Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Vereenvoudigde procedure Zorgtoeslag voor vijf doelgroepen

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags ,

Vorige week keurde de Vlaamse regering een vereenvoudigde procedure rond de zorgtoeslag goed. 

De zorgtoeslag is een extra toeslag bovenop het basisbedrag van het Groeipakket voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Je kan dit bedrag gebruiken om de therapie of andere kosten van je kind mee te betalen. Dit bedrag is vaak onvoldoende om alle extra kosten te financieren maar het helpt je als gezin wel een stap vooruit. 

Helaas is de doorlooptijd bij de aanvraag van de zorgtoeslag heel lang. Zeker voor wie een eerste aanvraag indient. Daarom besliste de Vlaamse regering om voor een aantal doelgroepen een vereenvoudigde procedure toe te passen. 

Eerder voerde men ook al de digitalisering in bij de aanvraagprocedure om tijdswinst te boeken. Zie een artikel dat we hier eerder over schreven. 

Uit onderzoek blijkt dat de meest voorkomende aandoeningen bij kinderen met een ondersteuningsnood vrij voorspelbaar evolueren op langere termijn. Dat betekent dat deze kinderen dan ook geclusterd kunnen worden tot vijf doelgroepen. 

Vijf doelgroepen 

  • Kinderen met ADHD en/of ASS met een normale tot zwakke begaafdheid. 
  • Kinderen met een ontwikkelingsachterstand (mentale retardatie) 
  • Kinderen met een ontwikkelingsachterstand en ADHD en/of ASS 
  • Kinderen met diabetes type 1 
  • Kinderen met visusstoornissen of gehoorstoornissen 

Heeft je kind een van deze aandoeningen? Dan zal de evaluatie binnenkort sneller en voor een langere termijn uitgevoerd worden.  

  • Voor velen minder stress.  
  • Je moet niet om de paar jaar de hele procedure opnieuw doorlopen.  
  • En je moet bijgevolg niet telkens weer bij de evaluerende arts passeren.  

Hoeveel punten krijgt je kind? 

Voor elke doelgroep legde een medisch expertenteam het puntenaantal vast dat overeenstemt met de beperking en met de specifieke ondersteuningsnood van deze kinderen. Als je kind op basis van de diagnose binnen een van deze clusters valt, dan gebeurt de evaluatie voortaan via de vereenvoudigde procedure. 

Wat als je denkt dat je kind toch recht heeft op meer punten dan die van de cluster waartoe het behoort?  

Dan kan je via de gewone standaardprocedure een herziening aanvragen. 

Een goeie evolutie? 

We zijn in elk geval blij dat de Vlaamse overheid verder naar oplossingen zoekt om de lange wachttijden te verminderen.  Men verzekerde ons ook dat het niet om een besparingsmaatregel gaat. Enkel een maatregel om tijdswinst te boeken. Dat hopen we dan ook.  

Dankzij de nieuwe procedure zullen artsen meer tijd krijgen voor de evaluatie van de complexe aanvragen zoals meervoudige aandoeningen. Zo kan elk gezin sneller rekenen op de gepaste zorgtoeslag. En maar goed ook want de ellenlange wachtlijsten zorgen voor financiële problemen. Zeker bij de gezinnen die een eerste aanvraag doen en nog nergens recht op hebben. 

We beseffen maar al te goed dat het functioneren en de impact van de handicap niet bij ieder kind gelijk is. Zelfs al hebben de kinderen dezelfde diagnose. We hopen dan ook dat er voldoende ruimte blijft voor ouders om toch de standaardprocedure aan te vragen indien ze dat nodig vinden. Maar voor een groot aantal gezinnen kan dit een vooruitgang zijn. Omdat ze nu sneller zullen worden geholpen en minder vaak de hele complexe aanvraagprocedure opnieuw moeten doorlopen. 

We volgen dit dossier in elk geval goed op. We vragen sowieso een evaluatie om te zien of 

  • er effectief tijdswinst wordt geboekt 
  • er geen nieuwe nadelen opduiken voor onze gezinnen 
  • er nog verbeteringen mogelijk zijn 

Wil je je ervaringen rond deze nieuwe vereenvoudigde procedure delen? Dat kan. Stuur een mailtje naar info@deouders.be. We bundelen alle opmerkingen. 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord