Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Nieuws

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Voorkom boetes: nieuwe parkeerregels voor personen met een handicap

Geschreven door Wendelien De Baere op dinsdag 16 juli 2024 in de categorie Algemeen met de tags , , , ,

In veel gemeenten mag je op de voorbehouden parkeerplaatsen voor mensen met een handicap gratis parkeren mits je de blauwe parkeerkaart zichtbaar op het dashboard legt. Steeds meer steden kiezen echter voor de digitale weg: registratie van de nummerplaat via sms of aan de betaalautomaat, gecombineerd met handhaving via een digitaal tablet of scanauto. Helaas zijn de blauwe parkeerkaarten niet gedigitaliseerd.

Lees meer

Getuigenis: Vechten voor elke stap in het onvoorspelbare leven van Sophia, Steve en Kelly

Geschreven door Sien D'Hooghe op dinsdag 9 juli 2024 in de categorie Getuigenis met de tags , ,

Steve en Kelly zijn de trotse ouders van Sophia (bijna 3). Bij Sophia stelden ze de diagnose van wittestofafwijkingen vast: Aicardi-Goutières Syndroom, een auto-inflammatoire ziekte die zowel zeldzaam als ongeneeslijk is. 

De harde werkelijkheid sloeg toe na een periode van koorts, die onomkeerbare schade in haar hersenen veroorzaakte. Hierdoor heeft ze spasticiteit in haar benen gekregen en kan ze niet meer zelfstandig lopen. Gelukkig kan ze nog kruipen en zelfstandig zitten, hoewel haar romp soms te zwak is om echt stabiel te zitten.

"De onvoorspelbaarheid van haar ziekte brengt een constante zorg en waakzaamheid met zich mee," zegt Kelly. "Sophia kan nog steeds periodes van onverklaarbare koorts krijgen, die mogelijk nog meer schade kunnen aanrichten. Zelfs de dokters kunnen niet voorspellen of en wanneer dit zal gebeuren."

Lees meer

Hoe wij zorgouders het afgelopen jaar een stem gaven: een jaaroverzicht

Geschreven door Wendelien De Baere op dinsdag 9 juli 2024 in de categorie Algemeen met de tags , ,

Eindelijk vakantie!? Of toch niet? Even zorgeloos of toch vooral blijven zorgen voor? Ont-moeten of net heel veel moeten? Steeds weer balanceren op een dunne koord. Dat is wat een zorgouder doet. Dag in dag uit, week in week uit, jaar in jaar uit. En tussendoor proberen genieten. Genieten van de kleine, alledaagse dingen die op je pad komen. Meesters in genieten. Van kleine dingen. Dat zijn wij, zorgouders. 

Lees meer

Tips om je kind koel te houden tijdens de zomer

Geschreven door Wendelien De Baere op maandag 1 juli 2024 in de categorie Vrije Tijd met de tags , , , , , , , , , , , ,

Zalig zomerweer zeker als je op tijd en stond afkoeling kan zoeken in het water. Niet gemakkelijk voor onze kinderen. Maar onze creatieve mama's en papa's vinden altijd wel een oplossing. Hier een aantal leuke tips die we voor jullie verzamelden.

Lees meer

Inclusie in vrije tijd: samen zorgeloos genieten 

Geschreven door Wendelien De Baere op woensdag 26 juni 2024 in de categorie Vrije Tijd met de tags , , ,

Met de zomer in aantocht willen we bij De Ouders vzw, net zoals jij, volop genieten van onze vrije tijd. Het plannen van activiteiten met jouw gezin is vaak een hele uitdaging, vooral als je extra handen nodig hebt. Of je nu een dagje naar zee wilt, een gezellig buurtfeest wil bijwonen of een ontspannend fietstochtje wil maken, wij staan met De Ouders vzw klaar om jouw gezin hierbij te helpen. 

Lees meer

Ik ga op reis en ik neem mee: handige checklist zodat jij stressvrij kan inpakken

Geschreven door Sien D'Hooghe op woensdag 26 juni 2024 in de categorie Reizen met de tags , , ,

Op vakantie gaan met het gezin is altijd spannend. Maar als je een kind met een beperking hebt, kan het inpakken van de valiezen een flinke uitdaging zijn. Je moet zoveel meer voorbereiden en meenemen. Daarom hebben we een handige checklist gemaakt die je helpt om niets te vergeten.

Lees meer

Zonder zorgen op restaurant of café

Geschreven door Wendelien De Baere op dinsdag 25 juni 2024 in de categorie Vrije Tijd met de tags , , , , ,

De zomervakantie komt eraan. Het moment bij uitstek om met het hele gezin leuke uitstapjes te doen. Daar hoort uiteraard soms eens een café- of restaurantbezoekje bij. Niet altijd evident, zeker niet als jouw kind een fysieke handicap heeft. Zal je wel binnen kunnen met de rolstoel? Zijn er onderrijdbare tafels met wegneembare stoelen? Is er een aangepast toilet? Is de locatie voldoende prikkelarm? Op al deze vragen biedt de nieuwe website iedereenoveral.be vanaf nu een antwoord. Deze website is dé plek waar elke bezoeker informatie kan delen over de toegankelijkheid van een horecazaak. Zo weet iedereen wat te verwachten. 

Lees meer

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord