Is je kind te groot voor de verzorgingstafel? Past de Trip Trap niet meer helemaal? Hoe kan ik mijn kind gemakkelijk helpen douchen? Deze praktische vragen krijgen we regelmatig bij De Ouders. We kunnen je de weg tonen naar thuiszorgwinkels of gespecialiseerde bedrijven. Toch is het vaak niet zo moeilijk om zelf aan de slag te gaan. Vele ouders deden het je al voor. Hier delen we graag enkele handige tips en tricks.
Mc Gyver in de genen
Brigitte Balemans, mama van Jasper, is niet aan haar proefstuk toe. Ze heeft al meerdere meubels en kledingstukken een nieuw leven gegeven. Voor ze van start gaat, denkt ze goed na over het praktische probleem waar ze precies mee worstelt in de zorg voor Jasper. Zo krijgen haar ideeën, stap voor stap, vorm. Omringd door haar vader en zus blijft het niet bij plannen op papier. De ene is handig met meubels, de andere met stof.
‘Jasper is geboren met lijst aan fysieke beperkingen. Later dan andere kleuters kon hij zich toch voortbewegen. Maar na een operatie in coronatijd was hij plots volledig verlamd. Onze hulpmiddelen waren beperkt. Het was een zoektocht om de juiste toestellen te vinden. We behielpen ons met ideeën van foto’s en de hulp van therapeuten. Mijn vader noem ik Mc Gyver. Bij ieder probleem weet hij wel een oplossing. Ik heb dat van hem geërfd, maar kan mijn ideeën niet altijd zelf uitvoeren.
Toen Jasper 18 was, was het niet meer mogelijk om een wc-stoel op kindermaat te gebruiken. We hadden enkel de volwassenmodellen om uit te kiezen. Ik lijstte toen op wat onze aangepaste stoel precies nodig had. Hij moest stevig zijn. Jasper moest met zijn rug kunnen leunen en een beetje achterover kunnen hellen. En moesten we de stoel ook nog kunnen opplooien, dan was het helemaal handig om hem ook mee te nemen op verplaatsing. Zo kwamen we uit om een oude campingstoel die we hebben omgebouwd. Met deze stoel was ik niet aan mijn proefstuk toe. We maakten ook een bedverhoging voor Jaspers bed. En ik bedacht een korte broek met ritsen, die je gemakkelijk al zittend in een rolstoel kan uitdoen. Om Jasper gemakkelijk aan te kleden, verknipten we de joggingsbroeken en verwerkten aan beide zijkanten ritsen. Dat was veel gemakkelijker!’
Verzorgen op maat
Andere ouders worstelden met een te klein geworden verzorgingstafel. Carine De Paepe, mama van Sofie (28), kocht daarom een badkamermeubel. In plaats van daar een lavabo op te plaatsen, liet ze een verzorgingskussen op maat maken. Dat past daar perfect bovenop. Zo heeft ze vandaag een verzorgingstafel van 70 cm breed op 1,65 m lang.
Ook Dorothea Timmerman, mama van Thybe (9), was op zoek naar een verzorgingstafel met opbergruimte. Ze kochten een verzorgingskast, hoog genoeg om daarop op de juiste werkhoogte een verzorgingsmat te plaatsen. Thybe gaat heel graag in bad. Daarom hebben ze een bad op hoogte, waarop ze een douche brancard hebben gemonteerd. ‘We zijn heel blij met de keuze die we gemaakt hebben,’ vertelt Dorothea.
Schrijnwerker en thuiszorgwinkels
Lukt het niet om zelf aan de slag te gaan, dan kan je altijd terecht bij een schrijnwerker. Wanneer je een schrijnwerker je probleem uitlegt, is die in staat om een plan uit te tekenen. Waardoor je jouw zorgprobleem ook kan oplossen. Of neem een kijkje bij de thuiszorgwinkels, zoals www.thuiszorgwinkel.be en www.lm-ml.be/nl/zorg-ondersteuning/lm-zorgwinkels.
Er bestaan ook bedrijven die zich toeleggen op zorgmeubels. Kijk hiervoor bij www.barryemons.nl, www.medishoponline.be, www.orteam.be en www.pronkergo.nl.