Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Wendelien ontmoet brus en schrijfster Anjet

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Brussen met de tags , ,

In dit tweede boek besteed je aandacht aan één specifiek onderdeel van het leven van brussen: de zorgen in en om het ziekenhuis.

Kwam dit boek tot stand door persoonlijke ervaringen?

Neen, eigenlijk niet. Mijn broertje werd gehandicapt geboren en lag als kind niet in het ziekenhuis. Ervaringen in die zin had ik dus niet. Tijdens mijn onderzoek naar de ondersteuningsbehoefte van brussen van zorgintensieve kinderen stelden we echter vast dat er helemaal geen literatuur bestond om brussen door deze vaak moeilijke periodes heen te helpen. Vanuit verschillende diensten, ziekenhuizen maar ook thuisbegeleidingsdiensten, kwam toen het signaal om hierrond een nieuw boek te publiceren.

Het eerste boek kwam er wel vanuit mijn persoonlijke ervaring, vanuit een gemis, een gebrek aan erkenning. In Nederland en Vlaanderen zijn er 690.000 brussen. Toch bestond er voor hen geen boek. Ik vond dat dit niet kon. Over elk thema bestond een kinderboek, behalve over brussen. Daarom besloot ik er zelf één te schrijven. Om een gevoel van erkenning te geven. Te tonen aan andere brussen dat ze niet alleen zijn.

Bij elk van jouw boeken hoort een opdracht. Wat is de opdracht voor dit brussenboek?

Dit tweede boek beoogt vooral de kinderen aan het praten te krijgen. Praten helpt brussen om later psychische problemen te voorkomen. Daarom vormen de kinderen ook zelf de basis voor dit tweede boek. Zij beantwoorden 21 vragen over wat hen bezig houdt en hoe zij tegen de dingen aankijken. Het is een heel laagdrempelig doe-boek waar kinderen mee aan de slag kunnen. Ze kunnen dit op allerlei manieren.

Je kan gewoon de antwoorden lezen, maar je kan bijvoorbeeld ook het meest passende antwoord aanduiden. Er is ook plaats om zelf jouw persoonlijk antwoord in te vullen. Er zitten leuke opdrachtjes in, je kan stickertjes kleven, je kan een vraag ook doorgeven aan iemand uit jouw omgeving om zo een dialoog op gang te brengen.

Het is dus echt een boek om mee aan de slag te gaan. Want praten helpt!

Ik hoor en zie jouw enthousiasme over brussen. Komt er ooit een derde brussenboek?

Dat hoop ik wel, ja. Ik heb alleszins nog heel veel inspiratie om nieuwe thema’s aan te kaarten. Zo denk ik eraan om een tienerboek te maken. Tienerbrussen ervaren namelijk weer heel andere problemen.

Ik zag ook dat je een nieuw initiatief hebt genomen: Anjet skypet met bijzondere brussen die een leuk initiatief lanceren. Kunnen brussen met een mooi verhaal zich bij jou aanmelden?

Natuurlijk! Na toestemming van je ouders, kan je mij altijd contacteren via brussenboek.nl  Wie weet, ontmoeten we elkaar binnenkort.

Veel tips en leuke nieuwtjes vind je op ‘Brussenboek' op facebook

Dit is de link naar de eerste 'praat animatie' die bij het boek hoort:

en de link naar het you tube brussenboek kanaal

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord