Sneeuwklassen!? Het bijzonder wintersportverhaal van Emiel
Begin september 2024 kregen we tijdens een ouderavond op de school van Emiel die les volgt in het gewoon onderwijs volgende info: ‘Na de krokusvakantie starten we met een spaaractie voor de sneeuwklassen in het zesde leerjaar.’ Deze boodschap zorgde toch even voor een kortsluiting bij ons. Hoe krijgen we het geregeld dat Emiel net als zijn klasgenootjes meekan op skireis?
Onze zoon, Emiel, is zwaar slechtziend, slechthorend en heeft nog nooit geskied. Wij hebben zelf geen noemenswaardige sneeuwervaring en als ouder ga je normaal niet mee op sneeuwklassen. Als ouder van een kind met een extra zorgnood hebben we dus meteen weer heel wat extra werk voor de boeg…: de juf aanspreken, de turnleerkracht betrekken, de directie bevragen. Zien zij het zitten om Emiel mee te nemen? Gelukkig antwoordt iedereen volmondig ‘Ja.’ Wat een geluk hebben wij met ons schoolteam!
En praktisch? We hebben twee concrete vragen. Kan Emiel veilig leren skiën? Met wie kan hij veilig skiën op sneeuwklassen? Wij zijn ongetwijfeld niet het enige gezin van een kind met extra zorgnood dat op die vragen stuit. Daarom delen we graag de informatie die wij tot nu toe verzamelden.
Veilig leren skiën
Ja, het kan! Op onze radar verschijnen drie organisaties die skiën met mensen met een beperking.
Anvasport specialiseert zich niet in blinden en slechtzienden. Zij gaan wel sportief aan de slag met iedereen die een motorische beperking heeft. Zij zoeken met de sporters en de begeleiders naar creatieve oplossingen om bv. skiën (opnieuw) mogelijk te maken. Bovendien zijn er sport- en aprèsactiviteiten: sport en plezier zijn even belangrijk.
ViGe Zondal is wel een koploper in het skiën met blinden en slechtzienden. Vanaf midden oktober trekken ze om de twee weken op zaterdagnamiddag naar Snow Valley in Peer. Daar skiën opgeleide en ervaren vrijwilligers met mensen met een visuele beperking.
ViGe Zondal heeft nog troeven. Zij geven ook les aan de eventuele begeleider van de skiër met een beperking. Dus ouders, brussen of leerkrachten kunnen mee de piste op om te leren begeleiden. Skiën met de hele familie kan sowieso ook tijdens iedere skisessie. Ten slotte biedt de organisatie buiten het skiseizoen ook activiteiten op maat van haar leden. De club combineert sport en verbinding.
Ook ActiveAdaptive verschijnt op onze radar. De twee gedreven trekkers beschrijven hun missie: ‘Active Adaptive vzw laat mensen met een beperking (breed benaderd) op een toegankelijke manier kennismaken met sport en beweging. Zo krijgt iedereen de kans om deel te nemen aan sportieve activiteiten. Ze bieden programma’s aan die aansluiten bij de persoonlijke noden en talenten van elke deelnemer, met deskundige begeleiding en op maat. Ze zoeken actief naar mogelijkheden voor elke sporter en passen aan waar nodig om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen.’ Bovendien kan ook de begeleider hier terecht en zetten ze zich extra in voor sensibilisatie en inclusie.
Zowel ViGe Zondal als Active Adaptive hebben ons aardig op weg geholpen met de volgende informatie voor skiën met slechtzienden en slechthorenden.
Skiles
- Je kan bij beide organisaties terecht voor skiles voor een persoon met een visuele beperking.
- Beiden bieden les voor de begeleider van de persoon met een beperking.
- Beiden kunnen les voorzien in Wilrijk. ViGe Zondal focust wel op Peer.
- Een begeleider die meegaat op sneeuwklassen volgt mee de lessen die de leerling krijgt zodat zij samen leren skiën en vertrouwd zijn met elkaar.
- 5 lessen zijn het absolute minimum voor een kind dat motorisch vlot ontwikkelt. 10 lessen bieden meer zekerheid en zijn aan te raden. Het lestempo wordt aangepast aan de behoefte van de skiër.
- Enkele extra tips die we van hen kregen:
- Plan de starterslessen kort na Pasen. Dan valt het skiseizoen stil en is er ruimte voor rustige lessen op de piste.
- Boek een paar herhalingslessen vlak voor de skireis om de vaardigheden op te frissen en het contact met de begeleider warm te houden.
Kledij en uitrusting
- Voor blinden en slechtzienden is een aangepaste fluo-uitrusting verplicht op de piste. Zowel skiër als begeleider dragen minimum een hesje met het internationale blindsymbool en ‘guide’ erop.
- De kostprijs om skimateriaal te huren voor de lessen loopt snel op: tweedehands aankopen en Decathlon zijn goede alternatieven. Tips in verband met grootte, lengte, stevigheid kan je best met kenners bespreken voor je iets koopt.
- Voor wie een auditieve handicap heeft, is het belangrijk in het oog te houden of de helm past over het hoorapparaat want audio is van belang op de piste.
- Er zijn systemen zoals dat van Phonak die, gelinkt aan het hoorapparaat, een direct en prima geluidssignaal leveren tot wel 100m op de skipiste (of op de fiets en in de klas).
Kostprijs?
Wij vreesden dat we tegen een paar duizend euro aankeken. Dat blijkt niet waar te zijn.
- Je betaalt altijd een kleine verzekeringskost ofwel bij de skiclub of via de G-sportfederatie (12 euro per seizoen).
- Voor de lessen:
- Je betaalt de toegang tot de piste per les (ong. 20 euro).
- Je betaalt de huur van het materiaal per les (bij ons 17 euro) tenzij je het zelf hebt.
- ViGe Zondal biedt de lessen gratis aan. Ze werken met vrijwilligers. Uiteraard is het fijn om hen een attentie te geven.
- ActiveAdaptive vraagt 39 euro per lesuur. Brussen of ouders mogen aansluiten binnen diezelfde uurprijs.
- Met Anvasport kan je contact opnemen als je wil skiën met iemand met een motorische beperking. Afhankelijk van het materiaal dat je nodig hebt, kan je een huuraanvraag indienen en krijg je een prijsofferte.
De prijs van de skiklassen is voor onze zoon dezelfde als voor klasgenoten. De prijs die we betalen voor een begeleider hangt af van wie meegaat. Goede afspraken met de persoon in kwestie zijn van belang (logies, skipas, maaltijden, skimomenten). Ook met de school is goed overleg nodig: wie betaalt de meerprijs: 100% de ouders of deels de ouders en deels de school of 100% de school? Openheid en goede afspraken leiden het verst.
Belangrijk: heb je een PAB-budget, dan kan je uiteraard een assistent inschakelen en kan je een deel van je budget gebruiken om dit wintersportverhaal vorm te geven.
Een gepaste begeleider
We hebben met de school en ons ondersteuningsteam van Ganspoel een paar mogelijke pistes bedacht. Toch weten we nog niet wie het wordt. Welke opties liggen op tafel?
Een eerste piste, de leerkracht lichamelijke opvoeding skiet met Emiel. Een stagestudent die mee kan op reis, zou de taak kunnen overnemen bij een deelgroepje van de klas.
Of, er gaat een stagestudent Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsrecreatie mee om met Emiel te skiën. Contact met de dichtstbijzijnde hogeschool leert ons dat een stagestudent dat enkel kan/mag in het kader van een bachelorproef. Super interessant, heel mooi concept, maar praktisch nog te bekijken of die timing strookt met de onze.
Heb je geluk en skiet de klas in de lesvrije week van de hogescholen of universiteiten? Dan kan je een student Lichamelijk Opvoeding aanspreken die het traject mee wil lopen.
Heb je vrienden of familieleden die goed skiën en die het aandurven als begeleider? Dat kan ook.
ViGeZondal kan mee uitkijken naar een vrijwilliger die de skiles nu geeft én die mee kan/wil op sneeuwklassen (geen garantie).
ActiveAdaptive overwintert in Frankrijk, Les Sybelles. Gaat je school in de buurt van hun thuisbasis skiën? Dan bekijken zij of ze iemand kunnen afvaardigen voor de skimomenten.
Ten slotte is er een Facebookcommunity waar je een oproep kan plaatsen: Ski & sb community Belgium.
Onze zoektocht loopt volop. De eerste skiles zit nog in de pijplijn. Toch zijn we ontzettend blij dat er mogelijkheden zijn en dat iedereen die we spreken met ons op zoek gaat naar oplossingen. Laat onze speurtocht jou alvast motiveren om met je kind de sneeuw op te zoeken!
Heb je zelf tips in verband met wintersport voor mensen met een beperking? Aarzel niet om ze met ons te delen: via mail naar info@deouders.be of via onze socials, zoals onze gesloten Facebookgroep De Ouders ‘mijn kind, bijzonder kind.’