Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Waar heb ik recht op? > het Groeipakket in een notendop voor onze bijzondere kinderen

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie financieel met de tags , ,

Vanaf 1 januari 2019 wordt de kinderbijslag in Vlaanderen omgevormd tot het Groeipakket. Het Groeipakket is het geheel van financiële tegemoetkomingen dat de Vlaamse overheid voorziet voor elk kind binnen een gezin.

Ontvang je nu al kinderbijslag? Dan blijf je die na 1 januari 2019 automatisch verder ontvangen. Je huidig kinderbijslagfonds geeft je dossier automatisch door aan zijn Vlaamse opvolger. De 11 bestaande kinderbijslagfondsen hergroeperen zich vanaf januari 2019 tot 5 Vlaamse uitbetalers. Zij zorgen ervoor dat je je Groeipakket tijdig en correct blijft ontvangen.

Het Groeipakket bevat verschillende onderdelen, verschillend voor elk kind. Hoe zal het Groeipakket er voor jouw kind (geboren voor 1 januari 2019) uitzien?

° het basisbedrag

Eerst en vooral heb je het basisbedrag. Dit blijft gebaseerd op de huidige kinderbijslag aangevuld met een leeftijdsbijslag op 6, 12 en 18 jaar. Zolang je kind in Vlaanderen woont, heeft het hier onvoorwaardelijk recht op tot en met de maand waarin het 18 jaar wordt. Heeft je kind een specifieke ondersteuningsbehoefte? Dan is dat tot de maand waarin je kind 21 jaar wordt.

° de schooltoelage

Voortaan krijgt elk kind eind augustus ook een schooltoelage bij de start van het nieuwe schooljaar.

Ook kinderen die nog niet naar school gaan, krijgen de bonus als ondersteuning in de opvoedingskosten. De schoolbonus wordt automatisch uitbetaald en hangt af van de leeftijd van je kind.

0 - 4 jaar

20,40 euro

5 - 11 jaar

35,70 euro

12 - 17 jaar

51 euro

18 - 24 jaar

61,20 euro

Naast deze bedragen die aan elk kind worden uitbetaald, zijn er ook 3 soorten extra toeslagen waar sommige kinderen recht op hebben. Wij gaan dieper in op één van deze toeslagen die voor onze bijzondere kinderen belangrijk is: de zorgtoeslag.

De zorgtoeslag wordt gegeven aan kinderen met specifieke zorgnoden. Dit is een variabel bedrag. Omdat een kind met een handicap extra zorgen vraagt, kan je een toeslag krijgen voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Tot nu toe heette dit de ‘verhoogde kinderbijslag.’ Het bedrag van de toeslag hangt af van de mate waarin de specifieke ondersteuningsbehoefte gevolgen heeft voor het kind zelf en de rest van het gezin.

Nieuw is dat vanaf 1 januari 2019 niet meer het Directoraat Generaal voor personen met een handicap bevoegd is, maar wel Kind en Gezin. Zij zullen nu de aanvraagdossiers beheren. Een door Kind en Gezin erkende arts beoordeelt de gevolgen van de specifieke ondersteuningsbehoefte. De arts gebruikt daarvoor verder het driepijlersysteem zoals het nu wordt gebruikt. Het resultaat van de beoordeling is een score van maximaal 36 punten. Hoe hoger de score, hoe hoger het bedrag van de toeslag. Hier vind je de lijst met de maximumscores. https://www.mantelzorglijn.be/gids_hoofdstuk12.html#kinderbijslag

De huidige extra bedragen die bovenop het basisbedrag worden uitbetaald, vind je hieronder:

Ernst van de aandoening

Bedrag per maand

minstens 4 punten in de 1ste pijler en minder dan 6 punten over de drie pijlers

€ 82,37

6 - 8 punten over de drie pijlers en minder dan 4 punten in de 1ste pijler

€ 109,70

6 - 8 punten over de drie pijlers en ten minste 4 punten in de 1ste pijler

€ 422,56

9 - 11 punten over de drie pijlers en minder dan 4 punten in de 1ste pijler

€ 255,99

9 - 11 punten in de drie pijlers en ten minste 4 punten in de 1ste pijler

€ 422,56

12 - 14 punten over de drie pijlers

€ 422,56

15 - 17 punten over de drie pijlers

€ 480,48

18 - 20 punten over de drie pijlers

€ 514,80

+ 20 punten over de drie pijlers

€ 549,12

Voor de gezinnen die nu al verhoogde kinderbijslag krijgen, verandert er niets. Gezinnen die vandaag verhoogde kinderbijslag, een basisondersteuningsbudget en/of een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden ontvangen, behouden deze tegemoetkomingen ook na 1 januari 2019.

Als je op 1 januari 2019 nog geen zorgtoeslag krijgt voor je kind en je denkt dat je kind hiervoor in aanmerking komt, neem dan voortaan eerst contact op met je uitbetaler. Die contacteert vervolgens Kind en Gezin. Zij verwijzen je door naar een arts die de specifieke ondersteuningsbehoefte van je kind beoordeelt. Vervolgens bezorgt Kind en Gezin het resultaat van de beoordeling aan de uitbetaler. De uitbetaler bepaalt op basis daarvan het bedrag van de zorgtoeslag.

Het nieuwe systeem biedt een groot voordeel voor wie vanaf 1 januari 2019 een hulpvraag stelt via de intersectorale toegangspoort voor minderjarigen. Deze gezinnen krijgen de zorgtoeslag automatisch toegekend voor zover hun kind aan de voorwaarden voldoet. De arts, verbonden aan het multidisciplinair team waar je je vraag hebt gesteld, zal immers ook de beoordeling doen voor de zorgtoeslag. Op deze manier wil de Vlaamse overheid voorkomen dat je kind zich bij twee verschillende artsen moet melden.

2) De sociale toeslag is er voor kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen. Het bedrag wordt automatisch toegekend zodra je er recht op hebt.

3) de participatietoeslag

Ten slotte heb je ook nog de participatietoeslag. Deze toeslag dient ertoe om gezinnen te stimuleren gebruik te maken van kinderopvang of onderwijs.

Komt er in jouw gezin na 1 januari 2019 nog een telg bij? Dan zal het Groeipakket er voor deze baby iets anders uitzien. Voortaan krijgt elk kind geboren na 1 januari 2019 een basisbedrag van 163.20 euro en dus niet meer het huidige bedrag van de kinderbijslag als basisbedrag.

Wil je meer info over dit nieuwe systeem? Klik dan op dit filmpje van de Vlaamse Overheid.

https://www.youtube.com/watch?v=eIRvsI8QNIg

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord