Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Waar heb ik recht op? Vraag je parkeerkaart aan!

Geschreven door Anke Boey op in de categorie Hulpmiddelen met de tags , ,

Een parkeerkaart geeft personen met een handicap recht om (meestal) gratis te parkeren op de voorbehouden plaatsen. Het geldt zowel voor chauffeur als passagier, kinderen en volwassenen.

De kaart is strikt persoonlijk dus je mag ze enkel gebruiken wanneer ook de persoon met een handicap het voertuig gebruikt. Meerder kaarten voor één persoon aanvragen kan niet.

Wie heeft recht op een parkeerkaart?

Deze criteria worden door Directie Generaal voor personen met een handicap opgegeven.

  • De arts heeft je minstens 12 punten gegeven voor de vermindering van je ‘zelfredzaamheid’ (als je ouder dan 18 bent). Dit is de mate waarin je handicap je belemmert in dagelijkse activiteiten zoals koken, eten, je wassen, poetsen …
  • De arts van de zorgtoeslag heeft je kind minstens 2 punten gegeven op het onderdeel ‘verplaatsingen’ binnen pijler 1. Dit wil zeggen dat je kind door de handicap grote moeilijkheden heeft om zich te verplaatsen en dat het zich onmogelijk kan verplaatsen zonder hulp van iemand anders of zonder hulpmiddelen.
  • Je hebt een blijvende invaliditeit van minstens 50% die rechtstreeks toe te schrijven is aan de benen.
  • Je bent volledig verlamd aan beide armen of beide armen werden geamputeerd.
  • Je hebt een erkenning van 80% of meer in het oude (intussen niet meer geldende) stelsel van de tegemoetkomingen aan personen met een handicap of de bijkomende kinderbijslag.
  • Je bent oorlogsinvalide (burgerlijk of militair) met een invaliditeit van 50% of meer.

Hoe vraag je een parkeerkaart aan?

Meestal is het dossier van je kind gekend bij de FOD sociale zekerheid (Directie-Generaal voor personen met een handicap) en dan vraag je je kaart aan via het contactformulier op de website.

Als de arts van de zorgtoeslag je voldoende punten heeft toegekend op het onderdeel verplaatsing, dan wordt deze info automatisch aan het FOD doorgestuurd. Zij bezorgen je dan een blauwe parkeerkaart.


Als je voor je kind al een mobiliteitshulpmiddel hebt aangekocht met toestemming van het ziekenfonds of van de Vlaamse Sociale Bescherming, dan heb je meteen ook recht op een blauwe parkeerkaart. Dan heb je een ingevuld formulier 'Verklaring van de adviserend-geneesheer' nodig. Heb je dat zelf, dan mag je het contactformulier invullen. Heb je het niet, dan neem je contact op met je ziekenfonds of de Vlaamse Sociale Bescherming. Zij regelen dan verder alles voor jou.  

‘Het is belangrijk dat het ‘nomenclatuurnummer’ op het formulier vermeld staat. Aan dat nummer kunnen ze zien welk type mobiliteitshulpmiddel je precies hebt. Je krijgt je parkeerkaart meteen toegestuurd als je mobiliteitshulpmiddel opgenomen is in deze lijst van mobiliteitshulpmiddelen. Als dit niet zo is, zal je eerst uitgenodigd worden bij de arts om de impact van je handicap te evalueren,’ aldus de VSB. 

Gebruik in het buitenland

Ook in het buitenland mag je de kaart gebruiken. Voor gedetailleerde informatie kan je terecht bij de ambassade van het land waar je naartoe gaat. De nieuwe Europese parkeerkaart zorgt ervoor dat je net dezelfde rechten krijgt rond parkeren als de inwoners van het land waar je naartoe reist. Voor Europese bestemmingen vind je veel informatie via deze link.

Geldigheid

Niet alle parkeerkaarten zijn levenslang geldig. Er staat dan een vervaldatum op je kaart. Je kan een verlenging van je kaart aanvragen op My Handicap in de zes maanden voor je parkeerkaart vervalt. Je kan ook een verlenging aanvragen via het contactformulier van de FOD Sociale zekerheid.

Verlies je je kaart op welke wijze ook, dan kan je een duplicaat aanvragen via het contactformulier.

NOG GOED NIEUWS

Voortaan moet je normaal binnen de 90 dagen na aanvraag een nieuwe parkeerkaart ontvangen.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord