Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Nieuwe PAB-toekenningen in het najaar

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie financieel met de tags , ,

De Vlaamse regering maakt budget vrij voor nieuwe PAB-toekenningen. Ongeveer 240 kinderen zullen de volgende maanden een persoonlijk assistentiebudget (PAB) toegewezen krijgen. Wie mag goed nieuws verwachten?

Er zijn 2 manieren waarop het beschikbaar budget verdeeld wordt.

  • Begin oktober krijgen ongeveer 140 kinderen die het langst wachten een budget.
  • Begin 2021 zullen nog eens ongeveer 100 kinderen een budget ontvangen omdat zij het meest dringend hulp nodig hebben.

1. De langstwachtende kinderen

De helft van het voorziene budget gaat naar 140 kinderen die het langst op de wachtlijst staan. De gezinnen die het langst op de wachtlijst staan, hebben hun aanvraag meer dan 8 jaar geleden ingediend. De wachtlijst wordt afgewerkt van de langst wachtende tot de minst lang wachtende, totdat het vrijgemaakte budget is opgebruikt. 

Zij krijgen begin oktober een brief met goed nieuws.

OPGELET! Bij de brief vind je een bijlage die je moet invullen en terugsturen. Daarmee verklaar je dat je nog altijd wil starten met je budget. Ten laatste 2 weken later mag je dan de definitieve beslissing verwachten.

In deze formele beslissing lees je wat het toegekende budget is en kan je het PAB opstarten. In deze brief zit ook een waardebon waarmee je een gratis opstartpakket aanvraagt.

Onze partnerorganisatie Onafhankelijk Leven vzw ontwikkelde een handig opstartpakket dat jou op weg helpt om zelf de zorg voor je kind met een beperking te organiseren. Vraag hier je gratis opstartpakket aan >

Daarnaast zijn er 182 kinderen die in 2019 een brief kregen om hun budget te starten, maar die dat nog niet gedaan hebben. Zij krijgen nu een tweede kans om hun PAB te activeren. Daarvoor is een apart budget voorzien.

Het is niet eenvoudig om een PAB op te starten, maar je staat er niet alleen voor. Wil je graag een beetje hulp? Stel je vragen aan de advieslijn  van Onafhankelijk Leven via 03 808 22 99 of via advies@onafhankelijkleven.be.

2. De meest prioritaire kinderen

Sta je op de PAB-wachtlijst en heb je dringend een PAB nodig? Dan ontvang je, samen met 1.389 andere gezinnen, in oktober een brief met de vraag om een priorchecklist in te dienen tegen 31 januari 2021. Je kan dit niet zelf indienen, maar moet dat laten doen door je contactpersoon-aanmelder.

Eerder werd 2 november als deadline gegeven. Maar de contactpersoon-aanmelders gaven aan het kabinet te kennen dat ze meer tijd nodig hebben voor het invullen en indienen van de priorchecklists (PTB’s). Daarom is de datum waarop de priorchecklists moeten worden ingediend helaas verschoven naar 31 januari 2021. Dat betekent ook dat de nieuwe PAB toekenningen voor 2020 op basis van PTB’s pas eind maart 2021 zullen plaatsvinden. Iets wat wij uiteraard onaanvaardbaar vinden. We blijven ons hier dan ook tegen verzetten. Gezinnen die vaak al jarenlang wachten op een budget moeten nu nog eens zoveel langer wachten op de zorg en ondersteuning waar ze recht op hebben. Gewoon omdat er oponthoud is bij het indienen van de priorchecklists. 

  • Heb je in 2019 al een priordossier ingediend en is de situatie niet veranderd? Dan kan je dezelfde priorchecklist opnieuw laten indienen. Je hoeft dit dus niet helemaal opnieuw te laten invullen, maar het moet wél opnieuw ingediend worden.
  • Is de situatie wel veranderd of heb je nooit eerder een prior ingediend? Dan is het mogelijk om een nieuwe priorchecklist in te dienen. Contacteer je contactpersoon-aanmelder op tijd zodat hij of zij jouw prior kan indienen.

In maart 2021 bespreekt een commissie (de IRPC) alle priorvragen en bepaalt de meest dringende vragen. Ongeveer 100 kinderen krijgen eind maart 2021 een brief dat zij een PAB-budget kunnen opstarten.

We zijn heel blij voor alle gezinnen die er deze ronde bij zijn! Veel succes met de opstart! 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord