Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Groene zorg iets voor jou?

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Vrije Tijd met de tags , ,

Hoe onststond het idee om een groene zorgboerderij te worden?

20 jaar geleden kozen we ervoor om een bedrijf te runnen vanuit de visie van duurzame ontwikkeling. We zetten in op een goede bedrijfsvoering met aandacht voor milieu en sociaal engagement. We wilden zo ontwikkelen dat de planeet het nog vele generaties kan volhouden. We zijn dan ook volledig omgeschakeld naar de biologische landbouw. We telen vooral bewaargroenten.

Onze sociale pijler is tweeledig: educatie en zorg. Voor de zorg hebben we al samengewerkt met verschillende organisaties: Open Haard, Oranje vzw, De Waai uit Eeklo, het Vurstjen in Evergem. Pieter, een jongen van 22 met downsyndroom, komt nu voor het tweede jaar 1 dag per week vanuit zijn school het Vurstjen op ‘stage’ bij ons op ’t Livinushof. Dit is een langlopende samenwerking.

Voor het educatieve luik richtten we de VZW Mondina op. We ontvangen jaarlijks een 50-tal groepen die we laten kennismaken met de biologische landbouw.

Kan iedereen met een zorgvraag zomaar bij jullie aankloppen?

We krijgen de vraag regelmatig maar zijn zelf een beetje selectiever geworden op basis van haalbaarheid. Pieter aansturen in zijn werk vergt een constante begeleiding. We hebben ook ervaren dat de jongeren ons nodig hebben voor een babbel. Deze één-op-één relatie is natuurlijk vrij arbeidsintensief.

Hebben jullie een specifieke doelgroep?

We hebben nog nooit een doelgroep afgebakend, maar de interesse van de jongere is belangrijk. Vele initiatieven zijn op basis daarvan ook snel gestopt.

Hoe verloopt een intakeprocedure?

De jongere komt langs met zijn/haar begeleider. Zij leiden het gesprek omdat ze de jongere kennen. Daarna volgen er één of meerdere oefen-dagen.

Kan je vertellen hoe een dag op een groene zorgboerderij eruit ziet?

Er wordt een startuur afgesproken. Samen wordt er gewerkt (opkuis, verpakken, meerijden met de tractor, sorteren,….) In de zomer is dat iets moeilijker omdat er dan geen werk is in de schuur om te verpakken en te sorteren. In de voormiddag is er koffiepauze. De namiddag verloopt identiek. Pieter komt met zijn gocart naar ons en terug. Soms doet hij een bestelling mee voor een dorpsgenoot. Dan glundert hij steevast!

Jullie hebben ondertussen al een aantal jaren ervaring als zorgaanbieder. Wat zijn de grote voordelen van het systeem?

Het heeft bij ons te maken met een ingebakken visie. Pieter woont in het dorp en binnenkort kan hij niet meer naar school. De ouders zoeken interessante en leuke bezigheden voor hun kind dat ver van alle voorzieningen woont. Voor ons is het een evidentie dat deze jongeren terecht kunnen in de plaatselijke bedrijven of bij lokale initiatieven.

Zijn er ook nadelen aan het systeem?

Er is bij ons wel nood aan een betere vorming en omkadering ter plaatse. Bovendien is er vaak een groot verloop van zorgvragers. Zo moet je steeds opnieuw beginnen opleiden.

Jullie investeren vaak veel energie in het aanbieden van groene zorg. Wat is voor jullie persoonlijk de grote meerwaarde van het groene zorg project?

De tevredenheid en de waardering die we zelf ervaren omdat de zorgvrager ons de ogen opent…..van een totaal andere wereld. De jonger zelf zo blij te zien, geeft ons steeds de motivatie om verder te doen!

Wie meer wil weten over ’t Livinushof kan terecht op hun website of op de facebookpagina of instagram van ’t Livinushof.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord