Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

BiM: Dat klinkt als muziek op je huid.

Geschreven door Anke Boey op in de categorie Algemeen.

Wat als je geen geluid waarneemt? Wat als een musical te veel prikkels opwekt? Wat als je de muzikanten niet ziet? Allemaal vragen die Patrick Meuldijk zich heeft gesteld. Hij werkt als muziekdocent. Ook met kinderen met een ernstige meervoudige beperking (EMB). Hij vindt het niet oké als deze kinderen niet mee kunnen genieten. Vanuit zijn ervaring heeft hij ingezet op een methode die je muziek laat beleven: Beleven in Muziek, BiM.

‘BiM is een lichaamsgerichte methode met instrumentale muziek waarin een open muziekbeleving bijdraagt aan de algehele ontwikkeling d.w.z. aan de emotionele ontwikkeling, de sociale ontwikkeling en de cognitieve ontwikkeling, maar ook aan de motorische ontwikkeling, de zintuiglijke ontwikkeling en muzikale ontwikkeling.’ Oorspronkelijk was BiM bedoeld voor mensen met een EMB en een ontwikkelingsleeftijd van 0 tot 24 maanden, maar al gauw bleek dat de groep die profiteert van deze methode veel groter is.

Zowel jongeren als ouderen met een EMB, mensen met Autisme Spectrum Stoornis of een licht verstandelijke beperking en mensen met een niet aangeboren hersenletsel beleven plezier aan BiM. Ook bij ouderen met dementie, Parkinson of Alzheimer wordt BiM intussen ingezet als therapie of ontspanning.

BiM zet in op muziekbeleving via alle zintuigen. Je kind volgt bijvoorbeeld gekleurd materiaal in de ruimte en op het lichaam, je kind hoort instrumentale muziek en ruikt een geur die aan de activiteit wordt gekoppeld. Ook aanraking is een belangrijk onderdeel, maar door de opbouw van de activiteit is die aanraking voorspelbaar en dus minder vervelend. Je kind voelt allerhande materialen op het lichaam op verschillende manieren (hard, zacht, snel, traag). Sommige materialen mogen de kinderen in hun mond stoppen, andere spelen in op het evenwicht en met BiM-materialen kunnen kinderen ook druk voelen op hun lichaamsdelen. Zo worden ze zich bewust van hun lichaam en kunnen ze muziek voelen.

Wie als ouder, als hulpverlener of als leraar wil leren BiM-men, kan dat in een tweedaagse cursus. Af en toe kan dat ook in België meerbepaald in Leuven. Maar er zijn ook cursussen net over de grens bij onze noorderburen.

 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord