Verbindt ouders van kinderen met een beperking

Tips & Tricks

Op deze pagina vind je interessante tips & tricks van ouders zelf. We verzamelen ze uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Vrije tijd

Dienst vrije tijd Oranje

Op deze site vind je een interessant vrijetijdsaanbod voor mensen met een beperking. 

Zeildagen

Sailability organiseert over heel Vlaanderen zeildagen voor mensen met een beperking. 

Jeugdbewegingen

Hier vind je een overzicht van vele jeugdbewegingen en organisaties die bereid zijn kinderen en jongeren met een beperking ook een plekje te geven binnen hun werking.

De jeugdbeweging scoutsen en gidsen heeft een apart onderdeel voor kinderen met een beperking Akabe

Oranje vzw is dan weer een inclusiejeugdbeweging waar zowel kinderen met als zonder beperking welkom zijn.

Toegankelijke activiteiten in Oost-Vlaanderen

Hier vind je een overzicht. 

Activiteiten met minipaardjes

Klein Postel is een dag-en activiteitencentrum voor mensen met een ondersteuningsnood die willen genieten van minipaardjes. 

Staptochten voor jongeren met (vermoeden van) een beperking

Op Stap is een project dat staptochten organiseert voor jongeren met (vermoeden van) een beperking. Dit is een initiatief van Ritmica, bedacht door twee medewerkers met een hart voor de natuur.

Toegankelijke activiteiten in de Vlaamse Ardennen

Hier vind je een overzicht van toegankelijke activiteiten in de Vlaamse Ardennen

Make-a-wish vervult wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte

Wij geloven in de helende kracht van een wens. Daarom vervullen wij de hartenwensen van kinderen die vechten tegen een levensbedreigende ziekte om hoop, sterkte en vreugde te brengen. Meer info vind je op deze website

Moeilijkheden met verloren lopen

Tip van een van de ouders op het netwerk om deze 'Spotter' te gebruiken. 

Medianest - aangepaste apps

Op medianest.be vind je heel wat apps die handig/bruikbaar zijn voor kinderen/jongeren met een beperking

De Kampenhoeve STER

Op de Kampenhoeve kunnen mensen met een beperking genieten van de verzorging van de ezels of een ritje met één van de dieren. 

Meer info vind je op de site

Algemeen

Waar vind ik hierover informatie op het oudernetwerk?

Vergeet je niet te registeren en op 'join channel' te drukken. 

Tip voor de eerste 300 gebruikers van het oudernetwerk

De eerste 300 mensen die zich registreren op het oudernetwerk, ontvangen het boekje 'het loopt op wieltjes'. Stuur je contactgegevens (voornaam, naam, adres) naar info@deouders.be en wij sturen het boekje op. 

Toegankelijk reizen

Waar vind ik hierover informatie op het oudernetwerk?

Vergeet je niet te registreren en op 'join channel' te drukken. 

VZW Op stap

VZW op stap probeert tegemoet te komen aan de noden van gezinnen, die graag eens op een ontspannen manier op vakantie willen. In een geëngageerde omgeving en met gelijkgestemde zielen, die het dagelijkse leven met kinderen die speciale aandacht nodig hebben uit eerste hand kennen en dus goed aanvoelen wat uw bekommernissen zoal zijn.

Visit Flanders

Op Visitflanders.com vind je een overzicht van vakantiemogelijkheden in Vlaanderen. 

Hannibal

Hannibal organiseert vakanties voor kinderen, tieners en jongeren met en zonder beperking.

Casa Ametza

dsqd

Wigwamhuisjes in Valkenburg a/d Geul

In Valkenburg a/d Geul kan je een leuk wigwamvakantiehuisje boeken voor jouw bijzonder gezin.
Een unieke overnachtingsgelegenheid in een rolstoeltoegankelijk kader. Open van april tot oktober. Boek nu voor de zomer 2019

 

 

Hotel O'mer vzw Oranje

Iedereen is welkom in Hotel O'mer om z'n vakantie aan de belgische kust door te brengen. Vakantiesfeer, ontmoeting, beleving en ontspanning staan voorop. In hotel O'mer biedt Oranje specifieke ondersteuning voor de hotelgasten met een (vermoeden van) beperking.

Casa Peguche

Aan de Costa Blanca vind je dit rolstoeltoegankelijk vakantieverblijf voor 10 personen. Casa Peguche is een authentieke mediterrane Casa die is aangepast voor mindervaliden en gehandicapten.

Familie skivakantie To Walk Again

Een skivakantie voor het hele gezin? Dat kan via Sporta. Van 13 tot 20 april 2019 in Oostenrijk. Schrijf je nu in via sportkampen.be

Brownies & Downies

Als je er eens een dagje op uit trekt naar Nederland, dan moet je beslist eens in één van de 17 vestigingen van Brownies&Downies langsgaan voor een bijzondere lunch of een heerlijke kop koffie.

Pipowagen

Wil je graag eens op een bijzondere locatie logeren? Dan is deze rolstoeltoegankelijke Pipowagen beslist iets voor jullie. 

Koe in de Kost

Dit is een uniek concept voor een geslaagde boerderijvakantie. Je overnacht in een gerenoveerd, rolstoelvriendelijk boerderijhuis of in een unieke grondulow (niet rolstoeltoegankelijk) tussen de koeien. Overdag mag je meehelpen met koeien melken, met het oogsten van groenten en fruit of kan je naar hartelust spelen op de boerderij.

Meer info vind je hier

Gites van Choquenée

Voor een aangepast vakantieverblijf kan je naar de Ardennen gaan waar je deze bijzondere gite vindt. 

Vakantie bij de Manege zonder Drempels

Een volledig aangepast vakantieverblijf voor de paardenliefhebbers onder ons. Je kan er niet alleen logeren maar zelfs ritjes met een huifbed maken.

Polderwind

 Ken je domein Polderwind in Zuienkerke al? Een gloednieuw zorghotel van het Rode Kruis Vlaanderen waar je van een 'vakantie met zorg' kan genieten.

Le Renard Dormant

Le Renard Dormant beschikt over een familiekamer waar gezinnen kunnen vertoeven. Als je met de rest van het gezin overdag iets wil ondernemen, dan kan je de zorg van je 'bijzonder' kind met een gerust hart aan hen toevertrouwen. Er worden leuke activiteiten voorzien op maat van je kind. 

Meer info vind je hier

Maison la saignée

Ben je op zoek naar een aangepaste vakantiewoning met privé zwembad die rekening houdt met de handicap van jouw kind? 
Dan La maison saignée een echte aanrader! 

 

Linnaeushof

Kinderen met een handicap moeten in speeltuinen veelal aan de zijlijn toekijken. Niet zo in het Linnaeushof in Nederland. Ze hebben er namelijk heel wat aangepaste toestellen zowel voor rolstoelers als slechtzienden. Voor meer info: surf naar linnaeushof.nl

 

L'accolade d'Oléron

Ben je op zoek naar een prachtige vakantieplek die volledig is aangepast? Dan is L'accolade d'Oléron in Frankrijk misschien iets voor jou! Hulpmiddelen hoef je niet van huis mee te nemen, ze staan er permanent ter beschikking. 
In het hoogseizoen is er ook een recreatieprogramma voor kinderen mét een beperking en voor de brussen.

Resett

Ook deze keer zetten we weer een bijzonder intitatief in de kijker: de reizen van Resett. Lees hier hoe je je kan inschrijven voor de inspiratiereizen Resett

Stichting Varen met Wielen

Met de bouw van een aangepast schip bedoeld voor maximaal zes personen, hier kunnen rolstoelafhankelijke mensen met een ernstige handicap, toch gewoon op vaarvakantie. De speciaal voor dit doel opgerichte stichting Stichting Varen met Wielen , heeft een geheel aangepast motorjacht gerealiseerd. 

Het Bio vakantiepark

Het Bio vakantiepark is een uniek Nederlands vakantiepark voor gezinnen met een ernstig gehandicapt kind. Het park heeft aangepaste vakantiebungalows met veel aanvullende voorzieningen. Op het domein is een extra warm zwembad met verstelbare bodem en speciale hulpmiddelen. Er is ook een manege en je kunt een huifkartocht maken, zelfs met de elektrische rolstoel. In de centrale ontmoetingsruimte kun je levensechte bewegingen ervaren, zoals een tocht op een Harley, snowboarden, jetskiën, Zumba dansen en nog veel meer. In de Muziekkelder bevindt zich een vloer die letterlijk tot leven komt door de projectie van een aantrekkelijk spel of effect.

Handicaptravel

Hier kan je avontuurlijk logeren in Duitsland op een rolstoeltoegankelijke woonboot! Ervaring in het besturen van een boot en een vaarbewijs heb je hiervoor niet nodig. Je ontdekt één van de meest aantrekkelijke watersportregio's van Duitsland, zo'n 60 km ten westen van Berlijn en beleeft een vakantie vanuit een ander perspectief. 

Meer info vind je op de site

Ronald Mc Donald

Wist je dat je in Nederland kan logeren in één van de 3 Ronald Mc Donald vakantieverblijven? Lees er Ronald Mc Donald meer over op onze site

Villa Indigo

Het huis voor respijtzorg 'Villa Indigo' is een vredig oord waar kinderen worden opgevangen die lijden aan ziektes die een aanzienlijke verzorging vergen en waarvan de diagnose vaak onder voorbehoud is.

Villa Rozerood

Villa Rozerood , voor veel gezinnen met een beperking dé plek bij uitstek om eventjes op adem te komen. Ervaringen van andere ouders in Villa Rozerood kan je lezen op onze gesloten Facebookgroep De Ouders 'mijn kind, bijzonder kind.

B&B Altijd Genieten

Een gezellige kleinschalige en gezellige B&B te Moerkerke, landelijke deelgemeente van Damme. Aanpassingen zijn subtiel geïntegreerd met een optimaal “thuis” gevoel voor iedereen. Door het feit dat de B&B aangepast is wordt er zorg op maat geboden. 

Meer info vind je op de site

Limmerik

Heb je even nood om op adem te komen? Dat kan. Respijthuis De Limmerik in Zandhoven biedt je de kans om eventjes de zorg uit handen te geven. Warm aan te bevelen!

Brussenkamp

Hier stellen we jullie dit leuke brussenkamp voor tijdens de krokusvakantie. Een kamp voor kinderen met een fysieke beperking en hun brussen in Deinze.

Literatuur

Moeder van kind met een handicap

Tekstje dat een van de ouders doorstuurde op het oudernetwerk onder het topic "balansinjeleven"

Moeder worden van een gehandicapt kind betekent iets aankunnen wat je niet aankunt. Het betekent houden van een kind dat niet is zoals je had gewild dat het zou zijn en woedend zijn over het 'zo zijn' van een kind dat je nader staat dan wie ook. Het betekent steun, hulp en mededogen van anderen, verlangen en vervloeken. Het betekent afhankelijk zijn van deskundigen die problemen kunnen creëren en oplossen. 
Leven met een gehandicapt kind is leven met tegenstrijdigheden : Tegenstrijdigheden in jezelf , in het kind en je omgeving.
Kun je het aan?
Ja, natuurlijk niet.
Nee, natuurlijk wel.'

Sterk

Sterk is het driemaandelijks tijdschrift van het VAPH (Vlaams agentschap voor personen met een handicap)

Handiscoop

Handiscoop is het tweemaandelijks ledenblad van KVG

Weliswaar

Weliswaar is een tijdschrift van de overheid over welzijn en gezondheid. 

Boeken over autisme
  • Positieve psychologie bij autisme - June Groden E.A.
  • Brein bedriegt als autisme niet op autisme lijkt - Peter Vermeulen
  • Mijn kind heeft autisme - gids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners - Peter Vermeulen , Steven Degrieck.
Boeken over visuomotorische problemen
  • Mijn kind is onhandig - omgaan met visuomotorische problemen. - Wendy Peerlings
Boeken over leerproblemen
  • Het vollehoofdenboek - een werkboek voor kinderen en volwassenen- Linde Kraijenhoff.

Hulpmiddelen

Waar vind ik hierover informatie op het oudernetwerk?

Vergeet je niet te registreren en op 'join channel' te klikken. 

Smartwatch ontworpen voor mensen met een verstandelijke beperking

http://www.brevidius.nl/ 

Kus voor een klus/Design with a heart

Met Design with a Heart gaat Handicap International op zoek naar originele hulpmiddelen die een wereld van verschil maken voor mensen met een beperking. 

smartphones voor mensen met een beperking

Hier vind je een lijst met gsm's die werden getest door een onafhankelijk team van mensen met een beperking. De pictogrammen tonen welk toestel geschikt is voor welke beperking.

smartphones voor mensen met een motorische beperking

Het kenniscentrum hulpmiddelen van het VAPH (het KOC) heeft een lijst met praktische oplossingen voor mensen met een motorische beperking.

Een lijst van smartphones voor personen met een motorische beperking vind je hier

Deze smartphone kan je bedienen zonder het scherm aan te raken. Hier vind je een videofilmpje.

 

Smartphones voor mensen met een verstandelijke beperking

Praktische tips over smartphones voor personen met een verstandelijke beperking vind je hier

Smartphones voor mensen met een visuele beperking

Deze gsm's werden speciaal ontworpen voor mensen met een visuele beperking.

Daarnaast functioneren ze ook heel eenvoudig.

Ook hier vind je een smartphone ontworpen voor mensen met een visuele beperking.

 

 

Wij zijn gescheiden. Hebben wij beide recht op terugbetaling van hulpmiddelen?

Voor kinderen die door co-ouderschap op twee plaatsen wonen, kunnen hulpmiddelen en aanpassingen in bepaalde gevallen tweemaal worden gesubsidieerd. Dit is telkens afhankelijk van de situatie, het soort co-ouderschap en het gevraagde hulpmiddel of aanpassing. Een dergelijke aanvraag kan men indienen via een adviesrapport van een multidisciplinair team. Een uitgebreide lijst met tegemoetkomingen vind je op onze website onder de rubriek ‘vind hulp.’

Wonen

Waar vind ik hierover informatie op het oudernetwerk?

Vergeet je niet te registreren en op 'join channel' te klikken. 

Gipso - woon-en dagbestedingsinitiatieven

Vzw GiPSo is een advies- en coachingsorganisatie die woon- en dagbestedingsinitiatieven voor mensen met een beperking in Vlaanderen ondersteunt. 

Samenhuizen

Samenhuizen heeft enkele projecten waar mensen met en zonder beperking samen wonen waardoor er ondersteuning beschikbaar is. 

Villa VIP

Villa Vip biedt een veilige thuis voor personen met een beperking. 

Inclusie woningen voor bijzondere mensen

Oak tree projects bouwt inclusie-woningen voor bijzondere mensen, telkens geïntegreerd in een gezellige woonbuurt.

Blogs

Getuigenissen en ervaringen van een moeder van een kind met een handicap

Via deze site willen we mensen met een gehandicapt kind deelgenoot maken van onze eigen ervaringen.

Blog van Katlijn - Van buitengewoon beroepsonderwijs naar hoger onderwijs

"Wat je studievoorgeschiedenis of IQ ook is, met doorzettingsvermogen, motivatie, wilskracht en geloof in jezelf kan je mogelijk veel meer bereiken."

Katlijn vertelt op haar blog over haar ervaringen en geeft tips. 

Buitengewoon bijzonder

Buitengewoon bijzonder is een blog over ervaringen, gevoelen, ervaringen uit het leven gegrepen wanneer je plots ouder wordt van een zorgenkindje.

Info & vorming

Magenta ondersteunt ouders via een uniek vormingsaanbod

"Hoe hou je het vol?”. Soms vraag je jezelf ook af of je het wel zult volhouden of zie je het niet meer zitten. Andere dagen sta je versteld van je eigen kracht.

Magenta wilt ouders hierin ondersteunen met een uniek vormingsaanbod. 

Mode

Aangepaste kledij voor kinderen met een beperking

De nieuwe kledingcollectie GOZZ laat kinderen met een beperking stralen! Cindy Konings uit Wuustwezel vond maar moeilijk geschikte en mooie kleding voor haar dochtertje van 7, die een mentale en fysieke beperking heeft. Daarom ging ze zelf aan de slag, met deze kleurrijke collectie als resultaat.

Hier vind je het aanbod. 

Ondersteuning

Vereniging voor belgische bobath therapeuten

De vzw streeft naar het verbeteren en het optimaliseren van de behandeling van kinderen met CP (Cerebral Palsy of Cerebrale Parese), en van andere patiënten met een neuro-motorische problematiek of ontwikkelingsstoornis . Principes van, behandeling en management gebeuren volgens het NDT-Bobath concept (NDT = Neuro Developmental Treatment).

Meer info vind je hier

Werken

Loopbaanbegeleiding om werk en zorg te combineren

Alternatief vzw voorziet loopbaanbegeleiding voor ouders om zorg en werk te combineren via hun project 'beweeg je loopbaan'. 

Gewoon Doen!

Gewoon doen! VZW is een lunchzaak waar mensen met een verstandelijke beperking onder begeleiding kunnen genieten van een zinvolle dagbesteding. 

School

Adibib.be - Digitale boeken

Op adibib.be kan je gratis de meeste handboeken in hun digitale versie downloaden.
Heel interessant voor leerlingen met leesproblematiek/dyslexie/spraakstoornissen/...

Krijg ik een vergoeding voor de reis-en verblijfskosten wanneer mijn kind naar het gewoon onderwijs gaat?

Je kan een tegemoetkoming aanvragen bij het VAPH voor hulpmiddelen, mobiliteitshulpmiddelen en woningaanpassingen. Je kan bij het VAPH ook terecht voor bijzondere aanpassingen.

Zo kan je bij het VAPH terecht voor een tegemoetkoming voor assistentiehonden, incontinentiemateriaal maar eveneens voor pedagogische hulp bij hogere studies.

Ook in de reis-en verblijfskosten om gewoon onderwijs te volgen, komt het VAPH tussen als je kind een voltijds lesprogramma volgt in het gewoon onderwijs. Bijkomend zijn er evenwel een aantal voorwaarden.

Bij een individueel vervoermiddel naar school (bv. de eigen auto of een taxi) kunnen de reiskosten enkel worden vergoed als de leerling of student rolstoelgebonden is of zich verplaatst zonder begeleider en volgens een medisch verslag geen 300 meter kan stappen wegens cardiorespiratoire of locomotorische aandoeningen. Indien dit niet het geval is, dan worden de reiskosten met een individueel vervoermiddel vergoed zoals de reiskosten met een gemeenschappelijk vervoermiddel.

Bij terugbetaling van een gemeenschappelijk vervoermiddel geldt dat de leerling of student assistentie nodig heeft van een begeleider.

Het VAPH kan ook de verblijfskosten (internaat of kot) van leerlingen en studenten in het gewoon onderwijs gedeeltelijk terugbetalen als het verblijf noodzakelijk is omdat de verplaatsingen van en naar school niet haalbaar zijn.

Autisme

Participate - helpt autisme begrijpen

De vereniging 'Participate!' helpt u om het autisme van uw kind beter te leren begrijpen.

Speel-o-theken

Lijst van spelotheken in Vlaanderen

Een overzicht van alle spelotheken in Vlaanderen vind je hier

Uren spelplezier gegarandeerd!

Tegemoetkomingen

Hoe krijg ik energiepremies en kortingsbonnen?

Met het attest van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid (minstens een handicap van 80%) of met minstens 12 punten op de graad van verminderde zelfredzaamheid heb je recht op het sociaal tarief gas en elektriciteit. Je wordt dan automatisch een beschermde klant.

Beschermde klanten genieten van volgende bijkomende voordelen.

° Eandis en Infrax geven aan beschermde klanten een kortingsbon van 150 euro per jaar voor de aankoop van een energiezuinige nieuwe koelkast (label A+ of beter) of wasmachine (label A of beter). Vraag je korting aan via jouw energieleverancier Eandis of Infrax.

° Je hebt recht op een gratis energiescan van jouw woning om het energieverbruik te optimaliseren.

° Je hebt recht op hogere premies om je woning beter te renoveren en isoleren.

° Ook bij de plaatsing van een zonneboiler en een warmtepomp krijg je als beschermde klant een beduidend hogere premie.

° Ben je huurder? Vertel je huiseigenaar dat hij in aanmerking komt voor een verhoogde premie en professionele hulp bij het renoveren van de woning. Zo kan jouw energiefactuur aanzienlijk dalen!

Alle info hieromtrent vind je terug bij de netbeheerders eandis en infrax. 

Met het attest van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid (minstens een handicap van 80%) of met minstens 12 punten op de graad van verminderde zelfredzaamheid heb je bij bepaalde kabelmaatschappijen ook recht op een vermindering van het abonnementsgeld voor TV, internet en telefonie. Neem hiervoor contact op met de kabelmaatschappij.

Ook op een sociaal telefoontarief kan je recht hebben wanneer je ouder bent dan 18 en aan een aantal inkomensvoorwaarden voldoet. Meer info over het sociaal telefoontarief vind je  hier.

Wanneer heb ik recht op een incontinentieforfait voor mijn kind?

Bij incontinentie van je kind heb je recht op twee soorten premies: één van het RIZIV en één van het VAPH. 

Via de mutualiteit kan je een forfaitaire tegemoetkoming voor incontinentiemateriaal aanvragen bij het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV). Die tegemoetkoming kan gecumuleerd worden met die van het VAPH.

1) RIZIV

Erkende chronisch zieken kunnen jaarlijks aanspraak maken op een forfaitaire tegemoetkoming van 493,15 euro voor de kosten van incontinentiemateriaal (januari 2015). Je kunt de tegemoetkoming opnieuw bekomen nadat er een jaar verstreken is sinds de vorige beslissing tot toekenning. Je moet de uitgaven voor incontinentiemateriaal niet bewijzen.

• Kind van nul tot drie jaar: je kunt geen recht openen.

• Kind van drie tot zes jaar: je kunt enkel een recht openen wanneer je kind effectief verpleegkundige zorgen ontvangt in kader van een forfait B of C. De verpleegkundige schaalt je hiervoor in. Daarna moet je zelf een aanvraag indienen.• Kind van zes jaar of ouder: je kunt een recht openen wanneer je kind effectief verpleegkundige vij

zorgen ontvangt in kader van een forfait B of C. De verpleegkundige schaalt je hiervoor in. Daarna moet je zelf een aanvraag indienen.

Als je kind geen verpleegkundige zorgen krijgt, dan kan je toch een aanvraag voor een verpleegkundige inschaling laten doen door jouw ziekenfonds.

Daarnaast kan je ook een forfaitaire premie krijgen via het VAPH. 

Voor kinderen kan het VAPH in de regel pas een tegemoetkoming uitbetalen van zodra die vijf jaar zijn. In zeer uitzonderlijke situaties en onder strikte voorwaarden kan dat voor kinderen vanaf drie jaar.

Niet alle vormen van incontinentie komen in aanmerking voor een tegemoetkoming. Veel gebruikers kunnen geholpen worden met andere oplossingen, zoals een doorgedreven zindelijkheidstraining, aangepaste blaasontstekingspreventie of een lichte heelkundige ingreep. Louter medische hulpmiddelen zoals katheters zjjn uitgesloten van vergoeding. Het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) verleent daarvoor een tegemoetkoming.

Hoeveel bedraagt de tegemoetkoming?

2) VAPH

Het VAPH vergoedt het incontinentiemateriaal via jaarlijkse forfaits (vaste vergoedingen). 

Je vindt de concrete bedragen in de refertelijst, onder de rubriek aanvulling/vervanging zindelijkheid.

De geldigheidstermijn van een goedkeuring van het VAPH voor een tegemoetkoming voor incontinentiemateriaal is maximaal drie jaar. Er zijn drie uitzonderingen:

bij een overgang in leeftijdscategorie;

wanneer je zelf een herziening aanvraagt;

wanneer het VAPH oordeelt dat een nieuwe beoordeling noodzakelijk is.

Met een overgang in leeftijdscategorie wordt bedoeld dat men op de leeftijd van twaalf jaar overgaat op het forfait voor volwassenen. Om de drie jaar evalueert het VAPH het bedrag van de tegemoetkoming.

In de refertelijst vind je de bedragen terug.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord