Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Waar heb ik recht op? > ondersteuning in tijden van corona

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , ,

We kregen de voorbije week heel wat vragen binnen rond het alleen zorgen voor je bijzonder kind, het werken met assistenten in deze periode en de rechten van ouders van wie de kinderen in een voorziening verblijven.

Waar vind je het laatste nieuws over corona?

Op de officiële website over corona vind je de laatste info. Voor vragen kan je bellen naar het gratis nummer 0800 14 689.

1/ Assistentie

Al dan niet assistentie?

De regering nam extra maatregelen. Maar deze hebben geen betrekking op assistenten. Indien je een assistent hebt, dan mag die blijven werken

Sommige ouders willen nu meer dan ooit een beroep doen op hun assistent(e) om mee de zorg op te nemen voor hun bijzonder kind. Anderen willen de assistentie liever on hold zetten. Hieronder lees je de verschillende mogelijkheden die de collega’s van Onafhankelijk Leven vzw voor ons op een rijtje hebben gezet.

Wat als mijn assistent niet wil werken?

Als je de richtlijnen opvolgt, mag jouw assistent wel werken. Lukt dat niet? Dan moet de assistent verlof nemen (bijvoorbeeld onbetaald verlof of verlof om dwingende redenen indien er voor familie thuis moet worden gezorgd). Ga zoveel mogelijk in dialoog en probeer samen te bekijken wat mogelijk is.

Wat als je nu geen beroep wil doen op jouw assistent?

Als jouw assistent bij jou in dienst is, ga je best in dialoog. Als je zelf niet ziek bent, kan je niet zomaar jouw assistent thuis zetten. In dat geval zou je sowieso moeten betalen. Als je zelf ziek bent of risicosymptomen hebt, kan je eventueel via de RVA tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht door het coronavirus vragen. Hiervoor neem je contact op met jouw sociaal secretariaat.

Wat als mijn assistent ziek is en ik geen ondersteuning heb?

We gaan er jammer genoeg van uit dat er een reële kans is dat mensen ziek worden of in thuisisolatie moeten. Voor sommigen betekent dit dat je geen beroep kan doen op jouw netwerk van vaste assistenten. Bekijk wat er mogelijk is binnen jouw eigen netwerk. Kan je beroep doen op vrienden of familie om jou extra te ondersteunen? Of kan iemand anders je helpen? Ook hier is het belangrijk dat je de veiligheidsvoorschriften goed volgt.

Wat als je kind zelf symptomen heeft?

Contacteer jouw huisarts. Uiteraard kan je kind ook als het besmet is, ondersteuning krijgen. In dat geval moeten er extra maatregelen worden genomen zoals het gebruik van een mondmasker en handschoenen.

2/ Mijn kind verblijft in een voorziening

Op de website van het VAPH vind je heel wat info over de regels die momenteel gelden wanneer je kind in een MFC of een voorziening verblijft. Vanuit vzw De Ouders vinden wij het ontzettend belangrijk dat je als ouder toch zoveel mogelijk contact kan houden met je kind. Vanuit sommige voorzieningen doet men heel erg zijn best om ouders op de hoogte te houden van hoe het met hun kind gaat. Er worden – indien mogelijk – vaak ook skypemomenten georganiseerd. Indien je te weinig contact kan houden met je kind, probeer dan in dialoog te gaan met de voorziening om samen tot een oplossing te komen.

3/ Ik heb geen hulp thuis voor mijn kind maar heb wel dringend ondersteuning nodig.

Hieronder vind je een aantal intitiatieven waarop je mogelijk een beroep zou kunnen doen.

  • Je kan een beroep doen op een dienst voor gezinszorg. Zij bekijken met jou welke mogelijkheden er zijn.
  • Je kan iemand inschrijven als vrijwilliger via een vrijwilligersorganisatie (zoals Ado Icarus, VFG of SOS Vrijwilligers+)
  • Je kan iemand inschrijven via een deeleconomieplatform.
  • Vrijwilligers: op sociale media en in diverse gemeentes zijn er spontaan initiatieven ontstaan om mensen te helpen. Deeleconomieplatform Helpper zet hun platform nu ook open om vrijwilligers en iedereen met een hulpvraag te koppelen tijdens deze Corona-crisis.
  • specifieke ondersteuning per provincie: momenteel wordt er werk gemaakt van extra ondersteuning in de thuiszorg. We volgen dit op de voet op. Voor elke inwoner van Oost-Vlaanderen die zijn thuiszorg niet langer zelf kan organiseren, kan contact worden opgenomen met twee bestaande zorgcentrales op het nummer van I-mens 078/15 25 35 (bij voorkeur aanmelden van leden van volgende ziekenfondsen: liberale, neutrale, onafhankelijke en socialistische mutualiteiten) en De Zorglijn 078/152 152 (een samenwerking van CM, Familiehulp, Familiezorg O.-Vl., Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen en Thuiszorgwinkels GOED). Ook patiënten zonder mutualiteit kunnen op beide centrales aangemeld worden. Onafhankelijk Leven is in onderhandeling met het kabinet om richtlijnen per provincie te krijgen.

Ten slotte geven we jullie mee dat zowel op de website van het VAPH als bij onze collega's van Onafhankelijk Leven de informatie quasi dagelijks voor jullie wordt aangepast. Je kan met al je vragen ook altijd terecht bij de Facebookgroep van de budgethouders of bij de mensen van de advieslijn van Onafhankelijk Leven

We lezen ook heel graag al jullie tips over hoe jullie deze moeilijke periode met jullie kinderen trachten door te komen. Stuur ons een mailtje naar info@deouders.be.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord