Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Vergeet onze gezinnen niet!

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , , , , ,

Ouders van een kind met een beperking vragen dat er in deze coronacrisis ook aan hen wordt gedacht. Op zondag 24 mei bracht medewerker Wendelien De Baere die boodschap in het VTM Nieuws.

Bij de nieuwe maatregelen wordt er vaak weinig rekening gehouden met de bijzondere noden van kinderen met een beperking en hun mantelzorgers. Deze ouders moeten daardoor vaak alle zorg zelf dragen.

Zo zijn de meeste scholen terug opengegaan op 18 mei, maar scholen buitengewoon onderwijs en MFC’s (multifunctionele centra voor kinderen met een handicap) gaan vaak maar beperkt open waardoor veel ouders nog altijd de zorg dragen, iets wat erg zwaar doorweegt.

"We ploeteren elke dag voort"

Wendelien vertelde aan VTM Nieuws: "Ik sta 's morgens heel vroeg op om aan mijn dagtaak met Michiel te beginnen.  Mijn zoon moet verzorgd worden, gewassen en aangekleed worden, hij moet eten krijgen en hij gaat in het sta-apparaat staan. Michiel gaat normaal naar het buitengewoon onderwijs, waar hij ook logopedie en kine krijgt. Maar door de coronacrisis gaat dat niet." "Dit in combinatie met het telewerken is bijzonder zwaar."

"Michiel is risicopatiënt om medische redenen. Maar daarnaast kan hij niet naar school omdat het buitengewoon middelbaar onderwijs nog niet opgestart wordt o.a. door plaatsgebrek omwille van de strikte veiligheidsmaatregelen.

"Wij zijn aan het voortploeteren, dag na dag. We hopen dat we snel oplossingen krijgen. Veel ouders van kinderen met een beperking zitten in dezelfde situatie."

Vanuit onze vzw De Ouders roepen we de MFC's en scholen sinds het begin van de coronacrisis op om hun gezinnen te ondersteunen. Personeelsleden van de scholen buitengewoon onderwijs en de MFC's kunnen de gezinnen helpen waar nodig. Bijvoorbeeld met één-op-één begeleiding thuis, online therapie, een boodschappendienst voor de gezinnen,... Er bestaan heel wat creatieve mogelijkheden om de gezinnen toch te ondersteunen zodat de ouders een beetje ademruimte krijgen.

Extra maatregelen voor kinderen met een beperking zijn nodig

Op 15 mei deden we een online rondvraag bij 150 ouders die lid zijn van onze Facebookgroep. Daaruit blijkt dat 80% van de ondervraagde ouders hun kind met een handicap nog niet kan laten terugkeren naar een zorgvoorziening.

  • 118 kinderen (80%) moeten nog steeds thuis blijven. De ouders staan alleen in voor de zorg en ondersteuning
  • 37 gezinnen organiseren momenteel ook zelf de therapie voor hun kind
  • 24 kinderen kunnen weer naar school of naar het MFC
  • 5 kinderen blijven thuis, maar krijgen online ondersteuning via de school/het MFC
  • 5 kinderen krijgen ambulante therapie in het MFC
  • 3 kinderen blijven thuis en krijgen één-op-één begeleiding aan huis vanuit het MFC

Ouders kunnen voortaan hun zorg thuis makkelijker combineren met hun job door gebruik te maken van het corona zorgverlof. Maar is dit ook zo in de realiteit? Uit onze rondvraag blijkt dit maar heel beperkt zo te zijn.

  • 6% van de ouders neemt 20% zorgverlof
  • 10% van de ouders neemt 50% zorgverlof
  • 20% van de ouders kan geen zorgverlof opnemen omdat dit financieel niet mogelijk is
  • 40% van de ouders kan geen zorgverlof opnemen omdat ze minder dan 75% werken (verlof is enkel geldig voor wie 75% of meer werkt)
  • 10% van de ouders kan geen verlof opnemen omdat ze werken als zelfstandige
  • 10% neemt geen verlof op omdat het niet voltijds kan worden opgenomen
  • 4% kan geen verlof opnemen omdat hun kind ouder is dan 12 en onvoldoende punten heeft op de schaal

8 op 10 ouders vreest voor de zomervakantie

In de hele exitstrategie dreigen wij een vergeten groep te worden. Terwijl het gewone leven langzaam weer op gang komt, is dat voor gezinnen van kinderen met een beperking niet mogelijk.

Ook de jeugdkampen starten weer op, maar voor kinderen met een beperking moet er een risico-analyse worden gemaakt (met een medisch attest) om te zien of het voor hen veilig genoeg is om mee te kunnen. Voor veel kinderen zal dat wellicht niet het geval zijn.

Gevolg: ouders moeten voor die voorziene kampweken weer extra oplossingen zoeken. Bovendien is dit een groot probleem voor de mentale gezondheid van deze kinderen. Ze kijken net zoals gewone kinderen al maanden uit naar het kamp maar voor hen zal het misschien niet mogelijk zijn. Dat is extra pijnlijk omdat de kloof tussen hen en gewone kinderen op dat moment nog maar eens groter wordt.

We vernamen ondertussen dat een aantal zomerkampen voor onze doelgroep al is afgeschaft. Minister Beke beloofde woensdag in het parlement dat er een plan komt om de zomeropvang voor kinderen met een beperking te garanderen. We volgen dit op en houden jullie op de hoogte.

Heb je een vraag over je ondersteuning? Bel gerust de collega's van de advieslijn van Onafhankelijk Leven. Zij helpen je graag verder. Of stuur een mailtje naar info@deouders.be en deel ons jouw ervaringen.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord