Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Vaccinatiestrategie: wanneer komen kinderen en volwassenen met een handicap aan de beurt?

Geschreven door Liesbeth Vergauwen op in de categorie Default met de tags , , ,

Vorige week donderdag startte de vaccinatiecampagne in de collectieve voorzieningen en ouderinitiatieven voor mensen met een handicap. Dat is goed nieuws. Maar ook gezinnen van kinderen en jongeren die thuis wonen verdienen perspectief.

Meerderjarige kinderen met een handicap in voorzieningen

14.900 meerderjarigen met een handicap die in een voorziening of ouderinitiatief verblijven, zullen worden gevaccineerd. Ook wie sinds corona thuis verblijft, maar normaal een beroep doet op een voorziening, krijgt een vaccin. Daarnaast worden ook 220 meerderjarigen gevaccineerd die verblijven in een voorziening voor minderjarigen.

Voor veel mensen betekent dit een lichtpunt in donkere coronatijden.

Wat met andere bijzondere kinderen?

Wie thuis verblijft, een beroep doet op een dagcentrum of een dienst zelfstandig wonen, moet nog wachten op een vaccin. Ook voor minderjarigen en hun gezin is het nog wachten.

Veel ouders zijn ongerust. Zij vrezen dat hun stem helemaal niet gehoord wordt in de vaccinatiestrategie.

Gezinnen gaan er onder door

Veel gezinnen met een handicap leven al bijna een jaar in strikte isolatie. Dit om diverse redenen waaronder:

  • Angst om ziek te worden en de zorg voor hun kind met een handicap niet meer te kunnen opnemen.
  • Angst dat hun kind (al dan niet risicopatiënt) ziek wordt
  • In veel gezinnen van een kind met een handicap sprongen vroeger de grootouders bij om mee de zorg en ondersteuning op te nemen. Dit is nu volledig weggevallen door de covid maatregelen.

De emotionele tol van de coronacrisis bij gezinnen van een kind met een handicap wordt sterk onderschat. We krijgen dagelijks signalen van mensen die er onderdoor gaan en om een perspectief vragen. We mogen niet vergeten dat sommige gezinnen al een jaar lang 24/7 alleen zorg dragen voor hun kind. Deze ouders zijn niet alleen fysiek maar ook emotioneel op.

Bijzondere gezinnen hebben vaak enkel nog zorggerelateerde contacten met therapeuten, assistenten, thuisverpleging of artsen. Die noodzakelijke verzorging of therapie houdt een extra risico in op besmetting, maar is onmisbaar omwille van de handicap van hun kind.

Een groep kinderen met extra risico gaat momenteel zelfs niet naar school uit schrik voor ernstige complicaties bij een besmetting. Zij moeten het stellen met een aantal uren thuisonderwijs als dat mogelijk is.  

Bovendien zijn veel  jongeren met een handicap niet in staat om een mondmasker te dragen door hun fysieke of verstandelijke problematiek. Voor  jongeren met een verstandelijke handicap is deze hele coronacrisis nog moeilijker te vatten dan voor de rest van de samenleving.

Onze oproep

Samen met onze partnerorganisatie Onafhankelijk Leven heeft vzw De Ouders dit probleem al meermaals aangekaart.

We beseffen dat er voor kinderen onder de 18 nog geen vaccins worden toegediend omdat verder onderzoek nodig is. Maar als de ouders prioritair zouden worden gevaccineerd, dan kan dat voor sommige gezinnen al gemoedsrust brengen. Zij lopen dan zelf niet meer het risico om ernstig ziek te worden en de zorg niet meer te kunnen opnemen.

Gezinnen van kinderen met een handicap hebben recht op een duidelijk perspectief. Hun noden moeten ernstig worden genomen. Laat ons zorg dragen voor deze kwetsbare gezinnen in de samenleving. 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord