Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Hoe wij zorgouders het afgelopen jaar een stem gaven: een jaaroverzicht

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , ,

Eindelijk vakantie!? Of toch niet? Even zorgeloos of toch vooral blijven zorgen voor? Ont-moeten of net heel veel moeten? Steeds weer balanceren op een dunne koord. Dat is wat een zorgouder doet. Dag in dag uit, week in week uit, jaar in jaar uit. En tussendoor proberen genieten. Genieten van de kleine, alledaagse dingen die op je pad komen. Meesters in genieten. Van kleine dingen. Dat zijn wij, zorgouders. 

Klagen over deze herfstzomer. Doen we ook. Maar daar waar anderen blijven steken in geklaag, draaien wij snel de knop om. Geven het beste van onszelf. Elke dag opnieuw. 

Ook bij ons was het voorbije werkjaar er eentje vol dynamiek. Gaven we met ons team het beste van onszelf. Elke dag opnieuw. Om jullie te helpen. We werkten volop verder om ons, zorgouders, meer stem te geven en ons zichtbaarder te maken bij het beleid en de samenleving. Van bruisende evenementen tot baanbrekende projecten. We blikken graag met jullie terug op enkele hoogtepunten die we dit jaar mochten beleven. 

Togetherland: Samen op Avontuur 

Op 7 oktober vond voor de eerste keer Togetherland plaats, een evenement dat onze zorggezinnen samenbracht in een wereld vol avontuur en plezier. Een zonovergoten dag waarop iedereen even kon ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen en met het hele gezin kon genieten van een rijk aanbod aan activiteiten. Van creatieve workshops tot sportieve uitdagingen, er was voor elk wat wils. De stralende gezichten maakten duidelijk hoe fijn het was om elkaar te ontmoeten, verhalen te delen en ons te laten inspireren in het magisch decor van De Schorre in Boom. 

Dag van de Zorgouder: Wat welverdiende me-time 

Op 1 juni organiseerden we voor de tweede keer de De Dag van de Zorgouder. Wij, zorgouders, verzetten bergen voor onze kinderen. Zonder toeters en bellen. Elke dag opnieuw. Hoog tijd dus om onszelf eens ‘in the picture’ te zetten. Mét nog meer leuke acties en veel meer media-aandacht. Zo was onze zorgmama Ellen De Meyer te gast in het Radio 1 programma ‘Zijn er nog vragen?’ Herbeluister hier haar verhaal. 

De Zorgouderschap podcast: Stemmen die Ertoe Doen 

We waren dit jaar ook te gast bij Line Van Roey, een van onze zorgmama’s en bezieler van de Zorgouderschap podcast. In deze reeks gesprekken geven zorgouders een inkijkje in hun leven, delen zij hun uitdagingen en ervaringen, en bieden zij elkaar steun en inspiratie. Uit de persoonlijke verhalen blijkt heel sterk de kracht en de veerkracht van zorgouders. 

De Kangoeroebeurs: Inspiratie en Informatie 

De jaarlijkse Kangoeroebeurs in maart was opnieuw een groot succes. We genoten in Flanders Expo van het blije weerzien met vertrouwde gezichten, leerden heel wat nieuwe ouders kennen en toverden met onze bijzondere wenskaarten een glimlach op ieders gezicht. 

Het Bijzonder Oppasproject: Oplossingen op Maat 

Dit voorjaar lanceerden we voor de tweede keer met de Gezinsbond en de Vives Hogeschool  een van onze vele innoverende initiatieven: ons Bijzonder Oppasproject. Dankzij deze gespecialiseerde oppasdienst voor onze kinderen konden onze zorgouders in West-Vlaanderen genieten van wat broodnodige adempauzes wetende dat hun kinderen in goede handen zijn. De vele positieve feedback van de deelnemende gezinnen bevestigt het succes en de noodzaak van dit project. Een project dus dat we volgend werkjaar verder willen uitrollen. 

Expeditie Inclusief: Het coole belevingsspel waar Iedereen warm van wordt 

Overal in Vlaanderen en Brussel spelen kinderen ondertussen met onze spelkoffer Expeditie Inclusief. Het unieke belevingsspel zorgt ervoor dat kinderen met en zonder handicap écht samen kunnen spelen. De kinderen zijn alvast laaiend enthousiast. Wil je meer info over dit coole spel? Surf dan naar onze spelpagina.  

Altijd Bereikbaar: Jouw Hulplijn en Informatiebron

In het voorbije werkjaar heeft ons team jullie geholpen met al jullie individuele vragen via mail of telefoon. We brachten jullie brede info via onze nieuwsbrieven, workshops en webinars. Heb je een webinar gemist? Al onze webinars kan je herbekijken. We hopen van harte dat jullie er veel informatie uit halen zodat jullie zoektocht wat makkelijker loopt.  

Naast onze website, nieuwsbrieven en webinars blijven we uiteraard actief op onze sociale media. Ook tijdens deze zomervakantie. Volg alle interessante weetjes en activiteiten op onze Facebookpagina, Facebookgroep en Instagramaccount.  

Vooruitblik: heel wat werk voor de boeg 

Benieuwd naar wat we nog allemaal te bieden hebben? 

Met ons project ‘inclusie in de vrije tijd’ willen we er vanaf deze zomer voor zorgen dat onze gezinnen minder geïsoleerd leven. Dat ze sneller worden betrokken bij een evenement in hun buurt, de jeugdbeweging van hun kind,… zodat ze gewoon deel kunnen uitmaken van de samenleving. We zetten hiervoor proeftuinen op en maken een toolkit om organisatoren van activiteiten te begeleiden in een meer inclusieve werking. 

Schrijf je nu alvast in voor onze boeiende webinars dit najaar rond volgende thema’s: een overzicht van de zorgtoeslag, het dubbel verdriet van grootouders, handvaten voor relaties, seksualiteit en intimiteit bij mensen met een handicap, de vakantiepuzzel voor 2025. 

En volg ons verder via onze sociale media en nieuwsbrieven om te weten wat we het komende werkjaar allemaal voor jullie in petto hebben! 

Geniet ervan! 

Dank je wel aan elk van jullie. Stuk voor stuk bouwden jullie het voorbije jaar verder mee aan vzw De Ouders. Ook al weten we dat het een moeilijke evenwichtsoefening is, we wensen ze jullie toch van harte toe, die zorgeloze zomervakantie! Boordevol zonvitamientjes!  

Het team van De Ouders

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord