Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

De zorgtoeslag digitaal: de voordelen!

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , , ,

Hoe je je aanvraag voor je kind voortaan via de computer indient, legden we vorige maand – samen met Team Zoë - uit in ons webinar rond de zorgtoeslag. Heb je het webinar gemist? Geen probleem. Je kan het hier herbekijken. Er komen heel wat interessante vragen en antwoorden aan bod. Een tijdje geleden schreven we hier ook reeds een artikel over.

Hoewel het nieuwe systeem wat tijd zal vragen om aan te wennen en het bovendien de lange wachtlijsten niet zal oplossen, zien we er vanuit De Ouders vzw toch een aantal voordelen in. We zetten ze alvast voor jullie op een rijtje. 

1. Minder risico 

Diende je je documenten vroeger met de post in, dan liep je wel eens het risico dat deze onderweg verloren gingen. Met als gevolg dat je de volledige aanvraag opnieuw moest doen, met maanden vertraging en veel extra stress omdat je de behandelende artsen een tweede keer moest vragen de documenten in te vullen. Met de nieuwe procedure is dat verleden tijd. Meteen nadat je de documenten digitaal in het dossier van je kind hebt opgeladen, zal je een bevestiging krijgen van (al dan niet) goede ontvangst. 

Zodra de vragenlijsten rond de medisch sociale schaal en het psychosociaal verslag zijn ingediend, begint je wachttijd al te lopen. Daarnaast heb je ruimte om in de loop van de procedure nog extra documenten en verslagen in te dienen. Vroeger diende dit allemaal in 1 keer te gebeuren. Vaak waren documenten verouderd op het moment dat de evaluerende arts ze las omdat de zorgnood ondertussen al gewijzigd was. Omdat je nu de meest actuele informatie aan de evaluerende arts kan bezorgen, zal de uitspraak in jullie dossier ook nauwer aansluiten bij de realiteit van het moment. 

2. Actuelere info

Met deze nieuwe procedure kan je documenten indienen tot een maand voor de evaluerende arts de beslissing zal nemen. Je doet dit bij voorkeur aan de hand van vaste sjablomen per medische discipline. Indien de therapeut/arts/school/... enkel met een eigen verslag wil werken, dan kan dit ook. In dat geval dien je dit als extra verslag in, maar de voorkeur gaat uit naar de vaste sjablonen.

Na indiening kan je de status van je dossier zelf opvolgen.

3. Efficiëntere aanpak

Vanuit De Ouders raden we aan om ter voorbereiding van het dossier voor de zorgtoeslag op je PC – of bv in de Cloud – een map te maken waarin je alle medische verslagen en bijhorende documenten van je kind onderbrengt. Die map bewaar je goed. 

De zorgtoeslag wordt steeds maar voor een bepaalde periode toegekend. Als je nu in 2022 een aanvraag doet, zou het kunnen dat je kind een erkenning krijgt voor 4 jaar en dat je over 4 jaar de procedure opnieuw moet starten. Uitermate handig is het als je dan in 2026 kan terugkijken naar alle informatie die je in 2022 indiende.  

Om voor zoveel mogelijk uniformiteit te zorgen, is het belangrijk dat de dossierstukken op eenzelfde manier worden opgeslagen. Daarvoor raden we samen met team Zoë volgende structuur aan: JJJJ/MM/DD_verslag kine 

4. Meer mogelijkheden voor artsen 

Een bijkomend voordeel van deze nieuwe procedure is dat de behandelende artsen van je kind ook zelf digitaal documenten zullen kunnen toevoegen aan het dossier. Ook dat zal voor een vereenvoudiging zorgen. 

Nog ter info 

De gemiddelde doorlooptijd bedroeg eind december: 

  • Voor een eerste aanvraag: 345 dagen, 
  • Voor een herziening: 238 dagen, 
  • Voor een vraag tot herziening: 377 dagen. 

Hebben jullie nog vragen, bedenkingen of tips voor andere ouders? Stuur ons dan gerust een mailtje. Voor meer info kan je ook terecht op zorgtoeslagen.be .

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord