Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Waar heb ik recht op? Tegemoetkoming bij kosten voor wegwerp- en wasbare luiers

Geschreven door Sofie De Schampheleire op in de categorie Hulpmiddelen.

Is je kind ouder dan 5 jaar en nog niet zindelijk? Wist je dat je dan een aanvraag kan doen bij het VAPH voor een tegemoetkoming bij de aankoop van incontinentiemateriaal.

Vanaf vijf jaar kent het VAPH een tegemoetkoming toe voor de kosten van absorberend en afschermend incontinentiemateriaal. Het gaat om wegwerpluiers, plastic broekjes en wasbaar incontinentiemateriaal.

Niet alle vormen van incontinentie komen in aanmerking voor deze tegemoetkoming. Wanneer andere oplossingen het incontinentieprobleem kunnen verhelpen, heb je geen recht op een tegemoetkoming. Denk aan een doorgedreven zindelijkheidstraining, aangepaste blaasontstekingspreventie, medicatie of een lichte heelkundige ingreep.

Hoeveel bedraagt de tegemoetkoming?

Wie in aanmerking komt, ontvang jaarlijks van het VAPH een forfait of vaste vergoeding. Die is maximaal drie jaar geldig. Wanneer je kind twaalf jaar wordt, gaat het over naar het refertebedrag voor volwassenen en dan is een nieuwe aanvraag nodig. Ook kan je zelf een herziening aanvragen of is het mogelijk dat het VAPH oordeelt dan een nieuwe beoordeling noodzakelijk is.

De betaalbewijzen van incontinentiemateriaal heeft het VAPH niet nodig. Houd de bewijzen van je uitgaven wel drie jaar bij, voor een eventuele controle van de Zorginspectie.

De concrete bedragen vind je terug in deze refertelijst.

Hoe moet je de tegemoetkoming aanvragen?  

Als je gekend bent bij het VAPH volstaat het om de Aanvraag van een tegemoetkoming in de kosten van incontinentiemateriaal door uw behandelende arts te laten invullen. Bezorg het formulier per post aan het kantoor van het VAPH in de provincie van uw woonplaats. Let wel, ben je nog niet gekend bij het VAPH of stelt u een vraag in het kader van een nieuwe, bijkomende handicap? Dan moet je nog een multidisciplinair verslag (module A) laten opmaken door je multidisciplinair team. 

Ook via de mutualiteit kan je een forfaitaire tegemoetkoming voor incontinentiemateriaal aanvragen. Dat doe je bij het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV). Zij werken met forfait voor onbehandelbare incontinentie en een forfait bij afhankelijke personen. Je kan deze tegemoetkoming krijgen bovenop die van het VAPH. Meer hierover lees je hier in dit artikel op onze website. 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord