Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Genieten tijdens Krokuskriebels van 18 tot en met 26 februari

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags ,

De feestperiode is achter de rug en wij voelen het al kriebelen om in de krokusvakantie naar musea te trekken. In de zomer van ’22 stapten we met De Gezinsbond, Faro en Toerisme Vlaanderen in het voorbereidingstraject van Krokuskriebels. Dat is een tweejarig event waarbij musea hun deuren openstellen voor een specifieke doelgroep. Van 18 t.e.m. 26 februari geven musea extra aandacht aan gezinnen van zieke kinderen en kinderen met een beperking.  

Wij mochten als expert mee nadenken en dat deden we graag. Achter de schermen konden we het overleg volgen over o.a. toegankelijkheid, aanbod, drempels, naamgeving en pictogrammen. Maar we werkten niet alleen achter de schermen mee.  

We betrokken jou als ouder via onze digitale bevraging tijdens de zomer. Jullie gaven enthousiast antwoord en duidden de drempels die onze gezinnen ervaren bij een uitstap. Die antwoorden hebben we geanalyseerd en gepresenteerd op een studiedag voor musea in oktober (Brussel). De museummedewerkers waren blij met de ‘inside information’. Bart, één van onze vrijwilligers die nauw betrokken is bij Krokuskriebels ondersteunde de musea ook op een tweede studiedag in november. We stonden de medewerkers ook te woord in een vragenuurtje. 

Na het theoretisch luik in het najaar, bleven we ook paraat voor hulp in de praktijk. Enkele gezinnen stelden zich al kandidaat om een activiteit te testen en feedback te geven. Hun ervaringen bij het testen met hun bijzondere kind is voor ontwerpers van workshops en tentoonstellingen heel waardevol. Test je ook graag met je gezin? Druk op de knop en wij bezorgen je gegevens aan musea die testgezinnen zoeken in de verschillende provincies.  

Ik wil testen voor Krokuskriebels!  

Onze collega Anke ging alvast testen in Train World in Schaarbeek. De Gezinsbond maakte hierover dit mooie artikel.

De Ouders vzw vindt het ontzettend belangrijk om activiteiten als deze te ondersteunen. Inclusie draait immers niet alleen om inclusief onderwijs, maar ook om bij de groep horen bij vrijetijdsactiviteiten. Inclusie draait niet alleen om het kind met een handicap zelf, maar ook om broers, zussen en ouders. Vaak kunnen ook zij niet deelnemen aan activiteiten omdat hun broer, zus of kind met een handicap het niet kan. Inclusie draait niet alleen om toegankelijkheid in de strikte zin van het woord, maar ook om het wegwerken van drempels voor iedereen: taalbarrières, betaalbaarheid, bereikbaarheid o.a.  

We zijn heel erg blij dat we op zo’n constructieve en fijne manier kunnen samenwerken met De Gezinsbond, Faro en Toerisme Vlaanderen. Samen streven we naar zo veel mogelijk inclusie in de Vlaamse musea. Bedankt!  

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord