Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

corona zorgverlof voor onze bijzondere gezinnen

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , , ,

In een vorig artikel schreven we al dat we met onze vzw De Ouders de vraag van de Gezinsbond ondersteunden naar een speciaal zorgverlof tijdens deze coronaperiode. Ondertussen heeft minister Muylle geluisterd naar onze bezorgdheden en is er een extra ouderschapsverlof in de maak.

Eerst ging het verlof enkel mogelijk zijn voor alleenstaande ouders. Gelukkig is het voorstel nu uitgebreid naar alle ouders met minstens één kind jonger dan 12 of met een kind met een handicap (tot de leeftijd van 21 jaar.) Het zorgverlof kan worden opgenomen tussen 1 mei en 30 juni.

Het is de bedoeling dat je het verlof per week kan opnemen. Er wordt gezorgd voor een korte aanvraagprocedure. Het verlof zal geen impact hebben op het het saldo van het bestaand ouderschapsverlof. Het komt er dus bovenop. Er zal ook een mogelijkheid bestaan om het verlof halftijds op te nemen of met één vijfde.

De vergoedingen zullen evenwel niet heel hoog zijn. De halftijdse vergoeding zou 352 euro netto bedragen per maand. Voor een alleenstaande ouder zou dat 579 euro per maand zijn.

Dankzij dit verlof zou de combinatie tussen preteaching, de zorg voor je kind met een handicap en/of het telewerken vlotter moeten gaan. Helaas geldt het verlof niet voor ouders van kinderen met een handicap ouder dan 21 jaar. We hebben deze bezorgdheid evenwel nog meegegeven aan minister Muylle. Hopelijk kan hierin nog verandering worden gebracht.

Zodra we meer nieuws hebben over hoe je het verlof praktisch kan aanvragen, zorgen we meteen voor een update van dit artikel. Heb je ondertussen nog vragen? Stuur dan een mailtje naar info@deouders.be of bel gratis naar de advieslijn van onze partnerorganisatie Onafhankelijk Leven op 09/395.55.10

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord