Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Help, mijn kind kan niet slapen!

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Hulpmiddelen met de tags , , ,

In onze Facebookgroep lezen we wel vaker: ‘Help, mijn kind is een slechte slaper.’ Omdat een goeie nachtrust voor kinderen en voor ouders heel belangrijk is, verzamelen we voor jullie volgende tips.

1/ Wil je kind niet naar bed of is je kind angstig bij het inslapen?

Dan biedt Snurkey misschien een oplossing. Snurkey is een lieve aap met een mp3-functie die zelf opgenomen liedjes en verhaaltjes afspeelt. Zo kan je kind de stem van een vertrouwde persoon horen wanneer het maar wil. Snurkey kan je kind een gevoel van veiligheid geven. Want niets maakt kinderen zo rustig als de stem van hun ouders! Ideaal voor als één van de ouders weg moet, maar ook als je kind in een voorziening logeert of een ziekenhuisopname heeft. Je bedient Snurkey eenvoudig door te duwen op zijn voetjes.

In vier simpele stappen neem je online een (eigen) lied, verhaaltje of geluid op, waarna je Snurkey aan de computer koppelt en de opname naar de knuffel overzet. De opgenomen liedjes, verhaaltjes en geluidjes kan je net als foto’s overal opslaan zodat je Snurkey steeds kan voorzien van andere fragmenten zonder iets te hoeven weggooien. Je zal zien: slapen gaan wordt een feest! Hier vind je alle info.

Tal van grote merken bieden beertjes met licht en muziek, zonder opnamefunctie. Die bieden mogelijk ook hulp, maar jouw eigen stem is vast dat extraatje.

2/ Schiet je kind voortdurend angstig wakker?

Een verzwaringsdeken is misschien een oplossing. Om de dekens te verzwaren, worden meestal plastic ronde bolletjes gebruikt, het deken wordt in vakken bij elkaar gehouden zodat het gewicht gelijkmatig over het deken wordt verdeeld.

Een verzwaringsdeken is als een warme knuffel. Het vormt zich rond het lichaam en geeft druk. Die druk zorgt voor troost en ontspanning. Verzwaringsdekens zijn ideaal als je zonder medicatie extra rust wil creëren bij het slapen. Ze zijn veilig en effectief. Verzwaringsdekens bieden vaak soelaas bij kinderen met autisme, add/adhd, ernstige gedragsproblemen en hyperactiviteit. Verzwaringsdekens bestaan in verschillende maten en gewichten. Een ideaal verzwaringsdeken weegt zo’n 10% van het gewicht van je kind.

Op Vlibank vind je verschillende modellen van verzwaringsdekens. Bij de CM kan je via de dienst woonadvies zo’n verzwaringsdeken testen alvorens je er eentje koopt. En soms vind je ze ook in grote supermarktketens als promotie.

Op de volgende adressen, werden onze ouders goed geholpen voor verzwaringsdekens. Een aantal van deze adressen zorgt voor verzwaringsdekens op maat.

Maak je jouw verzwaringsdeken liever zelf? Hier vind je hoe dat kan.

3/ Schopt je kind ’s nachts de dekens weg?

Voor kinderen die zich ‘s nachts loswroeten, die opstaan of die hun deken niet meer vinden kunnen een slaapzak, aangepaste lakens of een pyjama met voeten de koude afhouden.

Onze ouders zijn tevreden over de slaapzakken van Pien en Polle en van Baby Inn. Er bestaan winter- en zomermodellen en je kan er grote maten vinden tot 200cm. Zo kunnen ook grotere kinderen warm slapen.

Op de adressen die verzwaringsdekens op maat maken, kan je ook terecht voor slaapzakken op maat (zie hierboven).

Er bestaan aangepaste lakensets met ritssluitingen aan de zijkant zodat het laken niet vrij over het bed kan bewegen. Dat geeft een beetje een slaapzakgevoel in bed. Slaaptunnels zijn lakens die je over de matras heen trekt langs de onderkant. Langs de bovenkant kruipt je kind er in. Doordat de tunnel vrij strak gespannen wordt, ervaart je kind een lichte druk die rustgevend werkt. Verpleegdekens werken op dezelfde manier, maar aan de bovenkant hebben zij een slaapzaksnit. Je kan ze via het VAPH verkrijgen.

In babymaten zijn pyjama’s met voeten makkelijk te vinden. Maar ook voor grotere kinderen kan je pyjama’s met voeten (Etsy, footedpajamas o.a.) of onesies met voeten vinden. Zo heeft je kind wel bewegingsvrijheid, maar geen koude voeten. Soms kan een hansop (plukpak met rugritssluiting) ook dienst doen.

4/ Kan je kind ondanks bovenstaande hulpmiddeltjes moeilijk de slaap vatten?

Dan kan je misschien een beroep doen op melatonine. Melatonine is een voedingssupplement dat sinds januari 2016 in België zonder voorschrift verkrijgbaar is in de apotheek. De Belgische Volksgezondheid heeft beslist dat een dosis tot 0,29 mg onder de categorie 'voedingssupplement' valt en vrij verkocht mag worden. Er zijn verschillende vormen van melatonine voedingssupplement waaronder slik- en smelttabletten. Een smelttablet geniet de voorkeur omdat de actieve stof melatonine zo beter wordt opgenomen in het lichaam.

Een alternatief zijn de bachbloesems en de bushflowers. Het zijn natuurlijke druppeltjes op basis van bloesems en oliën. Beide hebben een gamma voor slaap en voor kinderen.

We wensen jullie gezin een goeie nachtrust en vele zoete dromen.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord