Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Gratis digitale voorleessoftware voor elk kind dat dit nodig heeft

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Hulpmiddelen.

Wie komt hiervoor in aanmerking?

De doelgroep is ruimer dan leerlingen met dyslexie of een leerstoornis. Daarom spreekt de overheid over ‘voorleessoftware’ en niet over dyslexiesoftware. Alle leerlingen uit het gewoon en buitengewoon lager en secundair onderwijs, en die beantwoorden aan volgend profiel komen in aanmerking:

 leerlingen met een attest dyslexie = ernstige leesproblemen;

 leerlingen met een attest dyspraxie = ernstige schrijfproblemen;

 Leerlingen in het gewoon onderwijs met een gemotiveerd verslag

 leerlingen met een (inschrijvings)verslag type 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 of basisaanbod.

leerlingen met een ADIBib-attest. Dit attest wordt opgemaakt door het CLB en is bedoeld voor jongeren die buiten de bovenstaande doelgroepen vallen maar die wel zinvol gebruik kunnen maken van ADIBoeken en voorleessoftware. Dit attest laat leerlingen toe de voorleessoftware en ADIBoeken te gebruiken zodat ze door de auditieve ondersteuning beter omgaan met schriftelijke instructies en teksten.

Cursisten uit het volwassenenonderwijs, studenten uit het hoger onderwijs en jongeren die huisonderwijs volgen, vallen buiten dit programma. 

De aanmeldprocedure start vanaf 15 november en blijft lopen. Je kan je dus op elk moment registreren op www.leesvoor.vlaanderen. Er is geen deadline en evenmin een beperking van het aantal leerlingen. Eens je een softwareprogramma hebt gekozen, kan je niet meer veranderen gedurende het schooljaar.

Hoe ga je te werk?

Je maakt als ouder, leerkracht, zorgcoördinator, logopedist, … een account aan. Leerlingen die 16 jaar of ouder zijn, kunnen ook hun eigen account aanmaken. 

Je krijgt een bevestigingsmail (kijk zeker ook in je spam). Bevestig je account door op de link te klikken. 

Je registreert je kind met zijn/haar attestgegevens en rijksregisternummer en kiest de software die je kind zal gebruiken.

Je kiest hiervoor tussen verschillende pakketten voorleessoftware: Sprint, Alinea, Textaid, Wody en Kurzweil. Twijfel je nog? Vraag een demo aan bij de verschillende firma's.

Je krijgt een mail met de inloggegevens van je kind en de stappen die je moet ondernemen om de software op te starten.  

Je kind kan meteen aan de slag vanaf 15 november 2017.

Hier vind je de verschillende voorleesprogramma's netjes op een rij. De meeste firma's bieden ook infosessies aan. Lees er meer over op hun website.

De infosessies voor Sprintplus vind je hier.

Deel alvast jullie ervaringen over de voorleessoftware op ons oudernetwerk.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord