Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Gemeentelijke premies

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Financieel met de tags , ,

Deze keer nemen we de gemeentelijke premies onder de loep. Heel veel gemeenten in Vlaanderen geven namelijk één of meerdere tegemoetkomingen aan gezinnen die de zorg opnemen voor hun kind met een beperking. Vaak moet je zelf deze premie aanvragen en word je niet automatisch op de hoogte gebracht van het bestaan ervan.

De sociaal-pedagogische toelage

Met deze toelage willen de gemeenten helpen bij de extra kosten voor de opvoeding en verzorging van een kind met een beperking. De bedragen en de toekenningsvoorwaarden verschillen van gemeente tot gemeente. De bedragen schommelen van 100 tot 500€ per jaar per kind.

Gemeentelijke mantelzorgpremie

Sommige gemeenten geven een mantelzorgpremie aan wie die de dagelijkse zorg opneemt voor een zwaar zorgbehoevende persoon. Soms geldt de premie pas wanneer de zorgbehoevende meerderjarig is, soms  geldt die leeftijdsgrens niet.

Ook hier verschillen de premies qua bedrag.

Zo zijn er gemeentes die een premie toekennen van 100 euro. Andere  gemeenten geven een maandelijkse premie van 50 euro, dat is 600 euro per jaar. In sommige gemeenten is ook de combinatie van beide premies mogelijk.

Vraag het na bij jouw gemeente

Het is belangrijk dat je zelf bij jouw gemeente nagaat welke premies er in jouw gemeente van toepassing zijn en welke toekenningsvoorwaarden er zijn. Je kan hiervoor terecht op de website rechtenverkenner.be. Deze website is echter niet volledig. 

Help je ons mee de soorten premies en bedragen van de verschillende gemeenten op te lijsten? Stuur hiervoor een mailtje naar info@deouders.be met de premies en bedragen van jouw gemeente. Dankjewel alvast!

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord