Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Sociaal tarief gas en elektriciteit

Heb je een attest van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid (minstens een handicap van 65%) of een zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte met een minimale score van 4 punten in pijler 1 van de medisch-sociale schaal? Dan heb je recht op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit.

Wat is het sociaal tarief voor gas en elektriciteit?

Het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas is een prijs die wordt vastgelegd door de CREG. Het is dus een tarief dat bij alle energieleveranciers en distributienetbeheerders hetzelfde is. Deze maatregel helpt gezinnen om hun elektriciteits- en aardgasrekening te betalen. Je bent dan een beschermde afnemer.

Wat moet je doen om het sociaal tarief te genieten?

Niets. Het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas wordt in de meeste gevallen automatisch toegekend. Je moet dus geen stappen te ondernemen.

Bijkomende voordelen voor beschermde afnemers

Heb jij recht op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit? Dan heb je recht op extra voordelen. De Vlaamse overheid biedt een verhoogde tegemoetkoming voor investeringen in energiebesparing:

  • Netwerkbeheerder Fluvius geeft aan beschermde klanten een kortingsbon van 150 euro als je een energiezuinige nieuwe koelkast (minstens label A+) of wasmachine (minstens label A) koopt .
  • Je hebt recht op een gratis energiescan van jouw woning om het energieverbruik te optimaliseren. 
  • Je hebt recht op hogere premies om je woning beter te renoveren en isoleren.
  • Ook bij de plaatsing van een zonneboiler en een warmtepomp krijg je als beschermde klant een beduidend hogere premie.
  • Ben je huurder? Vertel je huiseigenaar dat hij in aanmerking komt voor een verhoogde premie en professionele hulp bij het renoveren van de woning. Zo kan jouw energiefactuur aanzienlijk dalen!

Bekijk alle info over bijkomende voordelen voor beschermde afnemers.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord