Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je interessante tips & tricks van ouders zelf. We verzamelen ze uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Tourisme voor Autisme

Waarom Toerisme voor Autisme?

Vlaanderen is op allerlei vlakken te weinig toegankelijk. Stap voor stap willen wij Vlaanderen autismevriendelijker maken.

Duidelijke stappenplannen

We adviseren attracties, musea, vakantieverblijven,... over hoe ze rekening kunnen houden met mensen met autisme. Daarnaast geven we ook algemene vormingen. Die zijn zowel gericht op professionals als op het brede publiek. Tot slot ontwikkelen we visuele stappenplannen en sensorische kaarten van attracties die je gratis kan downloaden op de website van Toerisme voor Autisme. Met deze stappenplannen kan je een daguitstap naar bv. Planckendael voorbereiden. Ze leggen immers stap voor stap uit hoe zo'n daguitstap er zal uitzien en welk gedrag verwacht wordt.

Enkel nuttig voor kinderen met autisme?

Neen, helemaal niet. Onze stappenplannen kunnen ook interessant zijn voor andere doelgroepen zoals kinderen met ADHD die nood hebben aan structuur of hoogsensitieve kinderen die graag een overzicht hebben van de prikkels die ze mogen verwachten. Je vindt al deze informatie in onze stappenplannen terug.

Al vele attracties in kaart gebracht?

Ja, best wel. Toerisme voor Autisme en de Provincie Antwerpen sloegen bijvoorbeeld de handen in elkaar. We werkten samen aan een autismevriendelijk project. Voor 20 attracties in de provincie werden visuele stappenplannen uitgewerkt die mensen met autisme gratis kunnen gebruiken om hun daguitstap voor te bereiden. Op die manier genieten ze ook van een bezoek aan de dierentuin, het museum en zoveel meer!

Meer info over de stappenplannen vind je hier.

Deel je ervaringen met ons

Hebben jullie de stappenplannen al gebruikt? Willen jullie je ervaringen hierover delen? Stuur dan een mailtje naar info@deouders.be of deel je ervaringen met andere ouders in onze besloten Facebookgroep: De Ouders 'mijn kind, bijzonder kind.'

Geniet van jullie daguitstap!

Andere vragen in deze categorie

Naar het FAQ overzicht

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord