Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Bijzonder gezin op vakantie met vzw Kompaan

Geschreven door Anke Boey op in de categorie Algemeen met de tags ,

Mogen we jullie voorstellen aan mama Annelies, papa Kurt en hun zonen Lowie en Jules? Lowie is 14 en houdt van auto’s wassen. Jules is 16 en houdt van basketbal. Zij trokken in de zomer naar Houffalize met vzw Kompaan dankzij vzw De Ouders. Annelies vertelt nadien honderduit over deze bijzonder geslaagde trip. Een gedreven mama met een vlotte babbel, duidelijke ideeën en veel dankbaarheid.  

Zij vertelt over haar engagement. Ze richtte G-sport op in Opwijk en ze zette zich ook politiek in met oog voor mensen met een handicap. ‘Mensen met een handicap worden te vaak vergeten,’ geeft Annelies aan.  Ook inclusie vindt ze heel belangrijk: zo laat ze kinderen uit de klas van Lowie komen spelen, maar ook kinderen van familie en vrienden, Lowie vindt dat ‘de max’.  Ze nemen Lowie ook bijna overal mee naartoe. Zo willen we onze problemen ombuigen tot iets positiefs. Op Facebook schrijft Annelies regelmatig waar het op aan komt. ‘Chapeau,’ denk ik en ze vertelt dat het gezin bovendien vooral op zichzelf aangewezen is. Hulp van buitenaf is eerder beperkt. ‘Nog straffer,’ denk ik.  

Rozengeur en maneschijn 

Hun gezin klinkt sterk, ze hebben heel wat goed geregeld, maar Annelies benadrukt: ‘Het is geen rozengeur en maneschijn. Lowie heeft ASS en een ernstig verstandelijke beperking. Hij is een fijne, rustige jongen met een uitgebreide woordenschat. Hij is heel graag bij zijn broer. Maar we kennen ook verdrietjes: Lowie sliep lange tijd niet goed bijvoorbeeld, dan ben je moe als ouder. Je kan Lowie ook niet alleen laten, er moet veel structuur zijn, alle activiteiten moeten vastgelegd worden. De confrontatie met gezinnen met ‘gewone’ pubers overvalt ons soms, nog steeds. Wij trekken ons op aan kleine gelukjes en we relativeren enorm. We nemen elke dag zoals hij komt.’   

Één keer per maand proberen Kurt en Annelies tijd voor zichzelf in te plannen. Lowie slaapt dan in het MFC. Iedere maand opnieuw is het moeilijk: Lowie weent, hij wil dat niet. Als ouder is dat niet evident: een sociaal leven behouden én zorg voor je kind opnemen. Hoe vind je die balans? 

Ontspannen 

De reis met vzw Kompaan was dan ook een welkome ontspanning. Annelies en Kurt gaan niet vaak op reis omwille van hun jobs en de uitgebreide reisvoorbereidingen om alles tot in de puntjes klaar te hebben voor Lowie. Al enkele jaren logeren ze een weekje op de boerderij bij de peter van Lowie in Frankrijk. Lowie kent er intussen alles, hij geniet er ten volle van de natuur en het voelt aan als een tweede thuis. Lowie heeft daar zijn routine gevonden en is er gelukkig. Ook het tweede aanwezige gezin springt af en toe bij. Mama en papa ondervinden zo ook een beetje meer rust, hoewel één van beiden meestal mee gaat slapen met Lowie om hem gerust te stellen.  

‘Tijdens de zomertrip met vzw Kompaan naar Wallonië was alles uitgewerkt. Dat gaf rust. Er waren activiteiten voor de kinderen en de brussen. Er was assistentie op maat. Logies waren geregeld. Dat was fijn. Vzw Kompaan nam de organisatie op zich en de begeleiders voelden onze noden prima aan. Lowie heeft genoten van de toffe agenda, het zwemmen en de momenten met de familie. Hij legt minder snel contact met andere kinderen, maar doordat Jules mee kon, was hij gerust. Jules profiteerde zelf van de vrijheid door te gaan mountainbiken en fitnessen en genoot ook van de tijd met zijn broer. En wij hadden oog voor elkaar tijdens een fietstocht met z’n twee naar Bastogne en een uitje naar La Chouffe’ vertelt Annelies. Er was tijd voor iedereen.  

Hoedje af voor alle gezinnen 

‘De reis was voor ons een eye opener. We hebben onze sterktes en zwaktes als gezin opgemerkt door met de andere gezinnen op stap te zijn. Hoedje af voor alle gezinnen. We hebben genoten van de gesprekken, het begrip en het respect dat er onderling is. Contact met lotgenoten beperkt de eenzaamheid, je voelt je begrepen. Er hing een sfeer van dankbaarheid tijdens deze week samen.’  

Daar doen we het voor bij vzw De Ouders: contact tussen ouders, een begripvol gesprek. Het was een gesprek vol enthousiasme, realiteit en hoop. Wat een straf gezin: hartverwarmend. Bedankt Kurt, Annelies, Jules en Lowie. 💛 

Tip: Heb je ook zin in een aangepaste vakantie met extra begeleiding vanuit vzw Kompaan? Vzw Kompaan wil ook dit jaar een (betalend) aanbod voor onze bijzondere gezinnen uitwerken. Wie interesse heeft om met Kompaan op reis te gaan, mag hier zijn/haar gegevens noteren voor 15 februari. Jullie worden gecontacteerd door Kompaan vzw. Schrijf je nu in via dit formulier.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord