Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Tips & Tricks

Op deze pagina vind je interessante tips & tricks van ouders zelf. We verzamelen ze uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Vrije tijd

Dienst vrije tijd Oranje

Op deze site vind je een interessant vrijetijdsaanbod voor mensen met een beperking. 

Zeildagen

Sailability organiseert over heel Vlaanderen zeildagen voor mensen met een beperking. 

Jeugdbewegingen

Hier vind je een overzicht van vele jeugdbewegingen en organisaties die bereid zijn kinderen en jongeren met een beperking ook een plekje te geven binnen hun werking.

De jeugdbeweging scoutsen en gidsen heeft een apart onderdeel voor kinderen met een beperking Akabe

Oranje vzw is dan weer een inclusiejeugdbeweging waar zowel kinderen met als zonder beperking welkom zijn.

Toegankelijke activiteiten in Oost-Vlaanderen

Hier vind je een overzicht. 

Activiteiten met minipaardjes

Klein Postel is een dag-en activiteitencentrum voor mensen met een ondersteuningsnood die willen genieten van minipaardjes. 

Staptochten voor jongeren met (vermoeden van) een beperking

Op Stap is een project dat staptochten organiseert voor jongeren met (vermoeden van) een beperking. Dit is een initiatief van Ritmica, bedacht door twee medewerkers met een hart voor de natuur.

Toegankelijke activiteiten in de Vlaamse Ardennen

Hier vind je een overzicht van toegankelijke activiteiten in de Vlaamse Ardennen

Make-a-wish vervult wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte

Wij geloven in de helende kracht van een wens. Daarom vervullen wij de hartenwensen van kinderen die vechten tegen een levensbedreigende ziekte om hoop, sterkte en vreugde te brengen. Meer info vind je op deze website

Moeilijkheden met verloren lopen

Tip van een van de ouders op het netwerk om deze 'Spotter' te gebruiken. 

Medianest - aangepaste apps

Op medianest.be vind je heel wat apps die handig/bruikbaar zijn voor kinderen/jongeren met een beperking

De Kampenhoeve STER

Op de Kampenhoeve kunnen mensen met een beperking genieten van de verzorging van de ezels of een ritje met één van de dieren. 

Meer info vind je op de site

Algemeen

Waar vind ik hierover informatie op het oudernetwerk?

Vergeet je niet te registeren en op 'join channel' te drukken. 

Tip voor de eerste 300 gebruikers van het oudernetwerk

De eerste 300 mensen die zich registreren op het oudernetwerk, ontvangen het boekje 'het loopt op wieltjes'. Stuur je contactgegevens (voornaam, naam, adres) naar info@deouders.be en wij sturen het boekje op. 

Zorg na een operatie?

Hoe kan ik de zorg voor mijn kind organiseren na een ingrijpende operatie?

Af en toe vragen ouders op ons oudernetwerk zich af op welke ondersteuning ze na een ingrijpende operatie van hun kind een beroep kunnen doen. Deze zorg kan soms heel intensief zijn. 

Zorg er dan ook voor dat je op voorhand – indien mogelijk – afspraken maakt met organisaties/diensten die je kunnen helpen.

1/ de thuisverplegingsdiensten

Heb je na je ziekenhuisopname nog medische verzorging nodig of helpende handen bij de verzorging? Dan kan je rekenen op een thuisverplegingsdienst. Zij kunnen je tot twee maal per dag komen helpen bij de verzorging. Meer info over de thuisverplegingsdiensten lees je hier.

2/ gezinszorg

Je kan als gezin ook (tijdelijk) recht hebben op ondersteuning vanuit een dienst gezinszorg. Zij helpen je een aantal uren per week met de huishoudelijke taken zodat jij ten volle de zorg voor je kind kan opnemen.

3/ thuiszorgmateriaal

Heb je hulpmiddelen nodig om je kind thuis comfortabel te laten herstellen? Dan kan je dit vaak uitlenen. Zowel bij de uitleendiensten van apotheken als van de mutualiteiten.

Hierboven somden we de ondersteuningsmogelijkheden op waarop je als ouder een beroep kan doen om de verzorging voor je kind te organiseren.

Maar er is meer. Voor een kind dat wekenlang het bed moet houden, duren de dagen eindeloos lang. Wist je dat Bednet dan misschien de oplossing vormt? Zodra je kind 4 weken (aaneensluitende of in verschillende periodes) afwezig is tijdens één schooljaar heb je hier recht op. Bij Bednet gaat het hem niet alleen om de leerfunctie, zeker niet. Veel belangrijker is dat je kind dankzij Bednet makkelijk contact kan houden met de juf of meester en met de andere klasgenoten. Een lange dag vliegt zo voorbij als je kind op eigen tempo één of meerdere lesuren kan inloggen in Bednet.

Ook bij een lange ziekenhuisopname kan Bednet een oplossing vormen om het contact met de kinderen uit de school in stand te houden.

In sommige gevallen kiezen ouders ervoor, al dan niet op aanraden van een arts, om hun kind verder te laten revalideren in een revalidatiecentrum.

Er bestaan in Vlaanderen een aantal revalidatiecentra voor kinderen. Hieronder vind je een aantal centra terug waarvan regelmatig sprake in onze groep.

1/ Pellenberg, onderdeel van het UZ Leuven, is een centrum voor motorische revalidatie waar kinderen na een orthopedische operatie vaak verblijven.

2/ Ook het revalidatiecentrum Pulderbos biedt gespecialiseerde zorg aan. Er kunnen kinderen terecht voor intensieve revalidatie. Het revalidatiecentrum beschikt over een epilepsiecentrum, een afdeling voor respiratoire revalidatie en een afdeling voor neurologische revalidatie zoals cerebrale parese.

3/ In Sint-Pieters-Leeuw vind je het revalidatiecentrum Inkendaal dat ook een aparte afdeling heeft voor kinderen. Het centrum is vooral gespecialiseerd in complexe neurologische beperkingen. Meer info vind je hier.

4/ Voor een ambulante begeleiding kan je ook in het Kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent terecht. Zij begeleiden er kinderen die door locomotorische of neurologische problemen in hun dagelijks functioneren zijn beperkt.

En last but not least: probeer welke optie je ook kiest voor jezelf een aantal pauzemomenten of extra rustmomentjes in te lassen. Alleen zo kan je de intensieve zorg langere tijd volhouden. Alvast veel moed gewenst.

Heb je zelf al intensief voor je kind gezorgd na een operatie? En heb je hierover nog tips voor ons? Laat het ons dan zeker weten via info@deouders.be. We nemen jullie tips graag mee voor andere ouders. Want samen staan we niet alleen.

Tips van een ouder: hoe houd je je kind warm in de winter?

Als de temperaturen kouder worden, is het vooral voor onze minder mobiele kinderen niet altijd makkelijk om zich warm te houden. Heeft je kind ook last van koude handen en voeten? In onze Facebookgroep De Ouders ‘mijn kind, bijzonder kind’ kwamen al heel wat praktische tips binnen om je kind lekker warm te houden.

In het rijtje heel eenvoudige tips geven we jullie alvast deze tips mee:

Tegenwoordig bestaan er heel praktische oplossingen om de handen en voeten warm te houden:

de hand-en voetverwarmers voor eenmalig gebruik.

Je vindt ze makkelijk terug o.a. in sportwinkels maar ook online zijn ze te bestellen. Hoe gebruik je ze?

Je haalt de verwarmer uit de verpakking. Je schudt er eventjes mee. Daarna plaats je hem in je handschoenen om die ijskoude vingers te ontdooien, of je plaatst een voetverwarmer in je schoenen wanneer je last hebt van koude tenen. De verwarmers kosten 1 à 2 euro per stuk.

De hand-en voetverwarmers die je herhaaldelijk kan gebruiken

Daarnaast bestaan er ook herbruikbare voetverwarmers die vooral handig zijn om de schoenen op voorhand op te warmen. Deze zolenwarmers zijn ongeveer een half uur heerlijk warm. Je haalt ze uit de schoen wanneer je die aantrekt. De voetenwarmers zijn honderden keren te gebruiken. Door op het metalen plaatje te drukken, warmt WarmUp binnen enkele seconden op.

In bed kan je dan weer makkelijk gebruik maken van een kersenpitkussen of kersenpit pantoffels om de voeten warm te houden. Het kussen warm je even op in de microgolf en daarna geeft het urenlang heerlijk warmte af.

En wat als je kind het helemaal koud heeft?

We kregen vele tips binnen van handige mama’s en oma’s die zelf aan de slag gingen om een eigen versie van de voetenzak of cape te maken.

Deze praktische tips geven we jullie graag mee:

° We kochten een kinderslaapzak (bv. in Decathlon) en maakten 5 openingen waar de punten van de gordel doorgaan. Lekker knus en warm.

° Ik naai zelf teddy capes (eventueel dubbel gevoerd) waar je kind helemaal in toegedekt zit (zie voorbeeld foto).

° Ben je zelf niet zo handig?

Dan kan je bij verschillende firma’s terecht voor een voetenzak of een cape:

Zo heb je Friends of Rosa, een website waar je aangepaste capes terugvindt. De cape kan bovendien worden gevoerd met een vaste of een uitneembare fleece voering. De uitneembare voering is eenvoudig los te maken dmv drukknopen. Deze kan afzonderlijk gedragen worden.

Daarnaast heb je ook de website van Pien en Polle. Ook hier vind je warme voetenzakken en capes.

Nog bij Pien en Polle vind je wanten die sluiten met klittenband. In het midden bovenop sluit de want met klittenband. Heel de want kan dus open waardoor je er makkelijk de handen kan inleggen is. In de want zit lekker warme fleecevoering.

Ook van het merk Nomad bestaan er thermo voetenzakken.

Wil je nog meer tips delen? Surf dan naar onze gesloten Facebookgroep de Ouders ‘mijn kind, bijzonder kind’ en word lid. We kijken al uit naar nog meer tips ;-)

Mag/moet mijn meerderjarig kind gaan stemmen?

Naar aanleiding van verkiezingen worden er veel vragen gepost over het stemmen van bijzondere kinderen. Bijvoorbeeld volgende vraag;

“Mijn zoon is 21 jaar en zal dus een kiesbrief krijgen maar kan niet lezen of schrijven. Ik ben als mama bewindvoerder. Moet ik dan aan de dokter een attest vragen dat hij zelf niet kanstemmen? Weet er iemand hoe dit werkt?”

Er kwamen heel wat reacties binnen op deze vraag met een boeiende discussie als gevolg. Hierbij gaven heel wat ouders aan dat ook hun kind recht heeft om te stemmen en dat zelf kan mits hulp.

Wat zegt de wet?

In België is stemmen niet alleen een plicht, het is ook een recht van elke burger ouder dan 18, ook als je een handicap hebt. Dat staat in het VN-Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. België heeft dat Verdrag goedgekeurd. Mensen met een handicap moeten daarom optimale kansen krijgen om –liefst zo zelfstandig mogelijk- deel te nemen aan de verkiezingen.  

Zo is er dit jaar een pilootproject waarmee blinde kiezers via een audiomodule de kans krijgen om op een autonome manier hun stem uit te brengen. Sommige gemeenten voorzien een vergrootglas voor mensen met een visuele handicap. In principe moet er ook per gemeente 1 toegankelijk stemlokaal ter beschikking zijn. Informeer hiervoor het best vooraf bij je gemeente.

Wie heeft geen stemrecht?

En toch lazen we in onze Facebookgroep dat er ook mensen met een handicap zijn die niet mogen gaan stemmen. Hoe komt dit?

Je mag in België niet gaan stemmen als:

je geïnterneerd bent

de vrederechter oordeelt dat je niet in staat bent om te gaan stemmen.

Hoe weet je of je meerderjarig kind al dan niet stemgerechtigd is?

In principe is iedereen boven de 18 stemgerechtigd tenzij er een vonnis is van de vrederechter in het kader van de bewindvoering waarin expliciet staat vermeld dat je kind niet stemgerechtigd is. Enkel dan is je kind niet stemgerechtigd. Het heeft dus niets te maken met de tekst ‘vrijgesteld’ op de identiteitskaart zoals we hier en daar lazen. De term ‘vrijgesteld’ op de identiteitskaart zorgt er enkel voor dat je kind vrijgesteld is om een handtekening te plaatsen op de identiteitskaart omdat hij/zij daar niet toe in staat is. Deze vrijstelling wordt ook niet uitgebreid naar andere documenten.

Wij waren in elk geval blij met de vele reacties en met de aanmoedigingen om zoon/dochter mee te nemen naar het stembureau. Hun stem niet verloren te laten gaan. Maar te kiezen voor een partij die goed voor hen is. Natuurlijk is iedereen vrij om te beslissen of dit voor zijn zoon/dochter haalbaar is.

Als je kind om medische redenen niet in staat is om naar het stembureau te gaan of niemand hem/haar kan vervoeren, dan

vraag je een bewijs van afwezigheid via een doktersattest (opgelet: een arts die zelf kandidaat is bij de verkiezingen, mag dat attest niet geven).

download je hier het volmachtformulier

laat je je kind beslissen aan wie de volmacht gegeven wordt (de volmachtkrijger). Let wel: de volmachtkrijger mag geen volmacht hebben gekregen voor andere stemgerechtigden (één volmacht per volmachtkrijger).

Op de dag van de verkiezingen gaat de volmachtkrijger, in vele gevallen dus jij als ouder, met het volmachtformulier en de nodige documenten naar het stembureau dat op de oproepingsbrief van je kind vermeld staat.

Nog ter info: Unia, het interfederaal Gelijkekansencentrum, lanceerde een campagne om mensen met een beperking op te roepen te gaan stemmen. Je vindt alle info hier terug.

Toegankelijk reizen

Waar vind ik hierover informatie op het oudernetwerk?

Vergeet je niet te registreren en op 'join channel' te drukken. 

BE - VZW Op stap

VZW op stap probeert tegemoet te komen aan de noden van gezinnen, die graag eens op een ontspannen manier op vakantie willen. In een geëngageerde omgeving en met gelijkgestemde zielen, die het dagelijkse leven met kinderen die speciale aandacht nodig hebben uit eerste hand kennen en dus goed aanvoelen wat uw bekommernissen zoal zijn.

BE - Visit Flanders

Op Visitflanders.com vind je een overzicht van vakantiemogelijkheden in Vlaanderen. 

BE - Hannibal

Hannibal organiseert vakanties voor kinderen, tieners en jongeren met en zonder beperking.

BE - Casa Ametza

Casa Ametza betekent letterlijk droomhuis in het Baskisch en figuurlijk eigenlijk ook. In onze integraal toegankelijke vakantiehuisjes kan je zalig genieten in alle rust.

Wil je graag een weekendje Antwerpen reserveren in een groene omgeving? Dan ben je bij Casa Ametza aan het juiste adres.

NL - Wigwamhuisjes in Valkenburg a/d Geul

In Valkenburg a/d Geul kan je een leuk wigwamvakantiehuisje boeken voor jouw bijzonder gezin.
Een unieke overnachtingsgelegenheid in een rolstoeltoegankelijk kader. Open van april tot oktober. Boek nu voor de zomer 2019

 

 

BE - Hotel O'mer vzw Oranje

Iedereen is welkom in Hotel O'mer om z'n vakantie aan de belgische kust door te brengen. Vakantiesfeer, ontmoeting, beleving en ontspanning staan voorop. In hotel O'mer biedt Oranje specifieke ondersteuning voor de hotelgasten met een (vermoeden van) beperking.

ES - Casa Peguche

Aan de Costa Blanca vind je dit rolstoeltoegankelijk vakantieverblijf voor 10 personen. Casa Peguche is een authentieke mediterrane Casa die is aangepast voor mindervaliden en gehandicapten.

AT - Familie skivakantie To Walk Again

Een skivakantie voor het hele gezin? Dat kan via Sporta. Van 13 tot 20 april 2019 in Oostenrijk. Schrijf je nu in via sportkampen.be

NL - Brownies & Downies

Als je er eens een dagje op uit trekt naar Nederland, dan moet je beslist eens in één van de 17 vestigingen van Brownies&Downies langsgaan voor een bijzondere lunch of een heerlijke kop koffie.

NL- Pipowagen

Wil je graag eens op een bijzondere locatie logeren? Dan is deze rolstoeltoegankelijke Pipowagen beslist iets voor jullie. 

NL - Koe in de Kost

Dit is een uniek concept voor een geslaagde boerderijvakantie. Je overnacht in een gerenoveerd, rolstoelvriendelijk boerderijhuis of in een unieke grondulow (niet rolstoeltoegankelijk) tussen de koeien. Overdag mag je meehelpen met koeien melken, met het oogsten van groenten en fruit of kan je naar hartelust spelen op de boerderij.

Meer info vind je hier

BE - Gites van Choquenée

Voor een aangepast vakantieverblijf kan je naar de Ardennen gaan waar je deze bijzondere gite vindt. 

NL - Vakantie bij de Manege zonder Drempels

Een volledig aangepast vakantieverblijf voor de paardenliefhebbers onder ons. Je kan er niet alleen logeren maar zelfs ritjes met een huifbed maken.

BE - Polderwind

 Ken je domein Polderwind in Zuienkerke al? Een gloednieuw zorghotel van het Rode Kruis Vlaanderen waar je van een 'vakantie met zorg' kan genieten.

BE - Le Renard Dormant

Le Renard Dormant beschikt over een familiekamer waar gezinnen kunnen vertoeven. Als je met de rest van het gezin overdag iets wil ondernemen, dan kan je de zorg van je 'bijzonder' kind met een gerust hart aan hen toevertrouwen. Er worden leuke activiteiten voorzien op maat van je kind. 

Meer info vind je hier

FR - Maison la saignée

Ben je op zoek naar een aangepaste vakantiewoning met privé zwembad die rekening houdt met de handicap van jouw kind? 
Dan La maison saignée een echte aanrader! 

 

NL - Linnaeushof

Kinderen met een handicap moeten in speeltuinen veelal aan de zijlijn toekijken. Niet zo in het Linnaeushof in Nederland. Ze hebben er namelijk heel wat aangepaste toestellen zowel voor rolstoelers als slechtzienden. Voor meer info: surf naar linnaeushof.nl

 

FR - L'accolade d'Oléron

Ben je op zoek naar een prachtige vakantieplek die volledig is aangepast? Dan is L'accolade d'Oléron in Frankrijk misschien iets voor jou! Hulpmiddelen hoef je niet van huis mee te nemen, ze staan er permanent ter beschikking. 
In het hoogseizoen is er ook een recreatieprogramma voor kinderen mét een beperking en voor de brussen.

MA - Resett

Ook deze keer zetten we weer een bijzonder intitatief in de kijker: de reizen van Resett. Lees hier hoe je je kan inschrijven voor de inspiratiereizen Resett

NL - Stichting Varen met Wielen

Met de bouw van een aangepast schip bedoeld voor maximaal zes personen, hier kunnen rolstoelafhankelijke mensen met een ernstige handicap, toch gewoon op vaarvakantie. De speciaal voor dit doel opgerichte stichting Stichting Varen met Wielen , heeft een geheel aangepast motorjacht gerealiseerd. 

NL - Het Bio vakantiepark

Het Bio vakantiepark is een uniek Nederlands vakantiepark voor gezinnen met een ernstig gehandicapt kind. Het park heeft aangepaste vakantiebungalows met veel aanvullende voorzieningen. Op het domein is een extra warm zwembad met verstelbare bodem en speciale hulpmiddelen. Er is ook een manege en je kunt een huifkartocht maken, zelfs met de elektrische rolstoel. In de centrale ontmoetingsruimte kun je levensechte bewegingen ervaren, zoals een tocht op een Harley, snowboarden, jetskiën, Zumba dansen en nog veel meer. In de Muziekkelder bevindt zich een vloer die letterlijk tot leven komt door de projectie van een aantrekkelijk spel of effect.

DE - Handicaptravel

Hier kan je avontuurlijk logeren in Duitsland op een rolstoeltoegankelijke woonboot! Ervaring in het besturen van een boot en een vaarbewijs heb je hiervoor niet nodig. Je ontdekt één van de meest aantrekkelijke watersportregio's van Duitsland, zo'n 60 km ten westen van Berlijn en beleeft een vakantie vanuit een ander perspectief. 

Meer info vind je op de site

NL - Ronald Mc Donald

Wist je dat je in Nederland kan logeren in één van de 3 Ronald Mc Donald vakantieverblijven? Lees er Ronald Mc Donald meer over op onze site

NL - Villa Indigo

Het huis voor respijtzorg 'Villa Indigo' is een vredig oord waar kinderen worden opgevangen die lijden aan ziektes die een aanzienlijke verzorging vergen en waarvan de diagnose vaak onder voorbehoud is.

BE - Villa Rozerood

Villa Rozerood , voor veel gezinnen met een beperking dé plek bij uitstek om eventjes op adem te komen. Ervaringen van andere ouders in Villa Rozerood kan je lezen op onze gesloten Facebookgroep De Ouders 'mijn kind, bijzonder kind.

BE - B&B Altijd Genieten

Een gezellige kleinschalige en gezellige B&B te Moerkerke, landelijke deelgemeente van Damme. Aanpassingen zijn subtiel geïntegreerd met een optimaal “thuis” gevoel voor iedereen. Door het feit dat de B&B aangepast is wordt er zorg op maat geboden. 

Meer info vind je op de site

NL - Limmerik

Heb je even nood om op adem te komen? Dat kan. Respijthuis De Limmerik in Zandhoven biedt je de kans om eventjes de zorg uit handen te geven. Warm aan te bevelen!

BE - Brussenkamp

Hier stellen we jullie dit leuke brussenkamp voor tijdens de krokusvakantie. Een kamp voor kinderen met een fysieke beperking en hun brussen in Deinze.

FR - Parijs

Op deze website  vind je voor elk budget handicapvriendelijke vakantieverblijven in Parijs terug. Een aanrader voor wie binnenkort een citytripje plant naar Lichtstad.

NL - Ronald Mc Donald

Wanneer je kind ver van huis in een ziekenhuis verblijft, is het moeilijk voor ouders en kinderen om samen te blijven. In het ziekenhuis is er geen extra kamer en dure hotels vormen dan vaak de enige oplossing. Net dan hebben families nood aan een echte onthaalplek waar ze zich ‘thuis’ kunnen voelen. Die ‘thuis’ krijg je in een Ronald Mc Donald Huis. Het eerste Ronald Mc Donald Huis België opent zijn deuren in 2019. Maar er is meer! Je kunt ook op vakantie in een Ronald Mc Donald huis.

Meer info vind je hier

BE - Inclusiespeeltuin in Kessel

Een heel mooi initiatief van inclusie vind je in Kessel. Daar vind je naast de sporthal een volledig nieuwe speeltuin waar heel wat toestellen ook toegankelijk zijn voor kinderen met een beperking.

Meer info vind je hier

 

ES - Finca Corasol

Voor gezinnen van een kind met een beperking is het een lange, vaak ingewikkelde zoektocht naar een geschikt vakantieverblijf. Wij willen jullie hier de komende maanden graag bij helpen. In onze volgende nieuwsbrieven belichten we telkens een aangepast vakantieverblijf.

Hier  kom je er meer over te weten! 

Literatuur

Moeder van kind met een handicap

Tekstje dat een van de ouders doorstuurde op het oudernetwerk onder het topic "balansinjeleven"

Moeder worden van een gehandicapt kind betekent iets aankunnen wat je niet aankunt. Het betekent houden van een kind dat niet is zoals je had gewild dat het zou zijn en woedend zijn over het 'zo zijn' van een kind dat je nader staat dan wie ook. Het betekent steun, hulp en mededogen van anderen, verlangen en vervloeken. Het betekent afhankelijk zijn van deskundigen die problemen kunnen creëren en oplossen. 
Leven met een gehandicapt kind is leven met tegenstrijdigheden : Tegenstrijdigheden in jezelf , in het kind en je omgeving.
Kun je het aan?
Ja, natuurlijk niet.
Nee, natuurlijk wel.'

O jee, ik eet!

Het boek reikt verschillende handvaten aan om het eetgedrag positief te beïnvloeden. Zo werkt Karen den Dekker met een weekmenu dat ze ophangt in de keuken. Ze leert je goed te kijken naar de situatie waarin je kind eet en ze legt de stoplichtmethode uit.

Meer info vind je hier

Sterk

Sterk is het driemaandelijks tijdschrift van het VAPH (Vlaams agentschap voor personen met een handicap)

Mijn zus heeft autisme

Een gloednieuw boek vol weetjes over autisme. Een echte aanrader!

Hier  vind je de auteur, de ISBN en wanneer het is uitgegeven. 

Handiscoop

Handiscoop is het tweemaandelijks ledenblad van KVG

Weliswaar

Weliswaar is een tijdschrift van de overheid over welzijn en gezondheid. 

Boeken over autisme
  • Positieve psychologie bij autisme - June Groden E.A.
  • Brein bedriegt als autisme niet op autisme lijkt - Peter Vermeulen
  • Mijn kind heeft autisme - gids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners - Peter Vermeulen , Steven Degrieck.
Boeken over visuomotorische problemen
  • Mijn kind is onhandig - omgaan met visuomotorische problemen. - Wendy Peerlings
Boeken over leerproblemen
  • Het vollehoofdenboek - een werkboek voor kinderen en volwassenen- Linde Kraijenhoff.
Oog voor jou

Een gloednieuw boek voor ouders van kinderen met een beperking.

Minke Verdonk werkt in Nederland als onderzoeker, orthopedagoog en adviseur op het gebied van zorg en onderwijs. Zij is gespecialiseerd in het ondersteunen en inspireren van ouders met een kind met een beperking en de professionals om hen heen. Ze is zelf ook mama van een zoon met een lichamelijke beperking.

Auteur: Minke Verdonk

ISBN : 9789491687532

Uitgever : Scrivo Media

Wendelien ging met haar in gesprek. Hier kan je het gesprek terugvinden. 

Bijzondere brussen

Naar aanleiding van het nieuwe brussenboek van Anjet Van Dijken: broers en zussen in en om het ziekenhuis  verscheen gisteren een pakkend interview met Julie in het Nieuwsblad. Julie is de zus van Beau die werd geboren met het PVL syndroom. 

Lees hier het volledige artikel over Julie en Beau

Heb je zelf nog interessante tips voor broers en zussen? Mail ons dan zeker de info naar: info@deouders.be of deel je ervaringen op het oudernetwerk van de ouders

Hulpmiddelen

Waar vind ik hierover informatie op het oudernetwerk?

Vergeet je niet te registreren en op 'join channel' te klikken. 

Smartwatch ontworpen voor mensen met een verstandelijke beperking

http://www.brevidius.nl/ 

Kus voor een klus/Design with a heart

Met Design with a Heart gaat Handicap International op zoek naar originele hulpmiddelen die een wereld van verschil maken voor mensen met een beperking. 

smartphones voor mensen met een beperking

Hier vind je een lijst met gsm's die werden getest door een onafhankelijk team van mensen met een beperking. De pictogrammen tonen welk toestel geschikt is voor welke beperking.

smartphones voor mensen met een motorische beperking

Het kenniscentrum hulpmiddelen van het VAPH (het KOC) heeft een lijst met praktische oplossingen voor mensen met een motorische beperking.

Een lijst van smartphones voor personen met een motorische beperking vind je hier

Deze smartphone kan je bedienen zonder het scherm aan te raken. Hier vind je een videofilmpje.

 

Smartphones voor mensen met een verstandelijke beperking

Praktische tips over smartphones voor personen met een verstandelijke beperking vind je hier

Smartphones voor mensen met een visuele beperking

Deze gsm's werden speciaal ontworpen voor mensen met een visuele beperking.

Daarnaast functioneren ze ook heel eenvoudig.

Ook hier vind je een smartphone ontworpen voor mensen met een visuele beperking.

 

 

Wij zijn gescheiden. Hebben wij beide recht op terugbetaling van hulpmiddelen?

Voor kinderen die door co-ouderschap op twee plaatsen wonen, kunnen hulpmiddelen en aanpassingen in bepaalde gevallen tweemaal worden gesubsidieerd. Dit is telkens afhankelijk van de situatie, het soort co-ouderschap en het gevraagde hulpmiddel of aanpassing. Een dergelijke aanvraag kan men indienen via een adviesrapport van een multidisciplinair team. Een uitgebreide lijst met tegemoetkomingen vind je op onze website onder de rubriek ‘vind hulp.’

Nieuwe referentielijst voor mobiliteitshulpmiddelen

Sinds 1 januari 2019 moeten die worden aangevraagd bij de Vlaamse sociale bescherming en dus niet langer bij je ziekenfonds of het VAPH.

Welke mobiliteitshulpmiddelen vraag je voortaan aan bij de Vlaamse sociale bescherming?

Een manuele rolstoel. Hiertoe behoren ook duwwandelwagens.

Een elektronische rolstoel. Dit zijn rolstoelen met elektromotoren die je bv. bedient met een joystick en bedieningsknoppen.

Een elektronische scooter. Dit zijn zitscooters of wagentjes met drie of vier wielen waarmee je zowel binnen als buiten afstanden kunt afleggen.

Een drie- of vierwielfiets en zitdriewielfiets.

Een loophulpmiddel. Dit biedt ondersteuning bij het staan of stappen. Er zijn ook weer verschillende types, bv. met en zonder wieltjes.

Een stasysteem. Dit is een elektrisch instelbare statafel, die iemand ondersteunt bij het rechtstaan.

Alle andere mobiliteitshulpmiddelen blijven evenwel de bevoegdheid van het VAPH. Hieronder vallen bv:

Aankoppelwielen voor manuele rolstoel

Ombouwpakket elektrische ondersteuning voor manueel aankoppelwiel

Elektrische aankoppeleenheid/trekeenheid voor manuele (hoepel)rolstoel

Driewiel(lig)fietsen enkel met handtrappers (niet met dubbel aandrijfsysteem: voet- en handtrappers!)

Rolstoelfiets

Rolstoelplateaufiets

Rolstoel-fietsverbinding

Tandems, duofietsen, aanhangfietsen

Rolstoelhulpmotor voor de begeleider

Ook voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van alle andere hulpmiddelen waar je recht op hebt, moet je nog steeds bij het VAPH terecht.

De hulpmiddelen waarvoor een terugbetaling mogelijk is, staan opgelijst in de zogenaamde refertelijst. Die wordt quasi jaarlijks aangepast. Welke versie van de refertelijst voor jouw aanvraag nu van toepassing is, hangt samen met de datum waarop je je aanvraag bij het VAPH hebt ingediend of zal indienen. Sinds 1 januari 2019 bestaat er een nieuwe versie van deze refertelijst. Meer info vind je hier.

Wordt mijn hulpmiddel volledig terugbetaald?

Dat hangt ervan af. Voor elk hulpmiddel of aanpassing staat telkens aangegeven hoe groot het maximumbedrag van de tegemoetkoming is. Dat maximumbedrag heet het refertebedrag.

Voor hulpmiddelen die meerkosten inhouden in verhouding tot het vergelijkbare standaardproduct worden de 'basiskosten' in mindering gebracht van het factuurbedrag. Die basiskost moet je dus zelf betalen. De basiskosten zijn de kosten van het standaardproduct dat een persoon zonder handicap in dezelfde omstandigheden kan gebruiken. Voor een aangepaste smartphone bv. bedraagt de basiskost 55 euro aangezien men ervan uitgaat dat je die in normale omstandigheden ook zou hebben gekocht.

Wat is de refertetermijn?

De refertetermijn geeft, in jaren, de gemiddelde levensduur aan van het hulpmiddel in kwestie. Dat betekent dat je in principe zolang met een bepaald hulpmiddel moet doen vooraleer je een nieuw kan aanvragen.

Voor welke types hulpmiddelen heb je recht op een terugbetaling?

Zowel mensen met een motorische, visuele of auditieve handicap, mensen met een spraak-, taal- of stemstoornis en mensen met een verstandelijke handicap hebben recht op een terugbetaling van bepaalde hulpmiddelen. De hulpmiddelen en aanpassingen kan je aanvragen voor verschillende activiteiten:

activiteiten dagelijks leven

mobiliteit (andere dan rolstoelen en scooters)

wonen

communicatie

aangepaste stoelen en tafels, antidecubitusmateriaal,…

Antistress speelgoed voor jongeren met ASS en/of ADHD

Via het ouderennetwerk kwam de volgende vraag binnenm:

Mijn kind geeft zelf aan dat hij iets nodig heeft waarmee hij stil kan prutsen, in de klas, op de bus, terwijl hij in de zetel zit. Hebben jullie fantastische ideeën uit eigen ervaring? 

En of er ideeën uit de bus kwamen. We lijsten enkele creatieve oplossingen hier even voor jullie op.

De tangel stond met stip op nummer 1. Een tangel is een speeltje dat je steeds weer uit elkaar kan halen en terug in elkaar kan klikken. Een tangel heb je in alle kleuren en materialen. Je vindt ze al voor een paar euro. Er bestaan ook tangels met extra sensorische prikkels. Voor sommige kinderen echter zijn de kleine stukjes te gevaarlijk om in te slikken. Is dus niet voor iedereen haalbaar. 

In dat geval kies je beter voor één van deze alternatieven.

De fidget spinner. Dit is een speeltje dat in je hand rondraait, het houdt je handen bezig en werkt meteen stressverlagend. De spinners zijn al beschikbaar vanaf een paar euro.  Je vindt ze in de gewone speelgoedwinkels.

De fidget cube is een kleine kubus die je stress doet wegzakken. Fidget betekent letterlijk wriemelen in het Engels. En dat is wat de kubus doet, je vingers op allerlei manieren bezighouden. Aan elke kant van de kubus vind je een andere activiteit.

We zetten de 6 activiteiten even voor je op een rij.

Klikken: erop los klikken met 5 knopjes. Het ene knopje klikt net dat tikje anders dan het andere, wat ieder knopje het indrukken waard maakt.

Schakelen: als een variatie op het klikken zit er een klikschakelaar aan de kubus die je ongelimiteerd kan laten schakelen.

Glijden: gamers herkennen misschien wel een kleine joystick aan één zijde van de Cube. Deze kan je alle kanten op glijden.

Ademen: een kleine ovalen uitholling, gebaseerd op de zorgsteen, laat alle zorgen wegvloeien. Je komt dus een beetje op adem dankzij deze zijde.

Rollen: kleine balletjes in de Cube kan je zoveel je maar wilt laten rollen.

Draaien: een reeks wieltjes zorgen ervoor dat je eindeloos kan draaien aan deze kubus. Je kan de wieltjes een beetje vergelijken met een oude draaischijf van een telefoon.

Ook de theraputty kneedpasta kan een optie zijn. Je kind houdt zijn vingers bezig door te kneden en verfijnt ondertussen de motoriek. Deze pasta kleeft niet en maakt geen vlekken.

Voor nog andere kinderen vormt de squeeze bal (een stressbal) dan weer een goede optie.

Of misschien een trapveer? Je vindt die in elke speelgoedwinkel. Het kan een leuk hebbedingetje zijn om mee te prutsen, natuurlijk niet zo stil en minder geschikt voor de klas.

Er bestaan best veel online shops waar je het aangepast materiaal dat we hier aanhaalden, kan kopen. We vermeldden hier vroeger al de firma’s Sensocare en Muisje Sensitief. Ook bij autishop.nl vind je heel wat leuk en aangepast materiaal.

Hopelijk kunnen jullie met deze info aan de slag. Wil je graag een artikel kopen bij Muisje Sensitief met korting? Dat kan. Stuur ons dan gewoon een mailtje en we schenken jou een kortingskaart van 5% op op het totale aankoopbedrag.

Lees ook dit artikel voor meer praktische oplossingen voor onze bijzondere kinderen.

Potlooddoppen en kauwsieraden > Tip van een ouder

Of het nu de start, einde of midden van het schooljaar is, school kan een stresserende en prikkelvolle omgeving zijn voor je bijzonder kind. Vooral voor kinderen met autisme, AD(H)D of prikkelverwerkingsproblemen kan het klasgebeuren veel stress veroorzaken. Van één van onze ouders kregen we daarom deze interessante tip.

Wist je dat kauwsieraden kinderen helpen om zich beter te concentreren en zich af te sluiten voor prikkels van buitenaf?

Kauwsieraden zijn vrolijke en stoere sieraden voor lichte, gemiddelde en sterke kauwbehoeften. De sieraden zijn wasbaar en uiteraard niet giftig. Wel is er een leeftijdsadvies vanaf 3 jaar. Dus ook voor jongeren met een lagere ontwikkelingsleeftijd is dit een aandachtspunt. Het lange koord veroorzaakt kans op verstikkingsgevaar.

Levensduur
De levensduur van de sieraden is afhankelijk van het kauwgedrag van je kind. Ze zullen uiteindelijk allemaal breken. Gemiddeld gaat een ketting 4-12 weken mee. Sterke bijters kunnen de ketting al in een paar dagen stuk kauwen, bij anderen gaat de ketting 8-9 maanden mee. Je houdt dus bij de aankoop het best rekening met de kauwbehoefte van je kind.

Potlooddoppen

Naast sieraden bestaan er ook potlooddoppen. Ook hiervan bestaan weer verschillende merken. De doppen zijn kauwbare opzetstukjes voor op een potlood of een pen. Sommige potlooddoppen hebben knobbels, andere zijn glad. Je kan ze o.a. terugvinden via de websites van Muisje Sensitief of via Senso-Care.

Wil je graag een kauwsieraad of dop kopen met korting? Stuur dan een mailtje naar info@deouders.be en wij bezorgen je een kortingsbon van 5% op alle materiaal dat je aankoopt bij de webshop Muisje Sensitief. Uiteraard mag je ook een kortingsbon aanvragen voor de aankoop van andere materialen via Muisje Sensitief.

Wonen

Waar vind ik hierover informatie op het oudernetwerk?

Vergeet je niet te registreren en op 'join channel' te klikken. 

Gipso - woon-en dagbestedingsinitiatieven

Vzw GiPSo is een advies- en coachingsorganisatie die woon- en dagbestedingsinitiatieven voor mensen met een beperking in Vlaanderen ondersteunt. 

Samenhuizen

Samenhuizen heeft enkele projecten waar mensen met en zonder beperking samen wonen waardoor er ondersteuning beschikbaar is. 

Villa VIP

Villa Vip biedt een veilige thuis voor personen met een beperking. 

Inclusie woningen voor bijzondere mensen

Oak tree projects bouwt inclusie-woningen voor bijzondere mensen, telkens geïntegreerd in een gezellige woonbuurt.

Blogs

Getuigenissen en ervaringen van een moeder van een kind met een handicap

Via deze site willen we mensen met een gehandicapt kind deelgenoot maken van onze eigen ervaringen.

Blog van Katlijn - Van buitengewoon beroepsonderwijs naar hoger onderwijs

"Wat je studievoorgeschiedenis of IQ ook is, met doorzettingsvermogen, motivatie, wilskracht en geloof in jezelf kan je mogelijk veel meer bereiken."

Katlijn vertelt op haar blog over haar ervaringen en geeft tips. 

Buitengewoon bijzonder

Buitengewoon bijzonder is een blog over ervaringen, gevoelen, ervaringen uit het leven gegrepen wanneer je plots ouder wordt van een zorgenkindje.

Info & vorming

Magenta ondersteunt ouders via een uniek vormingsaanbod

"Hoe hou je het vol?”. Soms vraag je jezelf ook af of je het wel zult volhouden of zie je het niet meer zitten. Andere dagen sta je versteld van je eigen kracht.

Magenta wilt ouders hierin ondersteunen met een uniek vormingsaanbod. 

Aangepaste kledij

Aangepaste kledij voor kinderen met een beperking

De nieuwe kledingcollectie GOZZ laat kinderen met een beperking stralen! Cindy Konings uit Wuustwezel vond maar moeilijk geschikte en mooie kleding voor haar dochtertje van 7, die een mentale en fysieke beperking heeft. Daarom ging ze zelf aan de slag, met deze kleurrijke collectie als resultaat.

Hier vind je het aanbod. 

Nooit meer worstelen met lange broeken en spalken

Nu de herfst zijn intrede doet en we de lange broeken weer uit de kast halen, herbeginnen ook de dagelijkse worstelingen met de spalken. Of toch niet?

In dit artikel geven we jullie praktische tips om lange broeken toch in 1-2-3 aan te trekken.

Koop je graag de kledij van je kind net zoals voor andere kinderen in een gewone winkel? Onderneem je telkens een hele zoektocht om een geschikt model te vinden? En stel je uiteindelijk vast dat het toch niet is wat je gehoopt had? Probeer dit dan misschien eens uit:

De meeste broeken hebben zijnaden. Als je de zijnaad aan één kant openmaakt, dan kan je hier een lange verborgen rits in naaien (bv. 40cm) . Met de open zijritsen kan je de broek makkelijk aantrekken. Nadien gewoon dichtritsen en klaar is je hippe broek! De ritsen zijn in alle maten en kleuren in zowat elke stoffen- en naaiwinkel verkrijgbaar.

Tip: Ben je zelf niet zo creatief? Geen nood, voor een naaister is dit een eenvoudige klus ;-)

Koop je liever meteen een aangepaste broek? Dat kan! Er bestaan sinds kort leuke merken die aangepaste kledij op de markt brengen.

 

Gozz4all

Wat dacht je van Gozz? Deze mama en haar team ontwerpen zowel voor kinderen als volwassenen een aantal leuke modellen die je op maat kan laten maken. Gozz verkoopt niet alleen broeken, ondertussen bestaat er al een uitgebreide collectie :-)

So Yes

Heeft je kind al een dames- of herenmaat nodig? Neem dan eens een kijkje op de site van So Yes Ook zij verkopen aangepaste kledij, weliswaar enkel voor volwassenen. Hier vallen ons vooral de praktische rolstoelbroeken en rokjes op.

Chairmelotte

Ook bij deze Nederlandse ontwerpers van Chairmelotte Chairmelotte vind je heel wat aangepaste kledij. 

Marks en Spencer

Het Britse Marks en Spencer bracht een nieuwe kledinglijn uit, ook voor kinderen met een beperking. Meer info vind je hier . Voorlopig in België enkel online verkrijgbaar.

 

Friends of Rosa

Kinderen gaan graag cool en trendy gekleed. Dat geldt ook voor kinderen met een beperking. Friends of Rosa biedt u handgemaakte en aangepaste kleding voor kinderen en jong volwassenen  in verschillende uitvoeringen, maten en kleuren. De collectie is 100% Belgisch en met oog voor detail gemaakt.

Ondersteuning

Vereniging voor belgische bobath therapeuten

De vzw streeft naar het verbeteren en het optimaliseren van de behandeling van kinderen met CP (Cerebral Palsy of Cerebrale Parese), en van andere patiënten met een neuro-motorische problematiek of ontwikkelingsstoornis . Principes van, behandeling en management gebeuren volgens het NDT-Bobath concept (NDT = Neuro Developmental Treatment).

Meer info vind je hier

Waar vind ik een vrijwilliger?

We krijgen wel vaker de vraag van ouders hoe ze een beroep kunnen doen op een vrijwilliger voor hun bijzonder kind. Voor veel ouders loopt deze zoektoch naar een geschikte vrijwilliger bovendien niet altijd van een leien dakje. Daarom geven we jullie in dit artikel enkele tips om snel een positief resultaat te boeken.

Een vrijwilliger: wie, wat, hoe?

Stel: jouw dochter heeft extra ondersteuning nodig tijdens de zwemles op school, ondersteuning die men vanuit de school niet kan bieden. Jouw volwassenen zoon wil heel graag eens op café maar kan dit niet alleen of nog: jullie willen er met z’n tweetjes eens een avondje op uit maar durven jullie bijzonder kind niet bij een gewone babysit achter te laten.

Wie beschikt over een PAB of een PVB budget kan een assistent of een vrijwilliger in dienst nemen om deze activiteiten te begeleiden. Maar wat als je (nog) geen budget hebt? Ook in dat geval bestaan er oplossingen.

Al een BOB budget?

Veel gezinnen van een kind met een beperking ontvangen wel al een BOB budget, een maandelijks bedrag van 300 euro dat je vrij kan besteden aan de extra zorgen voor je kind. Je kan dit bedrag bv. gebruiken om een vrijwilliger te betalen. Ook zonder BOB budget kan je uiteraard een vrijwilliger in dienst nemen via een deeleconomieplatform.

 

Hoe zoek je een geschikte vrijwilliger?

Een geschikte vrijwilliger, allemaal goed en wel, maar hoe ga je ernaar op zoek?

Maak je nood aan je omgeving bekend. Plaats eventueel een berichtje op Facebook, leg een briefje bij de bakker of de slager om de hoek, laat het item eens vallen wanneer je bij vrienden bent. Als je een beetje geluk hebt, dan vind je zo iemand die een stukje van deze extra ondersteuning op zich wil nemen.

Vraag eens na bij de lokale jeugdbeweging, een sociale vereniging in de buurt of neem contact op met een Hogeschool met een aanbod in de sociale sector. Je vindt er vaak gemotiveerde studenten die graag ervaring opdoen en ondertussen een centje bijverdienen.

Of het kan nog creatiever. Met onze vzw De Ouders organiseren we gezinsdagen in elke provincie. Tijdens zo’n gezinsdag koppelen we telkens een assistent (student) aan een gezin. Sommige gezinnen hebben echt een klik met hun student en bieden die nadien een vrijwilligerscontract aan.

Of je kan terecht bij een deeleconomieplatform.

Waarom werken met een vrijwilligerscontract?

Je wil uiteraard dat je vrijwilliger volledig verzekerd is en dat hij/zij een vergoeding krijgt voor de extra ondersteuning die hij/zij aan je zoon of dochter biedt. Je vrijwilliger vergoeden kan op verschillende manieren:

Ofwel werk je puur met het principe van vrijwilligers. Die mogen in dat geval maximum 1388.40 euro bijverdienen op jaarbasis en maximum 34.71 euro per dag. Sinds 1 januari 2019 mogen vrijwilligers in sommige gevallen tot 2549,90 euro per jaar bijverdienen. Om te zien of jouw vrijwilliger tot deze categorie behoort, lees je best dit artikel eens. Om wettelijk in orde te zijn, moet je met de vrijwilliger een overeenkomst afsluiten. Dit moet via een organisatie gebeuren. De organisatie stelt de vrijwilliger aan, niét de budgethouder. Je mag uiteraard wel de vrijwilliger werken die je zelf hebt gekozen. Hoe verloopt dit? De organisatie moet informatie geven aan de vrijwilliger. Dit kan de organisatie doen onder de vorm van een informatienota en een vrijwilligersovereenkomst die de organisatie zelf opstelt. De organisatie kan de vrijwillige assistent, indien afgesproken, een vergoeding bieden: ofwel via een forfaitaire kostenvergoeding of via een reële kostenvergoeding. Volgende organisaties zijn gespecialiseerd in vrijwilligerswerk als assistent: Ado Icarus en VFG.

 

Ofwel werk je via een platform deeleconomie

In dat geval mag de vrijwilliger aan een gunstig belastingtarief ( 10%) bijklussen tot een maximumbedrag van 6.000 euro op jaarbasis. Zelf betaal je een vergoeding aan het deelplatform. Voordeel: je moet niet zelf op zoek naar een vrijwilliger maar je kan gebruik maken van een platform waarop alle kandidaat-vrijwilligers staan. Voorbeelden van dergelijke platforms zijn bv. HelpperListMinutbabysits,…

Veel succes alvast met de zoektocht!

Hebben jullie zelf nog tips voor andere ouders? Mail dan zeker naar info@deouders.be en wij nemen jouw ideeën mee op de lijst van tips rond vrijwilligerswerk.

Werk

Loopbaanbegeleiding om werk en zorg te combineren

Alternatief vzw voorziet loopbaanbegeleiding voor ouders om zorg en werk te combineren via hun project 'beweeg je loopbaan'. 

Gewoon Doen!

Gewoon doen! VZW is een lunchzaak waar mensen met een verstandelijke beperking onder begeleiding kunnen genieten van een zinvolle dagbesteding. 

School

Adibib.be - Digitale boeken

Op adibib.be kan je gratis de meeste handboeken in hun digitale versie downloaden.
Heel interessant voor leerlingen met leesproblematiek/dyslexie/spraakstoornissen/...

Krijg ik een vergoeding voor de reis-en verblijfskosten wanneer mijn kind naar het gewoon onderwijs gaat?

Je kan een tegemoetkoming aanvragen bij het VAPH voor hulpmiddelen, mobiliteitshulpmiddelen en woningaanpassingen. Je kan bij het VAPH ook terecht voor bijzondere aanpassingen.

Zo kan je bij het VAPH terecht voor een tegemoetkoming voor assistentiehonden, incontinentiemateriaal maar eveneens voor pedagogische hulp bij hogere studies.

Ook in de reis-en verblijfskosten om gewoon onderwijs te volgen, komt het VAPH tussen als je kind een voltijds lesprogramma volgt in het gewoon onderwijs. Bijkomend zijn er evenwel een aantal voorwaarden.

Bij een individueel vervoermiddel naar school (bv. de eigen auto of een taxi) kunnen de reiskosten enkel worden vergoed als de leerling of student rolstoelgebonden is of zich verplaatst zonder begeleider en volgens een medisch verslag geen 300 meter kan stappen wegens cardiorespiratoire of locomotorische aandoeningen. Indien dit niet het geval is, dan worden de reiskosten met een individueel vervoermiddel vergoed zoals de reiskosten met een gemeenschappelijk vervoermiddel.

Bij terugbetaling van een gemeenschappelijk vervoermiddel geldt dat de leerling of student assistentie nodig heeft van een begeleider.

Het VAPH kan ook de verblijfskosten (internaat of kot) van leerlingen en studenten in het gewoon onderwijs gedeeltelijk terugbetalen als het verblijf noodzakelijk is omdat de verplaatsingen van en naar school niet haalbaar zijn.

Autisme

Participate - helpt autisme begrijpen

De vereniging 'Participate!' helpt u om het autisme van uw kind beter te leren begrijpen.

Tourisme voor Autisme

Waarom Toerisme voor Autisme?

Vlaanderen is op allerlei vlakken te weinig toegankelijk. Stap voor stap willen wij Vlaanderen autismevriendelijker maken.

Duidelijke stappenplannen

We adviseren attracties, musea, vakantieverblijven,... over hoe ze rekening kunnen houden met mensen met autisme. Daarnaast geven we ook algemene vormingen. Die zijn zowel gericht op professionals als op het brede publiek. Tot slot ontwikkelen we visuele stappenplannen en sensorische kaarten van attracties die je gratis kan downloaden op de website van Toerisme voor Autisme. Met deze stappenplannen kan je een daguitstap naar bv. Planckendael voorbereiden. Ze leggen immers stap voor stap uit hoe zo'n daguitstap er zal uitzien en welk gedrag verwacht wordt.

Enkel nuttig voor kinderen met autisme?

Neen, helemaal niet. Onze stappenplannen kunnen ook interessant zijn voor andere doelgroepen zoals kinderen met ADHD die nood hebben aan structuur of hoogsensitieve kinderen die graag een overzicht hebben van de prikkels die ze mogen verwachten. Je vindt al deze informatie in onze stappenplannen terug.

Al vele attracties in kaart gebracht?

Ja, best wel. Toerisme voor Autisme en de Provincie Antwerpen sloegen bijvoorbeeld de handen in elkaar. We werkten samen aan een autismevriendelijk project. Voor 20 attracties in de provincie werden visuele stappenplannen uitgewerkt die mensen met autisme gratis kunnen gebruiken om hun daguitstap voor te bereiden. Op die manier genieten ze ook van een bezoek aan de dierentuin, het museum en zoveel meer!

Meer info over de stappenplannen vind je hier.

Deel je ervaringen met ons

Hebben jullie de stappenplannen al gebruikt? Willen jullie je ervaringen hierover delen? Stuur dan een mailtje naar info@deouders.be of deel je ervaringen met andere ouders in onze besloten Facebookgroep: De Ouders 'mijn kind, bijzonder kind.'

Geniet van jullie daguitstap!

Speel-o-theken

Lijst van spelotheken in Vlaanderen

Een overzicht van alle spelotheken in Vlaanderen vind je hier

Uren spelplezier gegarandeerd!

Tegemoetkomingen

Wanneer heb ik recht op een incontinentieforfait voor mijn kind?

Bij incontinentie van je kind heb je recht op twee soorten premies: één van het RIZIV en één van het VAPH. 

Via de mutualiteit kan je een forfaitaire tegemoetkoming voor incontinentiemateriaal aanvragen bij het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV). Die tegemoetkoming kan gecumuleerd worden met die van het VAPH.

1) RIZIV

Erkende chronisch zieken kunnen jaarlijks aanspraak maken op een forfaitaire tegemoetkoming van 493,15 euro voor de kosten van incontinentiemateriaal (januari 2015). Je kunt de tegemoetkoming opnieuw bekomen nadat er een jaar verstreken is sinds de vorige beslissing tot toekenning. Je moet de uitgaven voor incontinentiemateriaal niet bewijzen.

• Kind van nul tot drie jaar: je kunt geen recht openen.

• Kind van drie tot zes jaar: je kunt enkel een recht openen wanneer je kind effectief verpleegkundige zorgen ontvangt in kader van een forfait B of C. De verpleegkundige schaalt je hiervoor in. Daarna moet je zelf een aanvraag indienen.• Kind van zes jaar of ouder: je kunt een recht openen wanneer je kind effectief verpleegkundige vij

zorgen ontvangt in kader van een forfait B of C. De verpleegkundige schaalt je hiervoor in. Daarna moet je zelf een aanvraag indienen.

Als je kind geen verpleegkundige zorgen krijgt, dan kan je toch een aanvraag voor een verpleegkundige inschaling laten doen door jouw ziekenfonds.

Daarnaast kan je ook een forfaitaire premie krijgen via het VAPH. 

Voor kinderen kan het VAPH in de regel pas een tegemoetkoming uitbetalen van zodra die vijf jaar zijn. In zeer uitzonderlijke situaties en onder strikte voorwaarden kan dat voor kinderen vanaf drie jaar.

Niet alle vormen van incontinentie komen in aanmerking voor een tegemoetkoming. Veel gebruikers kunnen geholpen worden met andere oplossingen, zoals een doorgedreven zindelijkheidstraining, aangepaste blaasontstekingspreventie of een lichte heelkundige ingreep. Louter medische hulpmiddelen zoals katheters zjjn uitgesloten van vergoeding. Het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) verleent daarvoor een tegemoetkoming.

Hoeveel bedraagt de tegemoetkoming?

2) VAPH

Het VAPH vergoedt het incontinentiemateriaal via jaarlijkse forfaits (vaste vergoedingen). 

Je vindt de concrete bedragen in de refertelijst, onder de rubriek aanvulling/vervanging zindelijkheid.

De geldigheidstermijn van een goedkeuring van het VAPH voor een tegemoetkoming voor incontinentiemateriaal is maximaal drie jaar. Er zijn drie uitzonderingen:

bij een overgang in leeftijdscategorie;

wanneer je zelf een herziening aanvraagt;

wanneer het VAPH oordeelt dat een nieuwe beoordeling noodzakelijk is.

Met een overgang in leeftijdscategorie wordt bedoeld dat men op de leeftijd van twaalf jaar overgaat op het forfait voor volwassenen. Om de drie jaar evalueert het VAPH het bedrag van de tegemoetkoming.

In de refertelijst vind je de bedragen terug.

Waar heb ik recht op? > taxicheques en dienstencheques bij vervoer
Waar heb ik recht op? > Belastingvoordeel kinderopvang/mfc

Binnenkort vullen we weer met z’n allen onze belastingaangifte in. Voor gezinnen van kinderen met een handicap zijn er extra belastingvoordelen. We zetten ze in de volgende weken voor jullie op een rijtje op onze website.

Naast een verhoging van de belastingvrije som (waarover meer in onze volgende nieuwsbrief) hebben ouders onder bepaalde voorwaarden ook recht op een belastingvermindering voor de kosten voor opvang van kinderen jonger dan 12 jaar, met een maximum van 11,20 euro per opvangdag en per kind.

Voor kinderen met een zware handicap mogen de ouders de opvang inbrengen in de belastingaangifte tot de vooravond van hun 18de verjaardag.

Je moet hiervoor het officieel attest van de handicap ter beschikking houden van de belastingadministratie.

Wie komt in aanmerking voor deze langere belastingvermindering tot 18 jaar voor de kosten van opvang?

Elk kind dat recht heeft op verhoogde kinderbijslag op basis van een van de volgende criteria komt hiervoor in aanmerking:

° een totaal van minstens 15 punten op de medisch-sociale schaal

° een lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van meer dan 80%

Wat verstaat men onder kinderopvang?

Kinderopvang is veel meer dan alleen maar de opvang voor-en na de normale lesuren en eventuele opvang tijdens de middagpauzes. Het gaat ook over de uitgaven voor alle vrijetijdsinitiatieven voor kinderen. Dit zijn zowel initiatieven tijdens de schoolvakanties, in de weekends, op vrije dagen, op woensdagnamiddagen.

Het kan dus gaan om een kamp, een weekend of een 2-daagse van een jeugdbeweging, speelpleinwerking, kinderateliers, grabbelpas, alle vormen van amateuristische kunstbeoefening met kinderen. Ook de vakantieprogramma’s van de landelijk georganiseerde jeugdverenigingen die in de vakantie rechtstreeks met kinderen werken, komen in aanmerking.

Om de opvangkosten te kunnen inbrengen, moeten de ouders over bewijzen beschikken. Ouders kunnen per kind aan een jeugdwerkinitiatief dat een vrijetijdsaanbod organiseert of aan de inrichter van een andere vrijetijdsactiviteit een attest vragen. Dat attest is voor de ouders een bewijs van het bedrag dat zij voor deelname van hun kind betaalden en waarvoor ze een belastingvermindering kunnen krijgen.

 

Komt een terugbetaling van de opvangkosten in een MFC ook in aanmerking?

Ja, onder bepaalde voorwaarden.

° De kinderopvang moet georganiseerd zijn buiten de normale lesuren waarbinnen jouw kind onderwijs volgt

° Je moet beroepsinkomsten hebben

° De kosten moeten aan welbepaalde instellingen of personen betaald zijn

° Je moet de opvang en het betaalde bedrag kunnen bewijzen met de nodige documenten.

Ook als een deel van de kinderbijslag rechtstreeks aan de instelling wordt betaald waar jouw kind verblijft, kan je dat bedrag, onder bepaalde voorwaarden, aftrekken als een uitgave voor kinderopvang. Ben je nog niet op de hoogte? Vraag dan meer info aan de contactpersoon bij jouw voorziening.

Waar heb ik recht op? > Op weg met je PAB

Je kreeg een PAB, nu opweg ermee.

De gelukkigen willen we graag even op weg helpen zodat jullie door het bos de bomen zien.

Je hebt nu 3 maanden de tijd om je PAB op te starten. Dat doe je door een nieuwe zichtrekening te openen, verschillende formulieren in orde te brengen en een eerste overeenkomst af te sluiten.

Deze week krijg je ook een brief van Jongerenwelzijn. Hierin lees je wat er werd beslist over jouw ingediende PTB-checklist. Daarnaast ontvang je nog een brief van het Team Budgetbesteding van het VAPH, het Vlaams Agentschap voor personen met een Handicap met volgende info:

De officiële startdatum van het PAB: 1 mei 2019

De budgethoogte van het PAB voor 2019

De vraag om een eerste overeenkomst met assistentie of hulp te bezorgen aan het VAPH binnen de 3 maanden, dus voor 1 augustus 2019

Gelukkig hoef je deze opstart niet alleen te doen. Je kan hiervoor een beroep doen op een bijstandsorganisatie. Zij helpen je op weg met alle administratie die eraan te pas komt. Bovendien krijg je een gratis opstartpakket. In je opstartpakket zit een coaching van een expert die je graag wegwijs maakt in deze nieuwe wereld van het PAB die je binnenwandelt. Onze ouders die al langer een PAB hebben, vinden deze hulp alvast heel waardevol.

Er zijn in Vlaanderen 5 bijstandsorganisaties: Onafhankelijk Leven vzw, Absoluut vzw, Alin, Zoom en My Assist.

Wij van vzw De Ouders zijn alvast enthousiast over het opstartpakket met het leuke welkomstgeschenkje van Onafhankelijk Leven vzw. Bovendien komt deze organisatie sterk op voor de rechten van de kinderen met een handicap en hun ouders ☺ en zijn ze niet zuilgebonden.

Veel succes met de opstart!

Waar heb ik recht op? > My Benefits App

Sinds 1  januari 2019 lanceerde de overheid een nieuwe App: MyBEnefitsapp. Waarom?

Wie een beperking heeft, kan vaak rekenen op kortingen als je naar een pretpark of museum gaat.

Alleen moet je hier vaak als ouder een attest voorleggen. Soms vraagt men je zelfs de mindervalidenkaart die je in je auto op de parking liggen hebt om te bewijzen dat je er geparkeerd mag staan?! Voortaan is dit verleden tijd. Vanaf nu kan je al je attesten eenvoudig voorleggen met de mobiele app. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat wie er recht op heeft, de korting ook echt krijgt.

Het lijkt ons een heel praktische app wanneer die eenmaal geïnstalleerd is, maar het moet gezegd, de installatie vergt toch wel wat tijd…

Hoe werkt de App?

Nadat je de app op je gsm hebt geïnstalleerd, kan je je als burger op 3 manieren aanmelden. Via je itsmeaccount, via een beveiligingscode met gebruikersnaam en wachtwoord of via je token.

Wanneer je eenmaal bent aangemeld, dan kan je in principe de sociale statuten zien waar je kind recht op heeft. Dit statuut toon je dan om korting te krijgen.

Waar vind je je statuut op de app?

Bovenaan het scherm zie je de gegevens van je bijzonder kind.

De gegevens zijn afkomstig van het rijksregister:

voornaam

naam

geboortedatum en leeftijd

gemeente van verblijf

rijksregisternummer

Daaronder vind je, in de vorm van een lijst, de sociale statuten. De benaming van elk statuut wordt afzonderlijk weergegeven samen met een QR-code. Als je kind verschillende statuten heeft, dan worden ze onder elkaar weergegeven. De laatste lijn luidt “Al uw geharmoniseerde sociale statuten” en laat toe om ze allemaal in één keer te ontvangen samen met een QR-code.

Je kan dan zelf beslissen welk sociaal statuut je wenst mee te delen. Je toont vervolgens de QR-code aan het loket van het pretpark, het theater,… en krijgt zo je korting.

Veel succes ermee!

Psssst… Aangezien de app gloednieuw is, zullen tips zeker welkom zijn. Je kan die ofwel in onze Facebookgroep De Ouders “mijn kind, bijzonder kind” plaatsen ofwel mailen naar info@deouders.be.

Waar heb ik recht op? > Mijn kind wordt 18, wat nu?

We krijgen wel vaker via mail, telefoon of via onze Facebookgroep vragen van ouders over de Persoonsvolgende Financiering bij hun meerderjarig kind. Wanneer heb je er recht op? Hoe vraag je dit budget aan? En wat kan je ermee doen?

De nieuwe PVF gids: een praktische wegwijzer

Allemaal vragen waarop je voortaan makkelijk een antwoord vindt dankzij de nieuwe PVF gids. Die is vorige week uitgebracht door uitgeverij Politea in samenwerking met Onafhankelijk Leven vzw.

Deze praktische gids is onderverdeeld in verschillende rubrieken. Zo vind je makkelijk de info waarnaar je op zoek bent. De gids kost 24.99 euro en kan je eenvoudig online bestellen.

Wat is het PVF eigenlijk?

Het PVF ofwel het nieuwe Persoonsvolgend Financieringssysteem ging van start in 2017. Via het PVF krijg je een som geld van de overheid om je ondersteuning en assistentie te organiseren. Dit budget is er enkel voor meerderjarigen. Je kan het zowel cash besteden als via voucher.

Mijn zoon of dochter wordt binnenkort 18? Wat nu?

Goed nieuws. Vanaf 2020 zou met dit nieuwe PVF systeem de zorgcontinuïteit gegarandeerd zijn. Dit betekent dat jouw zoon of dochter dan automatisch recht heeft op verdere ondersteuning. De jongere komt dus niet onderaan de wachtlijst terecht. Wel moet de jongere hiervoor de persoonsvolgend budget aanvraagprocedure doorlopen. Die kan worden opgestart zodra de jongere 17 jaar is.

2019 is nog een overgangsjaar. Dit jaar wordt het budget ter beschikking gesteld aan de jongeren met een handicap die geboren zijn in het jaar 1998 of vroeger. Vanaf volgend jaar dus aan alle jongeren zodra ze de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt.

En wat met het PAB?

Momenteel bestaat dit PVF systeem nog niet voor de minderjarigen. Maar daar komt verandering in. Men wil nog deze legislatuur de lijnen uittekenen van een nieuw systeem: het PVF voor minderjarigen. Op die manier zouden in de toekomst zowel alle kinderen als volwassenen via een persoonsvolgende financiering hun zorg kunnen organiseren.

Tot zolang het nieuwe PVF nog niet in voege is, blijft zowel het systeem van ZiN (zorg in natura) als het PAB budget bestaan. Het PAB budget is een som geld die je krijgt van de overheid om de ondersteuning te organiseren voor je kind met een handicap. Het is dus vergelijkbaar met de cashvariant van persoonsvolgende financiering.

Heb je nog vragen over het PAB, het PVF of de aanvraagprocedures? Neem dan zeker contact op met een van de bijstandsorganisaties zoals bv. Onafhankelijk Leven vzw die de PVF gids mee schreef. Zij helpen je graag verder.

Waar heb ik recht op? > Regelgeving voor aanvraag mobiliteitsmiddelen 2019

Voortaan bij de zorgkas

Vanaf 1 januari 2019 is er veel verandert voor wie een mobiliteitshulpmiddel moet aanschaffen. Voortaan worden alle aanvragen voor mobiliteitshulpmiddelen gecentraliseerd en behoort deze materie toe aan de Vlaamse sociale bescherming. Dat wil zeggen dat je je niet langer moet wenden tot je ziekenfonds of tot het VAPH voor de tegemoetkoming aanvullende mobiliteitshulpmiddelen.

Vanaf 1 januari moet je je richten tot de zorgkas waarbij je bent aangesloten. Meer info over de zorgkas van jouw keuze vind je hier.

We zetten de info die we van de overheid kregen even voor jullie op een rijtje.

De aanvraagprocedure

Je kind blijft dezelfde rechten behouden als vroeger. Om een mobiliteitshulpmiddel aan te vragen, volg je volgende stappen:

Je gaat naar je huisarts (bij een eenvoudig hulpmiddel) of een gespecialiseerd team. Zij onderzoeken je gezondheidsprobleem en geven je een medisch voorschift met een advies voor een mobiliteitshulpmiddel. Als je meer geavanceerde mobiliteitshulpmiddelen nodig hebt, zoals elektrische rolstoelen, scooters of een hulmiddel op jouw maat, dan moet je naar een zogeheten "rolstoel advies team". Je maakt een afspraak bij zo'n team, meestal verbonden aan een ziekenhuis, voor een onderzoek. Het rolstoel advies team zal je ook een meer uitgebreid voorschrift meegeven, een zogeheten "rolstoel advies rapport".

 

Met dat voorschift ga je naar een verstrekker (ook wel "bandagist" genoemd), die je een hulpmiddel voorstelt en aanvraagt dat bij jou past, eventueel met specifieke aanpassingen. Hij zal je tonen uit welke modellen of merken je kan kiezen. Je verstrekker zal je ook informeren of je het moet kopen of kan huren.

 

Daarna vult de verstrekker samen met jou een aanvraagformulier invul. Je ondertekent dit document en geeft zo aan dat je akkoord gaat met het hulpmiddel dat je verstrekker je voorstelt.

 

Voor sommige, meer geavanceerde hulpmiddelen, zal jouw verstrekker ook een motiveringsrapport moeten opstellen, waarin hij uitlegt waarom je dat hulpmiddel nodig hebt. Wanneer je een elektronische rolstoel wil aankopen, dan is de verstrekker verplicht om je die eerst bij jullie thuis te laten testen. Zo kan je ondervinden of het hulpmiddel wel aangepast is aan wat je nodig hebt, aan je leefomgeving en of je het veilig kan gebruiken. De verstrekker moet jou de kans geven om minstens twee verschillende mobiliteitshulpmiddelen te testen, waarvan je er minstens één kan kopen zonder eigen opleg of supplementen.

Uiteraard wordt je mobiliteitshulpmiddel niet meteen geleverd . Je verstrekker en je zorgkas moeten eerst nog controleren of je voldoet aan de voorwaarden om een mobiliteitshulpmiddel te krijgen. Zelf hoef je daar niets meer voor te doen. Je mag verwachten dat dit tussen de 10 en 20 werkdagen zal duren.

De beslissing

Wanneer alle controles gebeurd zijn, krijg je een brief van je zorgkas. Daarin staat of je mobiliteitshulpmiddel is goedgekeurd of niet (weigering).

Goedgekeurd: de Vlaamse sociale bescherming zal (een deel van) je mobiliteitshulpmiddel betalen . Dat is de de "tegemoetkoming voor "of "terugbetaling van" je hulpmiddel. Je verstrekker zal je contacteren en je mobiliteitshulpmiddel bezorgen (meestal wordt het aan huis bezorgd, bij verhuur kan het zijn dat je het moet ophalen bij je verstrekker). Moet je nog een deel zelf betalen (supplementen), dan zal je verstrekker je dat factureren.

Deels goedgekeurd: het kan zijn dat de Vlaamse sociale bescherming niet tussenbeide komt voor het mobiliteitshulpmiddel dat jij en je verstrekker hebben aangevraagd, maar wel voor een ander (minder duur) mobiliteitshulpmiddel. Bespreek met je verstrekker wat je gaat doen. Dat minder geavanceerde hulpmiddel nemen? Of toch het meer geavanceerde, maar daarvan zal je de meerprijs zelf moeten betalen.

Weigering/afgekeurd: de Vlaamse sociale bescherming komt niet tussen in de kosten voor je mobiliteitshulpmiddel. In de brief van je zorgkas staat wat de reden is voor de weigering. Misschien voldeed je niet aan de voorwaarden voor een mobiliteitshulpmiddel, of moet je verstrekker een ander mobiliteitshulpmiddel aanvragen. Je kan tegen die weigering in beroep gaan.

De betaling

De Zorgkas werkt met het principe van een “derdebetalersregeling.” Dit is goed nieuws! Je moet namelijk niet langer de kosten voor onderhoud en herstelling zelf voorschieten. Je zorgkas zal de rekening rechtstreeks met de verstrekker vereffenen.

Vanaf 1 januari moet je dus niet langer zelf een factuur indienen bij het VAPH. Let wel! Het onderhoud of de herstelling moet wel bij een erkende verstrekker worden uitgevoerd.

Wat met je huidig dossier bij het VAPH?

Dit wordt automatisch overgezet naar de Vlaamse sociale bescherming. Zelf hoef je hiervoor niets te doen. Ook het huidig saldo voor onderhoud en herstelling waar u nog recht op heeft, wordt doorgestuurd. De Vlaamse sociale bescherming stuurt dit dan door naar je zorgkas.

Waar heb ik recht op? > Van kinderbijslag naar groeipakket in een notendop

Sinds 1 januari 2019 is de kinderbijslag in Vlaanderen omgevormd tot het Groeipakket. Het Groeipakket is het geheel van financiële tegemoetkomingen dat de Vlaamse overheid voorziet voor elk kind binnen een gezin.

Ontving je voor 1 januari al bijslag? Dan bleef je die na 1 januari 2019 automatisch verder ontvangen. Je vorig kinderbijslagfonds gaf je dossier automatisch door aan zijn Vlaamse opvolger. De 11 bestaande kinderbijslagfondsen hergroeperen zich vanaf januari 2019 tot 5 Vlaamse uitbetalers. Zij zorgen ervoor dat je je Groeipakket tijdig en correct blijft ontvangen.

Het Groeipakket bevat verschillende onderdelen, verschillend voor elk kind. Hoe zal het Groeipakket er voor jouw kind (geboren voor 1 januari 2019) uitzien?

° het basisbedrag

Eerst en vooral heb je het basisbedrag. Dit blijft gebaseerd op de vorige kinderbijslag aangevuld met een leeftijdsbijslag op 6, 12 en 18 jaar. Zolang je kind in Vlaanderen woont, heeft het hier onvoorwaardelijk recht op tot en met de maand waarin het 18 jaar wordt. Heeft je kind een specifieke ondersteuningsbehoefte? Dan is dat tot de maand waarin je kind 21 jaar wordt.

° de schooltoelage

Voortaan krijgt elk kind eind augustus ook een schooltoelage bij de start van het nieuwe schooljaar.

Ook kinderen die nog niet naar school gaan, krijgen de bonus als ondersteuning in de opvoedingskosten. De schoolbonus wordt automatisch uitbetaald en hangt af van de leeftijd van je kind.

0 - 4 jaar

20,40 euro

5 - 11 jaar

35,70 euro

12 - 17 jaar

51 euro

18 - 24 jaar

61,20 euro

Naast deze bedragen die aan elk kind worden uitbetaald, zijn er ook 3 soorten extra toeslagen waar sommige kinderen recht op hebben. Wij gaan dieper in op één van deze toeslagen die voor onze bijzondere kinderen belangrijk is: de zorgtoeslag.

De zorgtoeslag wordt gegeven aan kinderen met specifieke zorgnoden. Dit is een variabel bedrag. Omdat een kind met een handicap extra zorgen vraagt, kan je een toeslag krijgen voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Tot nu toe heette dit de ‘verhoogde kinderbijslag.’ Het bedrag van de toeslag hangt af van de mate waarin de specifieke ondersteuningsbehoefte gevolgen heeft voor het kind zelf en de rest van het gezin.

Nieuw is dat vanaf 1 januari 2019 niet meer het Directoraat Generaal voor personen met een handicap bevoegd is, maar wel Kind en Gezin. Zij zullen nu de aanvraagdossiers beheren. Een door Kind en Gezin erkende arts beoordeelt de gevolgen van de specifieke ondersteuningsbehoefte. De arts gebruikt daarvoor verder het driepijlersysteem zoals het nu wordt gebruikt. Het resultaat van de beoordeling is een score van maximaal 36 punten. Hoe hoger de score, hoe hoger het bedrag van de toeslag. Hier vind je de lijst met de maximumscores. 

De huidige extra bedragen die bovenop het basisbedrag worden uitbetaald, vind je hieronder:

Ernst van de aandoening

Bedrag per maand

minstens 4 punten in de 1ste pijler en minder dan 6 punten over de drie pijlers

€ 82,37

6 - 8 punten over de drie pijlers en minder dan 4 punten in de 1ste pijler

€ 109,70

6 - 8 punten over de drie pijlers en ten minste 4 punten in de 1ste pijler

€ 422,56

9 - 11 punten over de drie pijlers en minder dan 4 punten in de 1ste pijler

€ 255,99

9 - 11 punten in de drie pijlers en ten minste 4 punten in de 1ste pijler

€ 422,56

12 - 14 punten over de drie pijlers

€ 422,56

15 - 17 punten over de drie pijlers

€ 480,48

18 - 20 punten over de drie pijlers

€ 514,80

+ 20 punten over de drie pijlers

€ 549,12

Voor de gezinnen die voor 1 januari 2019 verhoogde kinderbijslag kregen, verandert er niets. Gezinnen die voor 1 januari 2019 verhoogde kinderbijslag, een basisondersteuningsbudget en/of een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden ontvingen, behouden deze tegemoetkomingen ook na 1 januari 2019.

Als je na 1 januari 2019 nog geen zorgtoeslag kreeg voor je kind en je denkt dat je kind hiervoor in aanmerking komt, neem dan voortaan eerst contact op met je uitbetaler. Die contacteert vervolgens Kind en Gezin. Zij verwijzen je door naar een arts die de specifieke ondersteuningsbehoefte van je kind beoordeelt. Vervolgens bezorgt Kind en Gezin het resultaat van de beoordeling aan de uitbetaler. De uitbetaler bepaalt op basis daarvan het bedrag van de zorgtoeslag.

Het nieuwe systeem biedt een groot voordeel voor wie vanaf 1 januari 2019 een hulpvraag stelt via de intersectorale toegangspoort voor minderjarigen. Deze gezinnen krijgen de zorgtoeslag automatisch toegekend voor zover hun kind aan de voorwaarden voldoet. De arts, verbonden aan het multidisciplinair team waar je je vraag hebt gesteld, zal immers ook de beoordeling doen voor de zorgtoeslag. Op deze manier wil de Vlaamse overheid voorkomen dat je kind zich bij twee verschillende artsen moet melden.

2) De sociale toeslag is er voor kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen. Het bedrag wordt automatisch toegekend zodra je er recht op hebt.

3) de participatietoeslag

Ten slotte heb je ook nog de participatietoeslag. Deze toeslag dient ertoe om gezinnen te stimuleren gebruik te maken van kinderopvang of onderwijs.

Komt er in jouw gezin na 1 januari 2019 nog een telg bij? Dan zal het Groeipakket er voor deze baby iets anders uitzien. Voortaan krijgt elk kind geboren na 1 januari 2019 een basisbedrag van 163.20 euro en dus niet meer het huidige bedrag van de kinderbijslag als basisbedrag.

Wil je meer info over dit nieuwe systeem? Klik dan op dit filmpje van de Vlaamse Overheid.

 

Waar heb ik recht op? > Vaccineren aan verminderd tarief tegen griep

Elk jaar opnieuw duikt tijdens de winter een vervelende griepepidemie op. Gemiddeld krijgt één op de tien mensen griep. Meestal genezen mensen vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven ook honderden mensen aan de gevolgen van de ziekte.

Daarom is het aan te raden om kwetsbare kinderen te laten vaccineren tegen griep. Vaccinatie biedt nog steeds de beste manier van bescherming.

Ben je gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner.

Te laat om je nu nog te vaccineren?

Toch niet. De laatste jaren komt de piek later op het seizoen. Ideaal is een vaccinatie tot eind november.

Voor wie is vaccinatie gratis?

Voor kinderen/volwassenen met een beperking die residentieel verblijven in een voorziening is het vaccin volledig gratis. Let wel! Het vaccin zelf is volledig gratis maar de bewoner moet zelf nog de raadpleging bij de huisarts betalen wanneer het vaccin door de huisarts gegeven wordt. Alleen het vaccin wordt gratis aangeboden. Het zetten van het vaccin zelf is op kosten van de patiënt.

Voor andere doelgroepen bestaat een gedeeltelijke terugbetaling.

Verblijft je kind niet residentieel, maar wel in het dagcentrum van een voorziening, dan geldt een gedeeltelijke terugbetaling. Als je tot een groep behoort die in aanmerking komt voor gedeeltelijke terugbetaling, dan kost het vaccin ongeveer 6 euro. Daarvoor moet het vaccin voorgeschreven worden met een speciale vermelding op het voorschrift.

De groepen die in aanmerking komen voor gedeeltelijke terugbetaling zijn:

personen van 50 jaar of ouder;

personen die een van de volgende chronische ziekten hebben: hart-, long- of nieraandoeningen, diabetes, verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling;

professionele kwekers van gevogelte en/of varkens en hun gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen, en voor personen die beroepshalve in contact komen met levende vogels en varkens;

personen die behoren tot het verzorgend personeel en in direct contact komen met personen met een verhoogd risico op complicaties;

zwangeren na het eerste trimester van de zwangerschap;

personen opgenomen in instellingen;

personen tussen 6 maanden en 18 jaar die een langdurige acetylsalicylzuurtherapie ondergaan

Behoor je niet tot de groep die in aanmerking komt voor gedeeltelijke terugbetaling?

Sommige regionale ziekenfondsen geven ook aan andere leden een bijkomende tegemoetkoming. Of je hier recht op hebt, vraag je het best na bij jouw ziekenfonds in kwestie.

Hoe ga je te werk wanneer je recht hebt op een gedeeltelijke terugbetaling?

Vraag aan je arts een voorschrift met de vermelding 'derdebetalersregeling van toepassing'.

Overhandig het voorschrift aan de apotheker die, op vertoon van je elektronische identiteitskaart of isi+-kaart, de terugbetaling meteen verrekent.

Hoe bewaar je het vaccin?

Het vaccin koop je het best juist voor je naar de huisarts gaat om het te laten toedienen.

Moet je het vaccin toch zelf bewaren, leg het dan zo snel mogelijk in de koelkast:

plaats het vaccin in het centrale deel van de koelkast, ver genoeg verwijderd van het koelelement achteraan;

leg het niet in de deur, want daar zijn er te veel temperatuursschommelingen;

een temperatuur tussen 2 en 8°C is ideaal;

zorg ervoor dat het vaccin niet bevriest.

Vaccineren gebeurt beter niet als je:

koorts of een acute infectieziekte (bv. bronchitis) hebt;

allergisch bent voor een bestanddeel van het vaccin, bv. eieren, kippeneiwitten of hulpstoffen;

bij een vroegere vaccinatie een ongewenste reactie kreeg.

Hier vind je de bijsluiter van het griepvaccin voor dit seizoen 2018-2019

Ben je nog op zoek naar bijkomende info? Die vind je hier.

 

Waar heb ik recht op? > Thuisverpleging

Wanneer je kind sterk afhankelijk is van een derde voor het wassen, het aan-en uitkleden, kortom voor zijn/haar persoonlijke verzorging, dan heeft je kind wellicht recht op thuisverpleging. Voor veel gezinnen vormen die extra helpende handen een enorme meerwaarde bij het ochtend- en/of avondritueel.

Wanneer heb ik recht op thuisverpleging?

Als je kind nood heeft aan verpleegkundige opdrachten zoals wondverzorging, inspuitingen, lavementen, sondevoeding,… dan gebeurt de aanvraag op basis van een voorschrift van de behandelende arts. Hier vind je de lijst met verpleegkundige opdrachten waarvoor een voorschrift is vereist. https://www.gpthuisverpleging.be/thuiszorg/thuisverpleging/kosten/

Als je enkel een beroep wil doen op de thuisverpleging voor de persoonlijke verzorging (wassen, aan-en uitkleden) van je kind, dan heb je hiervoor geen voorschrift nodig. In dat geval moet ofwel de verpleegkundige of een arts (bv. de huisarts) wel de Katz schaal invullen en bezorgen aan de adviserend geneesheer van je mutualiteit. Die bepaalt of je recht hebt op terugbetaling van de persoonlijke verzorging.

Hoe ziet de Katz schaal eruit?

De KATZ-schaal is een formulier om de zorgbehoevendheid van je kind ivm Activiteiten Dagelijks Leven- ADL - te meten. Er wordt gekeken naar zes belangrijke elementen: zich wassen, zich kleden, zich verplaatsen, toiletbezoek (met of zonder hulp), incontinentie en eten.

Voor elke activiteit wordt een score gegeven naargelang de hulp die je kind daarbij nodig heeft. Elk item wordt gescoord met een cijfer van 1 tot 4, waarbij “1” staat voor “heeft geen hulp nodig” en “4” voor “is volledig afhankelijk van hulp”. Afhankelijk van de score op de Katz-schaal kan de maximale frequentie van de hygiënische zorgen beperkt zijn tot 2 maal of 7 maal per week. Een persoonlijke of hygiënische verzorging omvat alle verzorging met betrekking tot het geheel van de hygiëne.

Het geheel van scores op de verschillende onderdelen wordt uitgedrukt in: recht op een toilet, een forfaitair honorarium categorie A, B of C. 

Een forfaitair honorarium wordt één maal per verzorgingsdag voorzien voor het geheel van de verpleegkundige verzorging die dag. De honorering wordt belangrijker naargelang de graad van fysieke afhankelijkheid toeneemt. Een forfait kan maar worden toegekend indien de patiënt minstens afhankelijk is voor de items “wassen" en “kleden” en daarnaast nog afhankelijk is voor andere criteria.

Toilet

Je kind heeft recht op persoonlijke verzorging onder de categorie toilet wanneer je kind gedeeltelijke hulp nodig heeft bij het wassen en kleden. De frequentie hiervan is twee maal per week tenzij je kind incontinent is. Dan heb je 7 dagen per week recht op een toilet.

Als je kind naast het 'wassen en kleden' ook afhankelijk is voor zijn transfer en verplaatsing en/of toiletbezoek, dan heeft het recht op een forfait.

Forfait A

Je kind heeft recht op persoonlijke verzorging wanneer je kind minstens een score “3” haalt op het item 'wassen' en 'kleden.'

In forfait B

je kind is ook afhankelijk voor transfer en verplaatsen en toiletbezoek

je kind is ook afhankelijk voor continentie en/of eten

In forfait C

je kind is ook afhankelijk (score 4) voor wassen, kleden, transfer en verplaatsing en toiletbezoek

je kind is ook afhankelijk voor continentie en eten (score 4 op min. één van de twee items, minstens 3 op het andere item)

Wat is de frequentie van de persoonlijke verzorging?

Normaal heb je recht op maximaal twee maal per week een hygiënisch toilet maar niet tijdens het weekend of op een feestdag tenzij je kind aan volgende voorwaarden voldoet.

Hieronder lees je de voorwaarden voor meer dan twee verzorgingen per week:

kinderen die “2” scoren op de items “wassen” en “kleden” met een incontinentieprobleem ( = combinatie nachtelijke urine-incontinentie en occasionele urine-incontinentie overdag)

          of: score “3” of “4” op item “continentie”

patiënten die “2” scoren op de items “wassen” en “kleden die kunnen beschouwd worden als gedesoriënteerd in tijd en ruimte (attest arts)

patiënten die “4” scoren op de items “wassen” en “kleden”.

Deze kinderen hebben alle dagen recht op persoonlijke verzorging.

Hoeveel moet je als ouder zelf betalen?

In de meeste situaties gebeurt de terugbetaling van de verzorging volledig en bovendien rechtstreeks door de mutualiteit. Het Riziv vraagt evenwel een kleefvignet en een voorschrift (enkel bij verpleegkundige opdrachten) ivm de geleverde prestaties.

Hier vind je een lijst met de tarieven die de verpleegkundigen mogen aanrekenen en het remgeld dat je als patiënt eventueel moet betalen.

Krijg ik een bewijs van de zorgen die mijn verpleegkundige indient bij de mutualiteit?

Zelfs bij een volledige terugbetaling van de geleverde prestaties staat het je uiteraard vrij om gratis een bewijsstuk met een overzicht aan geleverde prestaties te vragen aan je verpleegkundige.

Op wie kan ik een beroep doen voor hulp bij de persoonlijke verzorging van mijn kind?

Voor de persoonlijke verzorging kan je een beroep doen op een dienst thuisverpleging of een zelfstandige verpleegkundige.

Slapen

Tip van een ouder > Mijn kind kan niet slapen!

In onze Facebookgroep lezen we wel vaker: Help, mijn kind, is een slechte slaper. Omdat een goeie nachtrust zowel voor de kinderen als voor de ouders zo belangrijk is, verzamelden we voor jullie volgende tips:

1/ Wil je kind niet naar bed of Is je kind angstig bij het inslapen?

Dan biedt Snurkey misschien een oplossing. Snurkey is een lieve aap met een mp3-functie die zelf opgenomen liedjes en verhaaltjes afspeelt. Zo kan je kind de stem van een vertrouwde persoon horen wanneer het maar wil. Snurkey kan je kind een gevoel van veiligheid geven. Want niets maakt kinderen zo rustig als de stem van hun ouders! Ideaal voor als 1 van de ouders weg moet, maar ook als je kind in een voorziening logeert of een ziekenhuisopname heeft. Je bedient Snurkey eenvoudig door te duwen op zijn voetjes.

In vier simpele stappen neem je online een (eigen) lied, verhaaltje of geluid op, waarna je Snurkey aan de computer koppelt en de opname naar de knuffel overzet. De opgenomen liedjes, verhaaltjes en geluidjes kan je net als foto’s overal opslaan zodat je Snurkey steeds kan voorzien van andere liedjes, verhaaltjes en geluidjes zonder iets te hoeven weggooien. Je zal zien: slapen gaan wordt een feest! Hier vind je alle info.

 

2/ Schiet je kind voortdurend angstig wakker?

Dan biedt een verzwaringsdeken misschien een oplossing. Een verzwaringsdeken is als een warme knuffel. Het vormt zich rond het lichaam en geeft druk. Die druk zorgt voor troost en de nodige ontspanning. Verzwaringsdekens zijn ideaal als je zonder medicatie extra rust wil creëren bij het slapen. Verzwaringsdekens zijn zowel veilig als effectief. Verzwaringsdekens bieden vaak soelaas bij kinderen met autisme, add/adhd, ernstige gedragsproblemen en hyperactiviteit bv. Op de Vlibank vind je verschillende modellen van verzwaringsdekens.

Om de dekens te verzwaren, worden meestal plastic ronde bolletjes gebruikt, het deken wordt in vakken verdeeld zodat de gewichtjes gelijkmatig over het deken worden verdeeld.

Maak je jouw verzwaringsdeken liever zelf? Hier vind je hoe je dit zelf kan.

3/ Blijft je kind ondanks bovenstaande hulpmiddeltjes moeilijk de slaap vatten?

Dan kan je misschien een beroep doen op melatonine. Melatonine is een voedingssupplement dat sinds januari 2016 in België zonder voorschrift verkrijgbaar is in de apotheek. De Belgische Volksgezondheid heeft beslist dat een dosis tot 0,29 mg onder de categorie 'voedingssupplement' valt en vrij verkocht mag worden. Er zijn verschillende vormen van melatonine voedingssupplement waaronder slik- en smelttabletten. Een smelttablet geniet de voorkeur omdat de actieve stof melatonine zo beter wordt opgenomen in het lichaam.

We wensen jullie gezin een goeie nachtrust en vele zoete dromen toe. 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord