Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Een weekje zonder was

Geschreven door Anke Boey op in de categorie Algemeen met de tags , , ,

Eind augustus konden drie gezinnen met een kind met een autismeproblematiek op reis met vzw Kompaan dankzij vzw De Ouders. Voor mama Romina was de midweek een verlichting van het zorgpakket. Het huishouden viel weg. Voor het gezin kwam quality time in de plaats.

Een verhaal van wachtlijsten

Chris en Romina hebben een bijzonder gezin met een herkenbaar verhaal. Ze werken met thuisbegeleiding, ze staan op wachtlijsten voor een MFC en voor psychologische ondersteuning, ze zoeken naar de beste hulpmiddelen en bovenal dragen ze zorg voor elkaar en hun knappe dochters. De zorgnood in het gezin is hoog en dat bepaalt ook de sociale mogelijkheden. Nauwe contacten verwateren, niet iedereen kan zich aan het ritme aanpassen en opvang vinden voor de meisjes is niet gemakkelijk. Samen op vakantie gaan is een uitzondering. Dankzij de samenwerking met vzw Kompaan kon dat nu wel. Zowel voor Chris en Romina als voor de zusjes Noa en Ashley was het contact met de vrijwilligers deugddoend: de praatjes, de schouderklopjes, de individuele aandacht waren hartverwarmend. Bovendien hadden Rita en Ann de nodige ervaring om te helpen bij de kinderen en om de ouders te ondersteunen. Dat verlichtte de zorg bij dagactiviteiten. En ook aan die activiteiten gingen weinig beslommeringen vooraf. Die regelde vzw Kompaan.  

Hoe ziet zo'n midweek met vzw Kompaan eruit? Een klein weekoverzichtje!

Maandag

Papa Chris, mama Romina, grote zus Ashley en jonge zus Noa kwamen aan in La Roche. Die avond was het gezellig toekomen, kennis maken met de begeleiders en de vrijwilligers … geen druk. De wereld bleek klein: Romina kwam een jeugdvriendin tegen, Salina. Zij is de mama van een tweede gezin dat mee kon en ze zaten samen in de lagere school, wat een toeval! Ook het contact met Annelies en haar gezin verliep hartelijk.  

Dinsdag

In de voormiddag trokken de gezinnen er samen op uit naar de dierentuin. Het werd een toffe uitstap voor de kinderen. De mama’s en papa’s mochten hun kuiten trainen op de steile hellingen onderweg, sport verzekerd! In de namiddag mochten ze het dan ook rustiger aan doen met een bezoekje aan La Chouffe terwijl de kinderen samen met de begeleiders een tocht over het blotevoetenpad maakten.  

Woensdag

Quality time voor de ouders! Ze konden zonder kinderen op tocht, zonder organisatoren. Romina en Chris trokken het centrum van La Roche in met z’n twee en genoten van de rust om wat op adem te komen. Momenten met z’n twee zijn zeldzaam omwille van de zorg voor Noa en omdat Chris pijnpatiënt is. Volop genieten dus terwijl de kinderen in de voormiddag Houtopia onveilig maakten. Het was een warme dag met een hete glijbaan en rode billen. Maar mama’s weten altijd raad: een zalfje en moederliefde en alles komt goed! 

Donderdag

Op het programma: een gezinsdag in Plopsa Co. Voor de kinderen viel de drukte mee omdat het niet zo’n groot park is. Gezien hun ASS-zorg is dat een meevaller. Iedere dag ging de familie ’s avonds zwemmen: net voor het avondeten was het rustig in het zwembad en dat betekende waterpret voor Noa en Ashley.  

Vrijdag

Tijd voor de laatste activiteit! Door de warmte en de drukte in haar hoofd was dit voor Noa echter wat veel. Chris en Romina beslisten om rustig in te pakken en huiswaarts te keren. Noa had immers speciale dagen voor de boeg: ze startte in september op een nieuwe school en dat was een spannend avontuur. Thuis wachtten ook de diertjes en hoewel opa langs kwam om hen eten te geven, was Noa ongerust. Intussen is ze goed gestart op school! 

Eindconclusie voor het gezin?

De zussen hebben mooie momenten gehad samen. Ondanks het leeftijdsverschil zijn ze heel hecht en ze zouden voor elkaar door het vuur gaan. Er is heel veel begrip voor Noa, maar er is ook aandacht voor Ashley. Thuis durft Noa mama meer opeisen, maar op reis kon Ashley met mama genieten van één op één momentjes. Ze gingen wandelen, een terrasje doen bij het hotel ’s avonds. Er was tijd voor gesprekjes tussen moeder en dochter en daar hebben ze allebei van genoten.  

Papa Chris heeft verschillende operaties achter de rug en dat maakt drukke dagen erg vermoeiend. Ook hij heeft kunnen genieten van deze week: er waren momenten waarop hij kon rusten terwijl de kinderen leuke plannen hadden en hij kon aansluiten waar hij wilde. De dag op stap met Romina was een hoogtepuntje. 

Romina en Chris raden iedereen een reisje of een daguitstap met begeleiding van vzw Kompaan aan. Zij konden alvast gerust op reis en namen heel veel fijne ervaringen mee na hun ‘weekje zonder was’!  

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord