedingen vind je bij de start van dit schooljaar veel interessante hulpmiddelen.

Tip 3: Ga zelf aan de slag om materiaal te maken.

Kan je kind door dyslexie of een visuele problematiek niet meevolgen met de gewone leesboekjes en wil je toch graag af en toe een papieren versie gebruiken?

Vergroot de tekst dan uit of maak zelf heel eenvoudig een herbruikbaar leesboekje. Hoe je dit doet, vind je hier.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord