Ben je op zoek naar een inclusieve speeltuin in jouw regio? Raadpleeg dan zeker eens deze lijst die we voor jullie opstelden.
Tips & Tricks
Op deze pagina vind je interessante tips & tricks van ouders zelf. We verzamelen ze uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be.
Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website.
- Vrije tijd
- Algemeen
- Toegankelijk reizen
- Literatuur
- Wonen
- Blogs
- Info & vorming
- Aangepaste kledij
- Ondersteuning
- Werk
- School
- Autisme
- Speel-o-theken
- Slapen
- Podcasts
Vrije tijd
Op deze site vind je een interessant vrijetijdsaanbod voor mensen met een beperking.
Sailability organiseert over heel Vlaanderen zeildagen voor mensen met een beperking.
Wist je al dat je op de site van www.gsportvlaanderen.be alle informatie over G-sport terug vindt?
Hier vind je een overzicht van vele jeugdbewegingen en organisaties die bereid zijn kinderen en jongeren met een beperking ook een plekje te geven binnen hun werking.
De jeugdbeweging scoutsen en gidsen heeft een apart onderdeel voor kinderen met een beperking Akabe
Oranje vzw is dan weer een inclusiejeugdbeweging waar zowel kinderen met als zonder beperking welkom zijn.
Hier vind je een overzicht.
Klein Postel is een dag-en activiteitencentrum voor mensen met een ondersteuningsnood die willen genieten van minipaardjes.
Op Stap is een project dat staptochten organiseert voor jongeren met (vermoeden van) een beperking. Dit is een initiatief van Ritmica, bedacht door twee medewerkers met een hart voor de natuur.
Hier vind je een overzicht van toegankelijke activiteiten in de Vlaamse Ardennen
Wij geloven in de helende kracht van een wens. Daarom vervullen wij de hartenwensen van kinderen die vechten tegen een levensbedreigende ziekte om hoop, sterkte en vreugde te brengen. Meer info vind je op deze website.
Tip van een van de ouders op het netwerk om deze 'Spotter' te gebruiken.
Op medianest.be vind je heel wat apps die handig/bruikbaar zijn voor kinderen/jongeren met een beperking
Op de Kampenhoeve kunnen mensen met een beperking genieten van de verzorging van de ezels of een ritje met één van de dieren.
Meer info vind je op de site
Algemeen
Hoe kan ik de zorg voor mijn kind organiseren na een ingrijpende operatie?
Af en toe vragen ouders op ons oudernetwerk zich af op welke ondersteuning ze na een ingrijpende operatie van hun kind een beroep kunnen doen. Deze zorg kan soms heel intensief zijn.
Zorg er dan ook voor dat je op voorhand – indien mogelijk – afspraken maakt met organisaties/diensten die je kunnen helpen.
1/ de thuisverplegingsdiensten
Heb je na je ziekenhuisopname nog medische verzorging nodig of helpende handen bij de verzorging? Dan kan je rekenen op een thuisverplegingsdienst. Zij kunnen je tot twee maal per dag komen helpen bij de verzorging. Meer info over de thuisverplegingsdiensten lees je hier.
2/ gezinszorg
Je kan als gezin ook (tijdelijk) recht hebben op ondersteuning vanuit een dienst gezinszorg. Zij helpen je een aantal uren per week met de huishoudelijke taken zodat jij ten volle de zorg voor je kind kan opnemen.
3/ thuiszorgmateriaal
Heb je hulpmiddelen nodig om je kind thuis comfortabel te laten herstellen? Dan kan je dit vaak uitlenen. Zowel bij de uitleendiensten van apotheken als van de mutualiteiten.
Hierboven somden we de ondersteuningsmogelijkheden op waarop je als ouder een beroep kan doen om de verzorging voor je kind te organiseren.
Maar er is meer. Voor een kind dat wekenlang het bed moet houden, duren de dagen eindeloos lang. Wist je dat Bednet dan misschien de oplossing vormt? Zodra je kind 4 weken (aaneensluitende of in verschillende periodes) afwezig is tijdens één schooljaar heb je hier recht op. Bij Bednet gaat het hem niet alleen om de leerfunctie, zeker niet. Veel belangrijker is dat je kind dankzij Bednet makkelijk contact kan houden met de juf of meester en met de andere klasgenoten. Een lange dag vliegt zo voorbij als je kind op eigen tempo één of meerdere lesuren kan inloggen in Bednet.
Ook bij een lange ziekenhuisopname kan Bednet een oplossing vormen om het contact met de kinderen uit de school in stand te houden.
In sommige gevallen kiezen ouders ervoor, al dan niet op aanraden van een arts, om hun kind verder te laten revalideren in een revalidatiecentrum.
Er bestaan in Vlaanderen een aantal revalidatiecentra voor kinderen. Hieronder vind je een aantal centra terug waarvan regelmatig sprake in onze groep.
1/ Pellenberg, onderdeel van het UZ Leuven, is een centrum voor motorische revalidatie waar kinderen na een orthopedische operatie vaak verblijven.
2/ Ook het revalidatiecentrum Pulderbos biedt gespecialiseerde zorg aan. Er kunnen kinderen terecht voor intensieve revalidatie. Het revalidatiecentrum beschikt over een epilepsiecentrum, een afdeling voor respiratoire revalidatie en een afdeling voor neurologische revalidatie zoals cerebrale parese.
3/ In Sint-Pieters-Leeuw vind je het revalidatiecentrum Inkendaal dat ook een aparte afdeling heeft voor kinderen. Het centrum is vooral gespecialiseerd in complexe neurologische beperkingen. Meer info vind je hier.
4/ Voor een ambulante begeleiding kan je ook in het Kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent terecht. Zij begeleiden er kinderen die door locomotorische of neurologische problemen in hun dagelijks functioneren zijn beperkt.
En last but not least: probeer welke optie je ook kiest voor jezelf een aantal pauzemomenten of extra rustmomentjes in te lassen. Alleen zo kan je de intensieve zorg langere tijd volhouden. Alvast veel moed gewenst.
Heb je zelf al intensief voor je kind gezorgd na een operatie? En heb je hierover nog tips voor ons? Laat het ons dan zeker weten via info@deouders.be. We nemen jullie tips graag mee voor andere ouders. Want samen staan we niet alleen.
Als de temperaturen kouder worden, is het vooral voor onze minder mobiele kinderen niet altijd makkelijk om zich warm te houden. Heeft je kind ook last van koude handen en voeten? In onze Facebookgroep De Ouders ‘mijn kind, bijzonder kind’ kwamen al heel wat praktische tips binnen om je kind lekker warm te houden.
In het rijtje heel eenvoudige tips geven we jullie alvast deze tips mee:
Tegenwoordig bestaan er heel praktische oplossingen om de handen en voeten warm te houden:
de hand-en voetverwarmers voor eenmalig gebruik.
Je vindt ze makkelijk terug o.a. in sportwinkels maar ook online zijn ze te bestellen. Hoe gebruik je ze?
Je haalt de verwarmer uit de verpakking. Je schudt er eventjes mee. Daarna plaats je hem in je handschoenen om die ijskoude vingers te ontdooien, of je plaatst een voetverwarmer in je schoenen wanneer je last hebt van koude tenen. De verwarmers kosten 1 à 2 euro per stuk.
De hand-en voetverwarmers die je herhaaldelijk kan gebruiken
Daarnaast bestaan er ook herbruikbare voetverwarmers die vooral handig zijn om de schoenen op voorhand op te warmen. Deze zolenwarmers zijn ongeveer een half uur heerlijk warm. Je haalt ze uit de schoen wanneer je die aantrekt. De voetenwarmers zijn honderden keren te gebruiken. Door op het metalen plaatje te drukken, warmt WarmUp binnen enkele seconden op.
In bed kan je dan weer makkelijk gebruik maken van een kersenpitkussen of kersenpit pantoffels om de voeten warm te houden. Het kussen warm je even op in de microgolf en daarna geeft het urenlang heerlijk warmte af.
En wat als je kind het helemaal koud heeft?
We kregen vele tips binnen van handige mama’s en oma’s die zelf aan de slag gingen om een eigen versie van de voetenzak of cape te maken.
Deze praktische tips geven we jullie graag mee:
° We kochten een kinderslaapzak (bv. in Decathlon) en maakten 5 openingen waar de punten van de gordel doorgaan. Lekker knus en warm.
° Ik naai zelf teddy capes (eventueel dubbel gevoerd) waar je kind helemaal in toegedekt zit (zie voorbeeld foto).
° Ben je zelf niet zo handig?
Dan kan je bij verschillende firma’s terecht voor een voetenzak of een cape:
Zo heb je Friends of Rosa, een website waar je aangepaste capes terugvindt. De cape kan bovendien worden gevoerd met een vaste of een uitneembare fleece voering. De uitneembare voering is eenvoudig los te maken dmv drukknopen. Deze kan afzonderlijk gedragen worden.
Daarnaast heb je ook de website van Pien en Polle. Ook hier vind je warme voetenzakken en capes.
Nog bij Pien en Polle vind je wanten die sluiten met klittenband. In het midden bovenop sluit de want met klittenband. Heel de want kan dus open waardoor je er makkelijk de handen kan inleggen is. In de want zit lekker warme fleecevoering.
Ook van het merk Nomad bestaan er thermo voetenzakken.
Wil je nog meer tips delen? Surf dan naar onze gesloten Facebookgroep de Ouders ‘mijn kind, bijzonder kind’ en word lid. We kijken al uit naar nog meer tips ;-)
Naar aanleiding van verkiezingen worden er veel vragen gepost over het stemmen van bijzondere kinderen. Bijvoorbeeld volgende vraag;
“Mijn zoon is 21 jaar en zal dus een kiesbrief krijgen maar kan niet lezen of schrijven. Ik ben als mama bewindvoerder. Moet ik dan aan de dokter een attest vragen dat hij zelf niet kanstemmen? Weet er iemand hoe dit werkt?”
Er kwamen heel wat reacties binnen op deze vraag met een boeiende discussie als gevolg. Hierbij gaven heel wat ouders aan dat ook hun kind recht heeft om te stemmen en dat zelf kan mits hulp.
Wat zegt de wet?
In België is stemmen niet alleen een plicht, het is ook een recht van elke burger ouder dan 18, ook als je een handicap hebt. Dat staat in het VN-Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. België heeft dat Verdrag goedgekeurd. Mensen met een handicap moeten daarom optimale kansen krijgen om –liefst zo zelfstandig mogelijk- deel te nemen aan de verkiezingen.
Zo is er dit jaar een pilootproject waarmee blinde kiezers via een audiomodule de kans krijgen om op een autonome manier hun stem uit te brengen. Sommige gemeenten voorzien een vergrootglas voor mensen met een visuele handicap. In principe moet er ook per gemeente 1 toegankelijk stemlokaal ter beschikking zijn. Informeer hiervoor het best vooraf bij je gemeente.
Wie heeft geen stemrecht?
En toch lazen we in onze Facebookgroep dat er ook mensen met een handicap zijn die niet mogen gaan stemmen. Hoe komt dit?
Je mag in België niet gaan stemmen als:
je geïnterneerd bent
de vrederechter oordeelt dat je niet in staat bent om te gaan stemmen.
Hoe weet je of je meerderjarig kind al dan niet stemgerechtigd is?
In principe is iedereen boven de 18 stemgerechtigd tenzij er een vonnis is van de vrederechter in het kader van de bewindvoering waarin expliciet staat vermeld dat je kind niet stemgerechtigd is. Enkel dan is je kind niet stemgerechtigd. Het heeft dus niets te maken met de tekst ‘vrijgesteld’ op de identiteitskaart zoals we hier en daar lazen. De term ‘vrijgesteld’ op de identiteitskaart zorgt er enkel voor dat je kind vrijgesteld is om een handtekening te plaatsen op de identiteitskaart omdat hij/zij daar niet toe in staat is. Deze vrijstelling wordt ook niet uitgebreid naar andere documenten.
Wij waren in elk geval blij met de vele reacties en met de aanmoedigingen om zoon/dochter mee te nemen naar het stembureau. Hun stem niet verloren te laten gaan. Maar te kiezen voor een partij die goed voor hen is. Natuurlijk is iedereen vrij om te beslissen of dit voor zijn zoon/dochter haalbaar is.
Als je kind om medische redenen niet in staat is om naar het stembureau te gaan of niemand hem/haar kan vervoeren, dan
vraag je een bewijs van afwezigheid via een doktersattest (opgelet: een arts die zelf kandidaat is bij de verkiezingen, mag dat attest niet geven).
download je hier het volmachtformulier
laat je je kind beslissen aan wie de volmacht gegeven wordt (de volmachtkrijger). Let wel: de volmachtkrijger mag geen volmacht hebben gekregen voor andere stemgerechtigden (één volmacht per volmachtkrijger).
Op de dag van de verkiezingen gaat de volmachtkrijger, in vele gevallen dus jij als ouder, met het volmachtformulier en de nodige documenten naar het stembureau dat op de oproepingsbrief van je kind vermeld staat.
Nog ter info: Unia, het interfederaal Gelijkekansencentrum, lanceerde een campagne om mensen met een beperking op te roepen te gaan stemmen. Je vindt alle info hier terug.
Toegankelijk reizen
VZW op stap probeert tegemoet te komen aan de noden van gezinnen, die graag eens op een ontspannen manier op vakantie willen. In een geëngageerde omgeving en met gelijkgestemde zielen, die het dagelijkse leven met kinderen die speciale aandacht nodig hebben uit eerste hand kennen en dus goed aanvoelen wat uw bekommernissen zoal zijn.
Op Visitflanders.com vind je een overzicht van vakantiemogelijkheden in Vlaanderen.
Hannibal organiseert vakanties voor kinderen, tieners en jongeren met en zonder beperking.
Casa Ametza betekent letterlijk droomhuis in het Baskisch en figuurlijk eigenlijk ook. In onze integraal toegankelijke vakantiehuisjes kan je zalig genieten in alle rust.
Wil je graag een weekendje Antwerpen reserveren in een groene omgeving? Dan ben je bij Casa Ametza aan het juiste adres.
In Valkenburg a/d Geul kan je een leuk wigwamvakantiehuisje boeken voor jouw bijzonder gezin.
Een unieke overnachtingsgelegenheid in een rolstoeltoegankelijk kader. Open van april tot oktober. Boek nu voor de zomer 2019
Iedereen is welkom in Hotel O'mer om z'n vakantie aan de belgische kust door te brengen. Vakantiesfeer, ontmoeting, beleving en ontspanning staan voorop. In hotel O'mer biedt Oranje specifieke ondersteuning voor de hotelgasten met een (vermoeden van) beperking.
Aan de Costa Blanca vind je dit rolstoeltoegankelijk vakantieverblijf voor 10 personen. Casa Peguche is een authentieke mediterrane Casa die is aangepast voor mindervaliden en gehandicapten.
www.sportakampen.be Een skivakantie voor het hele gezin? Dat kan via Sporta.be
Als je er eens een dagje op uit trekt naar Nederland, dan moet je beslist eens in één van de 17 vestigingen van Brownies&Downies langsgaan voor een bijzondere lunch of een heerlijke kop koffie.
Wil je graag eens op een bijzondere locatie logeren? Dan is deze rolstoeltoegankelijke Pipowagen beslist iets voor jullie.
Dit is een uniek concept voor een geslaagde boerderijvakantie. Je overnacht in een gerenoveerd, rolstoelvriendelijk boerderijhuis of in een unieke grondulow (niet rolstoeltoegankelijk) tussen de koeien. Overdag mag je meehelpen met koeien melken, met het oogsten van groenten en fruit of kan je naar hartelust spelen op de boerderij.
Meer info vind je hier
Voor een aangepast vakantieverblijf kan je naar de Ardennen gaan waar je deze bijzondere gite vindt.
Een volledig aangepast vakantieverblijf voor de paardenliefhebbers onder ons. Je kan er niet alleen logeren maar zelfs ritjes met een huifbed maken.
Ken je domein Polderwind in Zuienkerke al? Een gloednieuw zorghotel van het Rode Kruis Vlaanderen waar je van een 'vakantie met zorg' kan genieten.
Le Renard Dormant beschikt over een familiekamer waar gezinnen kunnen vertoeven. Als je met de rest van het gezin overdag iets wil ondernemen, dan kan je de zorg van je 'bijzonder' kind met een gerust hart aan hen toevertrouwen. Er worden leuke activiteiten voorzien op maat van je kind.
Meer info vind je hier
Ben je op zoek naar een aangepaste vakantiewoning met privé zwembad die rekening houdt met de handicap van jouw kind?
Dan La maison saignée een echte aanrader!
Kinderen met een handicap moeten in speeltuinen veelal aan de zijlijn toekijken. Niet zo in het Linnaeushof in Nederland. Ze hebben er namelijk heel wat aangepaste toestellen zowel voor rolstoelers als slechtzienden. Voor meer info: surf naar linnaeushof.nl
Ben je op zoek naar een prachtige vakantieplek die volledig is aangepast? Dan is L'accolade d'Oléron in Frankrijk misschien iets voor jou! Hulpmiddelen hoef je niet van huis mee te nemen, ze staan er permanent ter beschikking.
In het hoogseizoen is er ook een recreatieprogramma voor kinderen mét een beperking en voor de brussen.
Ook deze keer zetten we weer een bijzonder intitatief in de kijker: de reizen van Resett. Lees hier hoe je je kan inschrijven voor de inspiratiereizen Resett
Met de bouw van een aangepast schip bedoeld voor maximaal zes personen, hier kunnen rolstoelafhankelijke mensen met een ernstige handicap, toch gewoon op vaarvakantie. De speciaal voor dit doel opgerichte stichting Stichting Varen met Wielen , heeft een geheel aangepast motorjacht gerealiseerd.
Het Bio vakantiepark is een uniek Nederlands vakantiepark voor gezinnen met een ernstig gehandicapt kind. Het park heeft aangepaste vakantiebungalows met veel aanvullende voorzieningen. Op het domein is een extra warm zwembad met verstelbare bodem en speciale hulpmiddelen. Er is ook een manege en je kunt een huifkartocht maken, zelfs met de elektrische rolstoel. In de centrale ontmoetingsruimte kun je levensechte bewegingen ervaren, zoals een tocht op een Harley, snowboarden, jetskiën, Zumba dansen en nog veel meer. In de Muziekkelder bevindt zich een vloer die letterlijk tot leven komt door de projectie van een aantrekkelijk spel of effect.
Hier kan je avontuurlijk logeren in Duitsland op een rolstoeltoegankelijke woonboot! Ervaring in het besturen van een boot en een vaarbewijs heb je hiervoor niet nodig. Je ontdekt één van de meest aantrekkelijke watersportregio's van Duitsland, zo'n 60 km ten westen van Berlijn en beleeft een vakantie vanuit een ander perspectief.
Meer info vind je op de site
Wist je dat je in Nederland kan logeren in één van de 3 Ronald Mc Donald vakantieverblijven? Lees er Ronald Mc Donald meer over op onze site
Het huis voor respijtzorg 'Villa Indigo' is een vredig oord waar kinderen worden opgevangen die lijden aan ziektes die een aanzienlijke verzorging vergen en waarvan de diagnose vaak onder voorbehoud is.
Villa Rozerood , voor veel gezinnen met een beperking dé plek bij uitstek om eventjes op adem te komen. Ervaringen van andere ouders in Villa Rozerood kan je lezen op onze gesloten Facebookgroep De Ouders 'mijn kind, bijzonder kind.
Een gezellige kleinschalige en gezellige B&B te Moerkerke, landelijke deelgemeente van Damme. Aanpassingen zijn subtiel geïntegreerd met een optimaal “thuis” gevoel voor iedereen. Door het feit dat de B&B aangepast is wordt er zorg op maat geboden.
Meer info vind je op de site
Heb je even nood om op adem te komen? Dat kan. Respijthuis De Limmerik in Zandhoven biedt je de kans om eventjes de zorg uit handen te geven. Warm aan te bevelen!
Hier stellen we jullie dit leuke brussenkamp voor tijdens de krokusvakantie. Een kamp voor kinderen met een fysieke beperking en hun brussen in Deinze.
Op deze website vind je voor elk budget handicapvriendelijke vakantieverblijven in Parijs terug. Een aanrader voor wie binnenkort een citytripje plant naar Lichtstad.
Wanneer je kind ver van huis in een ziekenhuis verblijft, is het moeilijk voor ouders en kinderen om samen te blijven. In het ziekenhuis is er geen extra kamer en dure hotels vormen dan vaak de enige oplossing. Net dan hebben families nood aan een echte onthaalplek waar ze zich ‘thuis’ kunnen voelen. Die ‘thuis’ krijg je in een Ronald Mc Donald Huis. Het eerste Ronald Mc Donald Huis België opent zijn deuren in 2019. Maar er is meer! Je kunt ook op vakantie in een Ronald Mc Donald huis.
Meer info vind je hier
Een heel mooi initiatief van inclusie vind je in Kessel. Daar vind je naast de sporthal een volledig nieuwe speeltuin waar heel wat toestellen ook toegankelijk zijn voor kinderen met een beperking.
Meer info vind je hier
Voor gezinnen van een kind met een beperking is het een lange, vaak ingewikkelde zoektocht naar een geschikt vakantieverblijf. Wij willen jullie hier de komende maanden graag bij helpen. In onze volgende nieuwsbrieven belichten we telkens een aangepast vakantieverblijf.
Hier kom je er meer over te weten!
Literatuur
Tekstje dat een van de ouders doorstuurde op het oudernetwerk onder het topic "balansinjeleven"
Moeder worden van een gehandicapt kind betekent iets aankunnen wat je niet aankunt. Het betekent houden van een kind dat niet is zoals je had gewild dat het zou zijn en woedend zijn over het 'zo zijn' van een kind dat je nader staat dan wie ook. Het betekent steun, hulp en mededogen van anderen, verlangen en vervloeken. Het betekent afhankelijk zijn van deskundigen die problemen kunnen creëren en oplossen.
Leven met een gehandicapt kind is leven met tegenstrijdigheden : Tegenstrijdigheden in jezelf , in het kind en je omgeving.
Kun je het aan?
Ja, natuurlijk niet.
Nee, natuurlijk wel.'
Het boek reikt verschillende handvaten aan om het eetgedrag positief te beïnvloeden. Zo werkt Karen den Dekker met een weekmenu dat ze ophangt in de keuken. Ze leert je goed te kijken naar de situatie waarin je kind eet en ze legt de stoplichtmethode uit.
Meer info vind je hier
Sterk is het driemaandelijks tijdschrift van het VAPH (Vlaams agentschap voor personen met een handicap)
Een gloednieuw boek vol weetjes over autisme. Een echte aanrader!
Hier vind je de auteur, de ISBN en wanneer het is uitgegeven.
Handiscoop is het tweemaandelijks ledenblad van KVG
Weliswaar is een tijdschrift van de overheid over welzijn en gezondheid.
- Positieve psychologie bij autisme - June Groden E.A.
- Brein bedriegt als autisme niet op autisme lijkt - Peter Vermeulen
- Mijn kind heeft autisme - gids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners - Peter Vermeulen , Steven Degrieck.
- Mijn kind is onhandig - omgaan met visuomotorische problemen. - Wendy Peerlings
- Het vollehoofdenboek - een werkboek voor kinderen en volwassenen- Linde Kraijenhoff.
Een gloednieuw boek voor ouders van kinderen met een beperking.
Minke Verdonk werkt in Nederland als onderzoeker, orthopedagoog en adviseur op het gebied van zorg en onderwijs. Zij is gespecialiseerd in het ondersteunen en inspireren van ouders met een kind met een beperking en de professionals om hen heen. Ze is zelf ook mama van een zoon met een lichamelijke beperking.
Auteur: Minke Verdonk
ISBN : 9789491687532
Uitgever : Scrivo Media
Wendelien ging met haar in gesprek. Hier kan je het gesprek terugvinden.
Naar aanleiding van het nieuwe brussenboek van Anjet Van Dijken: broers en zussen in en om het ziekenhuis verscheen gisteren een pakkend interview met Julie in het Nieuwsblad. Julie is de zus van Beau die werd geboren met het PVL syndroom.
Lees hier het volledige artikel over Julie en Beau
Heb je zelf nog interessante tips voor broers en zussen? Mail ons dan zeker de info naar: info@deouders.be of deel je ervaringen op het oudernetwerk van de ouders.
Wonen
Vzw GiPSo is een advies- en coachingsorganisatie die woon- en dagbestedingsinitiatieven voor mensen met een beperking in Vlaanderen ondersteunt.
Samenhuizen heeft enkele projecten waar mensen met en zonder beperking samen wonen waardoor er ondersteuning beschikbaar is.
Villa Vip biedt een veilige thuis voor personen met een beperking.
Oak tree projects bouwt inclusie-woningen voor bijzondere mensen, telkens geïntegreerd in een gezellige woonbuurt.
Blogs
Via deze site willen we mensen met een gehandicapt kind deelgenoot maken van onze eigen ervaringen.
Buitengewoon bijzonder is een blog over ervaringen, gevoelen, ervaringen uit het leven gegrepen wanneer je plots ouder wordt van een zorgenkindje.
Info & vorming
"Hoe hou je het vol?”. Soms vraag je jezelf ook af of je het wel zult volhouden of zie je het niet meer zitten. Andere dagen sta je versteld van je eigen kracht.
Magenta wilt ouders hierin ondersteunen met een uniek vormingsaanbod.
Aangepaste kledij
De nieuwe kledingcollectie GOZZ laat kinderen met een beperking stralen! Cindy Konings uit Wuustwezel vond maar moeilijk geschikte en mooie kleding voor haar dochtertje van 7, die een mentale en fysieke beperking heeft. Daarom ging ze zelf aan de slag, met deze kleurrijke collectie als resultaat.
Hier vind je het aanbod.
Nu de herfst zijn intrede doet en we de lange broeken weer uit de kast halen, herbeginnen ook de dagelijkse worstelingen met de spalken. Of toch niet?
In dit artikel geven we jullie praktische tips om lange broeken toch in 1-2-3 aan te trekken.
Koop je graag de kledij van je kind net zoals voor andere kinderen in een gewone winkel? Onderneem je telkens een hele zoektocht om een geschikt model te vinden? En stel je uiteindelijk vast dat het toch niet is wat je gehoopt had? Probeer dit dan misschien eens uit:
De meeste broeken hebben zijnaden. Als je de zijnaad aan één kant openmaakt, dan kan je hier een lange verborgen rits in naaien (bv. 40cm) . Met de open zijritsen kan je de broek makkelijk aantrekken. Nadien gewoon dichtritsen en klaar is je hippe broek! De ritsen zijn in alle maten en kleuren in zowat elke stoffen- en naaiwinkel verkrijgbaar.
Tip: Ben je zelf niet zo creatief? Geen nood, voor een naaister is dit een eenvoudige klus ;-)
Koop je liever meteen een aangepaste broek? Dat kan! Er bestaan sinds kort leuke merken die aangepaste kledij op de markt brengen.
Wat dacht je van Gozz? Deze mama en haar team ontwerpen zowel voor kinderen als volwassenen een aantal leuke modellen die je op maat kan laten maken. Gozz verkoopt niet alleen broeken, ondertussen bestaat er al een uitgebreide collectie :-)
Heeft je kind al een dames- of herenmaat nodig? Neem dan eens een kijkje op de site van So Yes Ook zij verkopen aangepaste kledij, weliswaar enkel voor volwassenen. Hier vallen ons vooral de praktische rolstoelbroeken en rokjes op.
Ook bij deze Nederlandse ontwerpers van Chairmelotte Chairmelotte vind je heel wat aangepaste kledij.
Het Britse Marks en Spencer bracht een nieuwe kledinglijn uit, ook voor kinderen met een beperking. Meer info vind je hier . Voorlopig in België enkel online verkrijgbaar.
Kinderen gaan graag cool en trendy gekleed. Dat geldt ook voor kinderen met een beperking. Friends of Rosa biedt u handgemaakte en aangepaste kleding voor kinderen en jong volwassenen in verschillende uitvoeringen, maten en kleuren. De collectie is 100% Belgisch en met oog voor detail gemaakt.
Ondersteuning
De vzw streeft naar het verbeteren en het optimaliseren van de behandeling van kinderen met CP (Cerebral Palsy of Cerebrale Parese), en van andere patiënten met een neuro-motorische problematiek of ontwikkelingsstoornis . Principes van, behandeling en management gebeuren volgens het NDT-Bobath concept (NDT = Neuro Developmental Treatment).
Meer info vind je hier.
We krijgen wel vaker de vraag van ouders hoe ze een beroep kunnen doen op een vrijwilliger voor hun bijzonder kind. Voor veel ouders loopt deze zoektoch naar een geschikte vrijwilliger bovendien niet altijd van een leien dakje. Daarom geven we jullie in dit artikel enkele tips om snel een positief resultaat te boeken.
Een vrijwilliger: wie, wat, hoe?
Stel: jouw dochter heeft extra ondersteuning nodig tijdens de zwemles op school, ondersteuning die men vanuit de school niet kan bieden. Jouw volwassenen zoon wil heel graag eens op café maar kan dit niet alleen of nog: jullie willen er met z’n tweetjes eens een avondje op uit maar durven jullie bijzonder kind niet bij een gewone babysit achter te laten.
Wie beschikt over een PAB of een PVB budget kan een assistent of een vrijwilliger in dienst nemen om deze activiteiten te begeleiden. Maar wat als je (nog) geen budget hebt? Ook in dat geval bestaan er oplossingen.
Al een BOB budget?
Veel gezinnen van een kind met een beperking ontvangen wel al een BOB budget, een maandelijks bedrag van 300 euro dat je vrij kan besteden aan de extra zorgen voor je kind. Je kan dit bedrag bv. gebruiken om een vrijwilliger te betalen. Ook zonder BOB budget kan je uiteraard een vrijwilliger in dienst nemen via een deeleconomieplatform.
Hoe zoek je een geschikte vrijwilliger?
Een geschikte vrijwilliger, allemaal goed en wel, maar hoe ga je ernaar op zoek?
Maak je nood aan je omgeving bekend. Plaats eventueel een berichtje op Facebook, leg een briefje bij de bakker of de slager om de hoek, laat het item eens vallen wanneer je bij vrienden bent. Als je een beetje geluk hebt, dan vind je zo iemand die een stukje van deze extra ondersteuning op zich wil nemen.
Vraag eens na bij de lokale jeugdbeweging, een sociale vereniging in de buurt of neem contact op met een Hogeschool met een aanbod in de sociale sector. Je vindt er vaak gemotiveerde studenten die graag ervaring opdoen en ondertussen een centje bijverdienen.
Of het kan nog creatiever. Met onze vzw De Ouders organiseren we gezinsdagen in elke provincie. Tijdens zo’n gezinsdag koppelen we telkens een assistent (student) aan een gezin. Sommige gezinnen hebben echt een klik met hun student en bieden die nadien een vrijwilligerscontract aan.
Of je kan terecht bij een deeleconomieplatform.
Waarom werken met een vrijwilligerscontract?
Je wil uiteraard dat je vrijwilliger volledig verzekerd is en dat hij/zij een vergoeding krijgt voor de extra ondersteuning die hij/zij aan je zoon of dochter biedt. Je vrijwilliger vergoeden kan op verschillende manieren:
Ofwel werk je puur met het principe van vrijwilligers. Die mogen in dat geval maximum 1388.40 euro bijverdienen op jaarbasis en maximum 34.71 euro per dag. Sinds 1 januari 2019 mogen vrijwilligers in sommige gevallen tot 2549,90 euro per jaar bijverdienen. Om te zien of jouw vrijwilliger tot deze categorie behoort, lees je best dit artikel eens. Om wettelijk in orde te zijn, moet je met de vrijwilliger een overeenkomst afsluiten. Dit moet via een organisatie gebeuren. De organisatie stelt de vrijwilliger aan, niét de budgethouder. Je mag uiteraard wel de vrijwilliger werken die je zelf hebt gekozen. Hoe verloopt dit? De organisatie moet informatie geven aan de vrijwilliger. Dit kan de organisatie doen onder de vorm van een informatienota en een vrijwilligersovereenkomst die de organisatie zelf opstelt. De organisatie kan de vrijwillige assistent, indien afgesproken, een vergoeding bieden: ofwel via een forfaitaire kostenvergoeding of via een reële kostenvergoeding. Volgende organisaties zijn gespecialiseerd in vrijwilligerswerk als assistent: Ado Icarus en VFG.
Ofwel werk je via een platform deeleconomie
In dat geval mag de vrijwilliger aan een gunstig belastingtarief ( 10%) bijklussen tot een maximumbedrag van 6.000 euro op jaarbasis. Zelf betaal je een vergoeding aan het deelplatform. Voordeel: je moet niet zelf op zoek naar een vrijwilliger maar je kan gebruik maken van een platform waarop alle kandidaat-vrijwilligers staan. Voorbeelden van dergelijke platforms zijn bv. Helpper, ListMinut, babysits,…
Veel succes alvast met de zoektocht!
Hebben jullie zelf nog tips voor andere ouders? Mail dan zeker naar info@deouders.be en wij nemen jouw ideeën mee op de lijst van tips rond vrijwilligerswerk.
Werk
Alternatief vzw voorziet loopbaanbegeleiding voor ouders om zorg en werk te combineren via hun project 'beweeg je loopbaan'.
Gewoon doen! VZW is een lunchzaak waar mensen met een verstandelijke beperking onder begeleiding kunnen genieten van een zinvolle dagbesteding.
School
Op adibib.be kan je gratis de meeste handboeken in hun digitale versie downloaden.
Heel interessant voor leerlingen met leesproblematiek/dyslexie/spraakstoornissen/...
Je kan een tegemoetkoming aanvragen bij het VAPH voor hulpmiddelen, mobiliteitshulpmiddelen en woningaanpassingen. Je kan bij het VAPH ook terecht voor bijzondere aanpassingen.
Zo kan je bij het VAPH terecht voor een tegemoetkoming voor assistentiehonden, incontinentiemateriaal maar eveneens voor pedagogische hulp bij hogere studies.
Ook in de reis-en verblijfskosten om gewoon onderwijs te volgen, komt het VAPH tussen als je kind een voltijds lesprogramma volgt in het gewoon onderwijs. Bijkomend zijn er evenwel een aantal voorwaarden.
Bij een individueel vervoermiddel naar school (bv. de eigen auto of een taxi) kunnen de reiskosten enkel worden vergoed als de leerling of student rolstoelgebonden is of zich verplaatst zonder begeleider en volgens een medisch verslag geen 300 meter kan stappen wegens cardiorespiratoire of locomotorische aandoeningen. Indien dit niet het geval is, dan worden de reiskosten met een individueel vervoermiddel vergoed zoals de reiskosten met een gemeenschappelijk vervoermiddel.
Bij terugbetaling van een gemeenschappelijk vervoermiddel geldt dat de leerling of student assistentie nodig heeft van een begeleider.
Het VAPH kan ook de verblijfskosten (internaat of kot) van leerlingen en studenten in het gewoon onderwijs gedeeltelijk terugbetalen als het verblijf noodzakelijk is omdat de verplaatsingen van en naar school niet haalbaar zijn.
Autisme
De vereniging 'Participate!' helpt u om het autisme van uw kind beter te leren begrijpen.
Waarom Toerisme voor Autisme?
Vlaanderen is op allerlei vlakken te weinig toegankelijk. Stap voor stap willen wij Vlaanderen autismevriendelijker maken.
Duidelijke stappenplannen
We adviseren attracties, musea, vakantieverblijven,... over hoe ze rekening kunnen houden met mensen met autisme. Daarnaast geven we ook algemene vormingen. Die zijn zowel gericht op professionals als op het brede publiek. Tot slot ontwikkelen we visuele stappenplannen en sensorische kaarten van attracties die je gratis kan downloaden op de website van Toerisme voor Autisme. Met deze stappenplannen kan je een daguitstap naar bv. Planckendael voorbereiden. Ze leggen immers stap voor stap uit hoe zo'n daguitstap er zal uitzien en welk gedrag verwacht wordt.
Enkel nuttig voor kinderen met autisme?
Neen, helemaal niet. Onze stappenplannen kunnen ook interessant zijn voor andere doelgroepen zoals kinderen met ADHD die nood hebben aan structuur of hoogsensitieve kinderen die graag een overzicht hebben van de prikkels die ze mogen verwachten. Je vindt al deze informatie in onze stappenplannen terug.
Al vele attracties in kaart gebracht?
Ja, best wel. Toerisme voor Autisme en de Provincie Antwerpen sloegen bijvoorbeeld de handen in elkaar. We werkten samen aan een autismevriendelijk project. Voor 20 attracties in de provincie werden visuele stappenplannen uitgewerkt die mensen met autisme gratis kunnen gebruiken om hun daguitstap voor te bereiden. Op die manier genieten ze ook van een bezoek aan de dierentuin, het museum en zoveel meer!
Meer info over de stappenplannen vind je hier.
Deel je ervaringen met ons
Hebben jullie de stappenplannen al gebruikt? Willen jullie je ervaringen hierover delen? Stuur dan een mailtje naar info@deouders.be of deel je ervaringen met andere ouders in onze besloten Facebookgroep: De Ouders 'mijn kind, bijzonder kind.'
Geniet van jullie daguitstap!
Speel-o-theken
Een overzicht van alle spelotheken in Vlaanderen vind je hier
Uren spelplezier gegarandeerd!
Slapen
In onze Facebookgroep lezen we wel vaker: Help, mijn kind, is een slechte slaper. Omdat een goeie nachtrust zowel voor de kinderen als voor de ouders zo belangrijk is, verzamelden we voor jullie volgende tips:
1/ Wil je kind niet naar bed of Is je kind angstig bij het inslapen?
Dan biedt Snurkey misschien een oplossing. Snurkey is een lieve aap met een mp3-functie die zelf opgenomen liedjes en verhaaltjes afspeelt. Zo kan je kind de stem van een vertrouwde persoon horen wanneer het maar wil. Snurkey kan je kind een gevoel van veiligheid geven. Want niets maakt kinderen zo rustig als de stem van hun ouders! Ideaal voor als 1 van de ouders weg moet, maar ook als je kind in een voorziening logeert of een ziekenhuisopname heeft. Je bedient Snurkey eenvoudig door te duwen op zijn voetjes.
In vier simpele stappen neem je online een (eigen) lied, verhaaltje of geluid op, waarna je Snurkey aan de computer koppelt en de opname naar de knuffel overzet. De opgenomen liedjes, verhaaltjes en geluidjes kan je net als foto’s overal opslaan zodat je Snurkey steeds kan voorzien van andere liedjes, verhaaltjes en geluidjes zonder iets te hoeven weggooien. Je zal zien: slapen gaan wordt een feest! Hier vind je alle info.
2/ Schiet je kind voortdurend angstig wakker?
Dan biedt een verzwaringsdeken misschien een oplossing. Een verzwaringsdeken is als een warme knuffel. Het vormt zich rond het lichaam en geeft druk. Die druk zorgt voor troost en de nodige ontspanning. Verzwaringsdekens zijn ideaal als je zonder medicatie extra rust wil creëren bij het slapen. Verzwaringsdekens zijn zowel veilig als effectief. Verzwaringsdekens bieden vaak soelaas bij kinderen met autisme, add/adhd, ernstige gedragsproblemen en hyperactiviteit bv. Op de Vlibank vind je verschillende modellen van verzwaringsdekens.
Om de dekens te verzwaren, worden meestal plastic ronde bolletjes gebruikt, het deken wordt in vakken verdeeld zodat de gewichtjes gelijkmatig over het deken worden verdeeld.
Maak je jouw verzwaringsdeken liever zelf? Hier vind je hoe je dit zelf kan.
3/ Blijft je kind ondanks bovenstaande hulpmiddeltjes moeilijk de slaap vatten?
Dan kan je misschien een beroep doen op melatonine. Melatonine is een voedingssupplement dat sinds januari 2016 in België zonder voorschrift verkrijgbaar is in de apotheek. De Belgische Volksgezondheid heeft beslist dat een dosis tot 0,29 mg onder de categorie 'voedingssupplement' valt en vrij verkocht mag worden. Er zijn verschillende vormen van melatonine voedingssupplement waaronder slik- en smelttabletten. Een smelttablet geniet de voorkeur omdat de actieve stof melatonine zo beter wordt opgenomen in het lichaam.
We wensen jullie gezin een goeie nachtrust en vele zoete dromen toe.
Podcasts