Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

De inkomensvervangende tegemoetkoming en integratietegemoetkoming stijgen met 2%

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Financieel.

WAT ALS WERKEN NIET VANZELFSPREKEND IS?

Voor jongeren met een handicap is werken vaak niet vanzelfsprekend of gewoon zelfs onmogelijk. Daarom kan je voor die jongeren een inkomensvervangende tegemoetkoming aanvragen. Als je kind omwille van zijn/haar handicap daarnaast bijkomende kosten heeft om zich maatschappelijk te integreren, dan kan het recht hebben op de integratietegemoetkoming. Beide tegemoetkomingen kunnen apart voorkomen of kunnen samen worden toegekend.

WIE HEEFT RECHT OP DE INKOMENSVERVANGENDE TEGEMOETKOMING?

Kan je kind door zijn/haar handicap niet gaan werken? Of werkt je kind wel maar kan het door de handicap maar maximum 1/3de verdienen van wat iemand zonder handicap verdient op de gewone arbeidsmarkt? Dan kan je recht hebben op de inkomensvervangende tegemoetkoming.

Deze inkomensvervangende tegemoetkoming stijgt, vanaf 1 juli 2023, met  2 %. Dit gebeurt automatisch. Personen met een handicap moeten hiervoor zelfs niets ondernemen.

Wil je weten om welke bedragen het gaat?

Het bedrag dat maximaal wordt toegekend, hangt af van de gezinscategorie van de persoon met een handicap.

  • Voor categorie A bedraagt het nieuwe geïndexeerde maximumbedrag per jaar €9.910,50.
  • Voor categorie B bedraagt het nieuwe geïndexeerde maximumbedrag per jaar €14.865,77.
  • Voor categorie C bedraagt het nieuwe geïndexeerde maximumbedrag per jaar €20.090,15.

Er is ook een stijging van de vrijstelling van de inkomsten van de partner voor de IVT. Deze bedraagt 50% van het barema van categorie A van de IVT. Het maximumbedrag voor die vrijstelling wordt dus €4.955,25.

 

WIE HEEFT RECHT OP DE INTEGRATIETEGEMOETKOMING?

Heeft je kind moeilijkheden om zich zelfstandig te verplaatsen? Kan je kind niet alleen koken of heeft hij/zij hulp nodig om zich te wassen of het huis te poetsen? Dan kan je kind recht hebben op de integratietegemoetkoming.

Die wordt toegekend wanneer je kind een verminderde zelfredzaamheid heeft van minstens 7 punten. Om dit te bepalen, moet je kind langs bij een controlearts van het FOD. Die zal aan de hand van 6 criteria evalueren of je kind recht heeft op de integratietegemoetkoming.

Vanaf 1 juli 2023 stijgt de integretatietegemoetkoming. De barema’s voor de categorievrijstellingen A, B en C voor de integratietegemoetkoming (IT) verhogen met  dezelfde bedragen als de IVT’s.

 

Hoe vraag je de tegemoetkomingen aan?

  • Je kan beide tegemoetkomingen aanvragen wanneer je kind 17 jaar is geworden. De betaling van de tegemoetkoming(en) start pas vanaf de leeftijd van 18 jaar.
  • De procedure duurt zo’n 6 maanden.
  • Om te starten met de aanvraag, surf je naar MyHandicap. Inloggen op MyHandicap doe je via de elektronische identiteitskaart en de pincode.
Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord