Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Waar heb ik recht op? Interessante energiepremies en kortingsbonnen

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie financieel met de tags , , , , , , , , , , , , , ,

Een kind met een beperking zorgt voor veel extra uitgaven. Daarom vestigen we graag jullie aandacht op een aantal vaak minder gekende premies of tegemoetkomingen waar veel gezinnen met een kind met een beperking recht op hebben. Vandaag focussen we op energie en andere nutsvoorzieningen.

Met het attest van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid (minstens een handicap van 65%) of met een zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte met een minimale score van 4 punten in pijler 1 van de medisch-sociale schaal heb je recht op het sociaal tarief gas en elektriciteit. Denk je hiervoor in aanmerking te komen? Neem dan zeker contact op met je energieleverancier.

Beschermde klanten genieten bovendien van volgende bijkomende voordelen.

  • Beschermde klanten krijgen een kortingsbon van 150 euro per jaar voor de aankoop van een energiezuinige nieuwe koelkast (label A+ of beter) en/ of wasmachine (label A of beter). Vraag je kortingsbon eenvoudig aan via het netbedrijf Fluvius. Let wel! Je moet het originele energielabel en de factuur meesturen met de kortingsbon! 
  • Je hebt recht op een gratis energiescan van jouw woning om het energieverbruik te optimaliseren.
  • Je hebt recht op hogere premies om je woning beter te renoveren en isoleren bv. beglazing
  • Ook bij de plaatsing van een zonneboiler en een warmtepomp krijg je als beschermde klant een beduidend hogere premie.
  • Ben je huurder? Vertel je huiseigenaar dat hij in aanmerking komt voor een verhoogde premie en professionele hulp bij het renoveren van de woning. Zo kan jouw energiefactuur aanzienlijk dalen!

Meer info over de concrete voordelen vind je terug bij netbeheerder Fluvius.

Met het attest van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid (minstens een handicap van 80%) of met minstens 12 punten op de graad van verminderde zelfredzaamheid heb je bij bepaalde telecombedrijven zoals Telenet en Proximus op een vermindering van het abonnementsgeld. Neem hiervoor contact op met de kabelmaatschappij.

Ook op een sociaal telefoontarief kan je recht hebben wanneer je ouder bent dan 18 plus aan een aantal inkomensvoorwaarden voldoet. Meer info over het sociaal telefoontarief vind je hier.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord