Goed nieuws voor wie parkeert met een blauwe parkeerkaart: sinds 5 mei 2025 is de HandyPark-app beschikbaar. Deze app helpt je om vlot en correct te parkeren in steeds meer Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten. Zo vermijd je onterechte boetes als gevolg van de overstap naar digitale parkeersystemen.
Waarom HandyPark?
Veel steden werken tegenwoordig met scanauto’s en digitale parkeersystemen. Die herkennen echter geen fysieke blauwe parkeerkaart achter de voorruit waardoor je soms toch een boete krijgt. HandyPark lost dat probleem op door jouw nummerplaat digitaal te koppelen aan je parkeerkaart.
Een samenwerking op maat
De stad Antwerpen nam samen met organisaties als VVSG, Brulocalis, UVCW, het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur en de FOD Sociale Zekerheid het voortouw in de ontwikkeling van deze app. Ook wij mochten meedenken en onze input geven om de app zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.
Zo werkt HandyPark
- De app is gratis te downloaden via de Google Play Store en Apple App Store.
- Na installatie meld je je éénmalig aan via eID of Itsme.
- Daarna kan je eenvoudig een parkeersessie starten voor de auto waarin je onderweg bent. De scanauto’s weten dan automatisch dat jouw voertuig recht heeft op gratis parkeren.
Let op: de HandyPark-app vervangt je blauwe kaart niet. Die moet nog altijd zichtbaar achter de voorruit liggen. Je kan bovendien slechts één nummerplaat tegelijk activeren.
Waar kan je HandyPark al gebruiken?
Momenteel is de app actief in deze steden en gemeenten:
- Antwerpen
- Schelle
- Kortemark
- Kortrijk
- Genk
- Berlare
- Temse
Binnenkort komen daar nog ruim 60 steden en gemeenten bij, waaronder de 19 Brusselse deelgemeenten, Mechelen en Brugge.
Meer informatie
Bekijk het informatiefilmpje van de overheid voor een heldere uitleg over de werking van HandyPark.
Wil je weten wat je moet doen in steden waar de app nog niet actief is? Lees ons eerdere artikel:
👉 Voorkom boetes: nieuwe parkeerregels voor personen met een handicap
Heb je zelf informatie over hoe jouw gemeente omgaat met parkeren voor mensen met een handicap? Laat het ons weten via info@deouders.be – zo helpen we elkaar up-to-date te blijven!