Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Zomermijmeringen

Geschreven door Anke Boey op in de categorie Algemeen met de tags , ,

Ik heb er net een stevige rit vanuit Brugge op zitten. Een positief gesprek voor onze spelkoffer ‘Expeditie Inclusief’ speelt nog door mijn hoofd. Ik denk ook nog even verder terug ... wat een jaar. Iets meer dan een jaar geleden startte ik bij De Ouders vzw. Een megaboeiend jaar waarin ik de kans kreeg om veel te doen, te horen en te leren.  

In juli vorig jaar zetten we met ons spelteam de eerste stappen in de ontwikkeling van ‘Expeditie Inclusief’. Een klein jaar later stelden we fier de eerste editie van onze spelkoffer aan jullie voor op 14 juni. Het draait intussen goed. Verschillende partners tonen interesse en de concrete gesprekken voor verkoop en uitlenen zijn volop aan de gang. Wie weet trekt jouw kind volgend schooljaar op ‘Expeditie Inclusief’? 

Sterk beleidswerk

Het beleidswerk van De Ouders vzw stond in diezelfde maanden niet stil. Integendeel. Zowel voor de hervorming van de zorgtoeslag als die van IT/IVT zat Wendelien aan de beleidstafels. Voor de zorgtoeslag kwam er een tweede digitaliseringsfase: het gebruikerscomfort en de lange wachttijden werden aangepakt. Bovendien kreeg de clusterprocedure vorm voor bepaalde doelgroepen. Die zorgt voor een snellere evaluatie en ze wordt voor langere termijn uitgevoerd. Het systeem heeft nog tekortkomingen. We laten dit dossier niet los en volgen de evolutie mee op.  

Samen met enkele andere cliëntorganisaties staan we aan de wieg van het Cliëntenforum. Zo houden we een vinger aan de pols bij het Agentschap Opgroeien. We willen kinderen en jongeren zoveel mogelijk kansen bieden om op te groeien in hun vertrouwde omgeving.  

Naast het denk- en onderhandelingswerk, nemen we op vraag van de Agentschappen Opgroeien en het VAPH regelmatig deel aan onderzoeken. Die hebben te maken met de leefwereld van gezinnen van kinderen met een handicap. De vragen die wij krijgen, stellen we via onze sociale media ook aan jullie. Op die manier nemen we jullie perspectief mee in het verhaal. Jullie respons is dus bijzonder waardevol.  

Proeftuin Bijzondere oppas

Samen met de Gezinsbond en de Vives Hogeschool coördineerden we ook opnieuw een proeftuin voor het project Bijzondere oppas. In een mum van tijd vulden jullie alle openstaande plaatsen. Daarmee toonden jullie nog maar eens hoe groot de nood aan rustmomenten is. We gaan hiermee door, we werken aan een vaste procedure en we houden jullie hiervan op de hoogte.  

Naast dit project en de vrolijke uitrol van ‘Expeditie Inclusief’ zetten we bij De Ouders vzw ook onze schouders onder Krokuskriebels ‘23. De Gezinsbond en Faro gaven het geheel vorm en wij werden als expert gevraagd om mee na te denken over grotere toegankelijkheid in musea. Het resulteerde in een heel geslaagde week met een gevarieerd aanbod voor kinderen met verschillende beperkingen. Ook dit was een heel leuk en leerrijk traject: nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe organisaties, wezenlijk zaken kunnen veranderen.  

In de voorbije maanden heeft ons team jullie zo goed mogelijk geïnformeerd: nieuwsbrieven als deze, infosessies als de Brussenavonden en onze webinars ontbraken niet. We vertelden jullie over verschillende spelvormen, we informeerden jullie over zorgvolmacht en bewindvoering. We namen jullie mee op een belevingstrip met de documentaire ‘Waar de helden zijn’ van Eigen Werk Theaterteam. We spraken met Beno Schraepen over hoe je een inclusief traject voor je kind kan opstarten: op school, maar evengoed in de jeugdbeweging of de sportclub. We loodsten jullie door PVB-aanvragen en door de wereld van organisaties. En we gaven jullie tips om de vakantie voor je kind(eren) zorgeloos te plannen. Heb je er eentje gemist? Al onze webinars kan je herbekijken. We hopen van harte dat jullie er veel informatie uit halen zodat jullie zoektocht wat makkelijker loopt.   

Naast onze website en onze nieuwsbrief hebben we ook onze sociale media. Onze Facebookpagina en onze Facebookgroep  blijven groeien. Vragen stellen en informatie delen blijven key op deze platformen. En we zetten dit jaar ook een stap voorwaarts in medialand: onze eigen Instagramaccount 😊 kreeg vorm. We zetten de eerste stapjes en maken er gaandeweg een mooie pagina van!  

Jullie, bijzondere ouders, onze inspiratiebron

Als ik zo terugblik, zie ik naast deze verwezenlijkingen vooral de mensen, een team. Intern bij ons, maar niet alleen daar. Jullie, bijzondere ouders, zijn onze inspiratiebron. Jullie leveren ideeën en stellen vragen. Jullie bekommernissen zijn onze drijfveer. Ons kernteam pikt zaken op, we zoeken nieuwigheden uit en samen met heel gedreven vrijwilligers werken we onze projecten af. Bedankt iedereen ... wat een jaar! 

Na de zomerstop breien we er een boeiend vervolg aan en op 7 oktober vieren we samen feest! Hopelijk ontmoeten we jullie daar. Je leest er alles over in het artikel ‘Event 5 jaar De Ouders’.   

Nog een fijne zomervakantie! 

Anke, Wendelien en het team van De Ouders

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord