Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Vraag van ouders: Waar vind ik een vrijwilliger?

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen.

We krijgen wel vaker de vraag van ouders hoe ze een beroep kunnen doen op een vrijwilliger voor hun bijzonder kind. Voor veel ouders loopt deze zoektoch naar een geschikte vrijwilliger bovendien niet altijd van een leien dakje. Daarom geven we jullie in dit artikel enkele tips om snel een positief resultaat te boeken.

Een vrijwilliger: wie, wat, hoe?

Stel: jouw dochter heeft extra ondersteuning nodig tijdens de zwemles op school, ondersteuning die men vanuit de school niet kan bieden. Jouw volwassenen zoon wil heel graag eens op café maar kan dit niet alleen of nog: jullie willen er met z’n tweetjes eens een avondje op uit maar durven jullie bijzonder kind niet bij een gewone babysit achter te laten.

Wie beschikt over een PAB of een PVB budget kan een assistent of een vrijwilliger in dienst nemen om deze activiteiten te begeleiden. Maar wat als je (nog) geen budget hebt? Ook in dat geval bestaan er oplossingen.

Al een BOB budget?

Veel gezinnen van een kind met een beperking ontvangen wel al een BOB budget, een maandelijks bedrag van 300 euro dat je vrij kan besteden aan de extra zorgen voor je kind. Je kan dit bedrag bv. gebruiken om een vrijwilliger te betalen. Ook zonder BOB budget kan je uiteraard een vrijwilliger in dienst nemen via een deeleconomieplatform.

 

Hoe zoek je een geschikte vrijwilliger?

Een geschikte vrijwilliger, allemaal goed en wel, maar hoe ga je ernaar op zoek?

  • Maak je nood aan je omgeving bekend. Plaats eventueel een berichtje op Facebook, leg een briefje bij de bakker of de slager om de hoek, laat het item eens vallen wanneer je bij vrienden bent. Als je een beetje geluk hebt, dan vind je zo iemand die een stukje van deze extra ondersteuning op zich wil nemen.
  • Vraag eens na bij de lokale jeugdbeweging, een sociale vereniging in de buurt of neem contact op met een Hogeschool met een aanbod in de sociale sector. Je vindt er vaak gemotiveerde studenten die graag ervaring opdoen en ondertussen een centje bijverdienen.
  • Of het kan nog creatiever. Met onze vzw De Ouders organiseren we gezinsdagen in elke provincie. Tijdens zo’n gezinsdag koppelen we telkens een assistent (student) aan een gezin. Sommige gezinnen hebben echt een klik met hun student en bieden die nadien een vrijwilligerscontract aan.
  • Of je kan terecht bij een deeleconomieplatform.

Waarom werken met een vrijwilligerscontract?

Je wil uiteraard dat je vrijwilliger volledig verzekerd is en dat hij/zij een vergoeding krijgt voor de extra ondersteuning die hij/zij aan je zoon of dochter biedt. Je vrijwilliger vergoeden kan op verschillende manieren:

  • Ofwel werk je puur met het principe van vrijwilligers. Die mogen in dat geval maximum 1388.40 euro bijverdienen op jaarbasis en maximum 34.71 euro per dag. Sinds 1 januari 2019 mogen vrijwilligers in sommige gevallen tot 2549,90 euro per jaar bijverdienen. Om te zien of jouw vrijwilliger tot deze categorie behoort, lees je best dit artikel eens. Om wettelijk in orde te zijn, moet je met de vrijwilliger een overeenkomst afsluiten. Dit moet via een organisatie gebeuren. De organisatie stelt de vrijwilliger aan, niét de budgethouder. Je mag uiteraard wel de vrijwilliger werken die je zelf hebt gekozen. Hoe verloopt dit? De organisatie moet informatie geven aan de vrijwilliger. Dit kan de organisatie doen onder de vorm van een informatienota en een vrijwilligersovereenkomst die de organisatie zelf opstelt. De organisatie kan de vrijwillige assistent, indien afgesproken, een vergoeding bieden: ofwel via een forfaitaire kostenvergoeding of via een reële kostenvergoeding. Volgende organisaties zijn gespecialiseerd in vrijwilligerswerk als assistent: Ado Icarus en VFG.

 

  • Ofwel werk je via een platform deeleconomie

In dat geval mag de vrijwilliger aan een gunstig belastingtarief ( 10%) bijklussen tot een maximumbedrag van 6.000 euro op jaarbasis. Zelf betaal je een vergoeding aan het deelplatform. Voordeel: je moet niet zelf op zoek naar een vrijwilliger maar je kan gebruik maken van een platform waarop alle kandidaat-vrijwilligers staan. Voorbeelden van dergelijke platforms zijn bv. Helpper, ListMinut, babysits,…

Veel succes alvast met de zoektocht!

Hebben jullie zelf nog tips voor andere ouders? Mail dan zeker naar info@deouders.be en wij nemen jouw ideeën mee op de lijst van tips rond vrijwilligerswerk.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord