Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Update over de zorgtoeslag

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags ,

September. Elk jaar opnieuw een bijzonder intensieve maand voor onze gezinnen. En ook een dure maand. Dit jaar des te meer door de hoge energieprijzen. Voor veel bijzondere gezinnen is de zorgtoeslag die ze krijgen voor hun kind dan ook meer dan welkom om alle extra ondersteuningsnoden te betalen.

Net omdat deze zorgtoeslag heel belangrijk is voor onze gezinnen, zitten we regelmatig met Team Zoë aan tafel om te bespreken hoe de werking beter en vooral ook vlotter kan. Dat er vooruitgang wordt geboekt, lezen we in jullie reacties op onze groep. Verschillende mensen kregen in september voor het eerst een goedkeuring voor de zorgtoeslag op basis van de nieuwe clusterprocedure. Niet alleen komt de  goedkeuring nu veel sneller (voor sommigen al na enkele weken), je krijgt ze meestal ook voor een veel langere termijn. Vaak al meteen tot de leeftijd van 21 jaar. En dat is goed nieuws! Zo hoeven ouders niet om de zoveel jaar de hele procedure opnieuw te doorlopen. Wordt de ondersteuningsnood van je kind in de toekomst toch zwaarder? Geen nood, dan kan je nog steeds een herziening aanvragen. Wordt de ondersteuningsnood lichter? Dan blijft je kind toch de rechten behouden tot de vastgelegde einddatum.

We horen jullie al denken? Wat? Sneller? Wij wachten al meer dan anderhalf jaar op een antwoord. Dat kan. Voor gezinnen die nog op papier hun aanvraag indienden of die via een digitale procedure indienden maar niet behoren tot de clusterprocedure zijn de wachttijden nog steeds heel lang.

De nieuwe clusterprocedure startte op in juni en dient ervoor om de wachttijden te verminderen. Kinderen die behoren tot één van de vijf categorieën van de clusterprocedure evolueren nagenoeg gelijkaardig. Daarom wordt hun gemiddelde ondersteuningsnood over de verschillende jaren heen berekend volgens geijkte formules die een expertengroep opstelde. Inhoudelijk verandert er eigenlijk niks voor ouders door de clusterprocedure. Het is in de eerste plaats een interne procedure bij team Zoë die ervoor zorgt dat een grote groep gezinnen sneller een beslissing krijgt. De aanvraag gebeurt gewoon via de standaardprocedure. Wie niet akkoord gaat met de punten kan hiertegen nog steeds in beroep gaan.

Heeft je kind een complexe problematiek en kan het niet worden geëvalueerd volgens de clusterprocedure? Dan gebeurt de berekening nog steeds via het gekende systeem. Op termijn zouden de wachttijden ook voor deze groep moeten dalen aangezien meer kinderen worden beoordeeld via de snellere clusterprocedure en de controlerende artsen zo meer tijd kunnen vrijmaken voor de complexe problematieken.

Vragen bij de nieuwe digitale aanvraagprocedure?

Wist je dat je heel wat antwoorden kan terugvinden op de website van Kind en Gezin rond de zorgtoeslag? Deze website wordt ook voortdurend geüpdatet. Vind je toch niet terug wat je zoekt? Dan kan je nog steeds bellen met team Zoë.

Digitale aanvraagprocedure 2.0

Momenteel werkt Team Zoë aan een verbeterde versie van de digitale aanvraagprocedure. Die komt er tegen december normaal aan. Op dinsdagavond 20 december geven we hierover meer uitleg tijdens ons webinar: hoe vraag je de zorgtoeslag aan?

STANDAARD GEEN CONSULT MEER 

Vroeger beoordeelde de arts je kind op basis van de documenten die je indiende maar kwam er daarnaast ook standaard een consult bij. Nu gaat men er bij de nieuwe procedure van uit dat de arts je kind enkel beoordeelt via de documenten die je indient. De stress die veel ouders hadden voor het consult bij de controlerende arts valt hierdoor weg.

  • Vind je het toch belangrijk dat een arts je kind ziet? Dan kan je in de toekomst nog steeds een consult aanvragen. Hiervoor komt er een nieuw vakje in de aanvraagprocedure. Een consult bij een evaluerend arts is geen medisch onderzoek, eerder een verduidelijkend gesprek over het aanvraagdossier.
  • Wil je meer info over de beslissing? Neem dan contact op met team Zoë. Zij lichten de beslissing graag toe.

 

Geef jouw input aan Team Zoë

Wil je meewerken om het digitale portaal van de zorgtoeslag te verbeteren? Word dan Bèta tester. Bèta testers zullen 1 à 2 keer de opdracht krijgen om hun input te geven bij de nieuwe functies van het portaal. Input waarmee team Zoë dan aan de slag kan. Al wie een actieve zorgvraag heeft bij de zorgtoeslag kan zich hiervoor aanmelden. Stuur een mailtje naar info@deouders.be en we bezorgen jouw gegevens aan team Zoë.

 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord