Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Voortaan kunnen kinés, logo’s, ergo’s ook consultaties op afstand doen voor je bijzonder kind

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , , , , ,

Sinds de coronacrisis staan we er als ouders zowat alleen voor wat de zorg voor ons bijzonder kind betreft. Plots zijn we niet alleen ouder, maar ook verpleger, begeleider, ja zelfs kiné, logo of ergo van ons kind. Dat het als ouder onmogelijk is om dit alles zonder hulp aan te kunnen, is nogal duidelijk. We kaartten dit probleem daarom aan bij de overheid samen met andere organisaties uit de sector. We zijn blij dat men met onze input snel aan de slag is gegaan.

Ondertussen heeft de regering een oplossing uitgewerkt zodat we ondersteund kunnen worden bij de noodzakelijke therapieën van ons kind. Indien de therapeut niet fysiek aanwezig kan zijn, kan die toch via videochat de sessie ondersteunen. Verschillende ouders die dit de voorbije weken al hebben uitgetest, geven aan dat deze ondersteuning toch wel een hele hulp is.

Deze voordelen zagen onze ouders alvast:

“Als ouder krijg je live ondersteuning bij de oefeningen die je met je kind kan doen. De therapeut kan meteen bijsturen waar nodig.”

“Het is de therapeut die zijn/haar rol opneemt ten opzichte van mijn dochter. Bij mij is het telkens een gevecht om aan de oefeningen te beginnen. Als de kiné inbelt met videochat, dan luistert ze meteen.”

“Dat we opnieuw vaste kiné en logomomenten kunnen inplannen voor mijn zoon zorgt ervoor dat hij weer structuur krijgt in de chaos.“

“Terwijl mijn zoon oefent met de logo kan ik ondertussen werken. Ik blijf wel in de buurt en hoor alles op afstand zodat ik kan bijspringen indien nodig.”

Ook deze warme reactie konden we noteren:

“Eigenlijk is het wel leuk dat ik nu zelf ook eens zie welke oefeningen mijn dochter allemaal doet bij de logo. Anders krijg ik hier vaak de kans niet toe.”

Hoe werkt het systeem van teleconsultaties?

  • De consultatie op afstand gebeurt via telefoon of met videobellen.
  • Er mag geen supplement worden aangerekend aan de patiënt.
  • In de meeste gevallen betaalt de patiënt ook geen remgeld. De zorgverlener rekent het bedrag via een speciaal codenummer rechtstreeks aan de gezondheidszorgverzekering aan via het ziekenfonds.

Het Riziv werkte een regeling rond teleconsultaties uit voor zowel logopedisten, kinesistherapeuten, ergotherapeuten, tandartsten, psychiaters. Eerder was er ook al een regeling voor huisartsen en specialisten en voor psychologen en orthopedagogen.

Vanuit vzw De Ouders raden we jullie aan om zeker en vast contact op te nemen met jullie therapeut(en). Dan kunnen jullie samen kijken hoe jullie de therapie via bellen of videobellen zo goed mogelijk kunnen verderzetten. Veel succes alvast!

We pleiten er ook voor dat de therapeuten van de MFC's ook via videogesprek de therapieën organiseren van de kinderen die bij de ouders verblijven. 

Hebben jullie nog tips voor ons of willen jullie graag jullie ervaringen delen? Stuur dan zeker een mailtje naar info@deouders.be. Wil je graag een foto of een filmpje delen van jullie oefensessies? Word dan nu lid van onze gesloten Facebookgroep De Ouders ‘mijn kind, bijzonder kind.’

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord