Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Gemeentelijke premies

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie financieel.

Deze keer nemen we de gemeentelijke premies onder de loep. Heel veel gemeenten in Vlaanderen geven namelijk één of meerdere tegemoetkomingen aan gezinnen die de zorg opnemen voor hun kind met een beperking. Vaak moet je zelf deze premie aanvragen en word je niet automatisch op de hoogte gebracht van het bestaan ervan.

De sociaal-pedagogische toelage

Aan de hand van deze toelage willen de gemeenten een stukje bijspringen in de extra kosten voor de opvoeding en verzorging van een kind met een beperking. De bedragen en de toekenningsvoorwaarden verschillen van gemeente tot gemeente. De bedragen schommelen tussen de 100 euro per jaar per kind tot 500 euro per jaar per kind.

Gemeentelijke mantelzorgpremie

In sommige gemeenten verleent men een mantelzorgpremie aan diegene die de dagelijkse zorg opneemt voor een zwaar zorgbehoevende persoon. Soms geldt de premie pas wanneer de zorgbehoevende meerderjarig is. In andere gemeenten geldt die leeftijdsgrens dan weer niet. Ook hier verschillen de premies beduidend qua bedrag.

Zo zijn er gemeentes die jaarlijks een premie toekennen van 100 euro maar ook andere gemeenten die dan weer een maandelijkse premie toekennen van 50 euro, zo’n 600 euro op jaarbasis dus. In sommige gemeenten is ook de combinatie van beide premies mogelijk.

Vakantiepremie

Daarnaast bieden vele gemeenten ook een vakantiepremie aan voor gezinnen van een kind met een beperking. Met deze premie willen de gemeenten bijdragen in de extra kosten voor vakantieopvang of extra reiskosten voor kinderen met een beperking. Ook hier weer geldt de regel dat zowel de premie als de toekenningsvoorwaarden verschillen van gemeente tot gemeente.

Het is belangrijk dat je zelf bij jouw gemeente nagaat welke premies er in jouw gemeente van toepassing zijn en welke toekenningsvoorwaarden er zijn. Je kan hiervoor terecht op de website rechtenverkenner.be. Deze website is echter niet volledig. Ook wij zijn benieuwd naar de verschillen tussen de gemeenten… Help je ons mee de soorten premies en bedragen van de verschillende gemeenten op te lijsten? Stuur hiervoor een mailtje naar info@deouders.be met de premies en bedragen van jouw gemeente. Dankjewel alvast!

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord