Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Droom je sinds het autosalon ook van een nieuwe wagen? 

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen.

Na 2 speciale jaren was er onlangs opnieuw een autosalon in Brussel. Misschien besliste je er wel om een nieuwe aangepaste wagen aan te kopen.

Ben je benieuwd waar je als gezin van een kind met een handicap recht op hebt? 

We maken voor jou een overzicht in 3 categorieën: 

1/ Belastingvoordeel 

VRIJSTELLING VAN DE BELASTING OP INVERKEERSTELLING (BIV) 

De belasting op inverkeerstelling (BIV) is een eenmalige belasting die iedere eigenaar van een nieuw of tweedehands voertuig moet betalen vanaf de ingebruikname van het voertuig op de openbare weg in België. In het Vlaamse gewest wordt de BIV geïnd door de Vlaamse Belastingdienst. 

DE VERKEERSBELASTING (VKB) 

De verkeersbelasting is een jaarlijkse belasting op motorvoertuigen die personen en goederen over de weg vervoeren.  

>> TIP! Als persoon met een handicap kan je een vrijstelling krijgen voor beide belastingen als je aan volgende voorwaarden voldoet. Je kan hier alle voorwaarden en de procedure  nalezen.  

2/ Aanpassingen aan het voertuig 

GOEDKEURING 

Elk voertuig moet in regel zijn met de Europese wetgeving. Voor elke verbouwing van een voertuig moet een goedkeuring worden aangevraagd. Na de verbouwing moet het voertuig technisch gekeurd of gehomologeerd worden. Dat geldt ook voor de autoaanpassingen voor mensen met een handicap. Voor die goedkeuring kan je terecht bij een erkende technische dienst

HULPMIDDELEN 

Deze aanpassingen brengen meestal ook bijkomende kosten met zich mee. Het VAPH voorziet via de afdeling hulpmiddelen vaak een tussenkomst in die meerkost. Welke aanpassingen in aanmerking komen kan je terugvinden in de refertelijst

3/ Parkeerkaart 

Heb je al een wagen, dan is het best handig om op plaatsen te kunnen parkeren die voorbehouden zijn voor mensen met een parkeerkaart. 

Alle voorwaarden en de procedure om deze kaart aan te vragen kan je terugvinden in dit artikel

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord