Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Op stap met het openbaar vervoer

Geschreven door Anke Boey op in de categorie Reizen met de tags , , , , ,

Maakt jouw gezin wel eens gebruik van het openbaar vervoer? Wist je dat er allerhande steunmaatregelen bestaan voor kinderen met een handicap. We lijsten ze graag even voor je op. 

De Lijn, met de bus  

Kinderen jonger dan 6 jaar reizen gratis mits begeleiding door een betalende reiziger die minstens 12 jaar is. Een betalende reiziger mag maximaal 4 kinderen jonger dan 6 jaar gratis meenemen. 

Een persoon met een beperking krijgt een gratis abonnement (Buzzy Pazz of Omnipas) als je ingeschreven bent bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) of als je een tegemoetkoming krijgt van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid (FODSZ). Let wel op: dit geldt niet als je een zorgtoeslag krijgt voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Kinderen onder de 18 hebben dus geen recht op deze gratis MOBIB-kaart. Enkel wanneer je volwassen bent en geen zorgtoeslag meer krijgt, kan je de gratis kaart aanvragen.

Hoe werkt het? De Lijn zet je gratis abonnement op een MOBIB-kaart. Voor deze chipkaart betaal je 5 euro administratiekosten. Ze blijft 5 jaar geldig. Het abonnement wordt automatisch verlengd als de erkenning van handicap verlengd wordt.  

Heb je recht op een gratis abonnement, dan ontvang je automatisch een brief met de uitnodiging om je MOBIB-kaart met gratis abonnement aan te vragen. Kreeg je geen brief? Neem contact op met de dienst abonnementen.  

Heel wat steden en gemeenten bieden kortingen aan bij het openbaar vervoer voor heel het gezin.  

NMBS, met de trein 

Is je kind jonger dan 12 jaar? Dan kan het gratis meereizen met een betalende begeleider. Elke betalende reiziger van 12 jaar of ouder mag vergezeld worden door maximaal 4 kinderen jonger dan 12 die gratis reizen zonder ticket. Een identiteitskaart of ander officieel document is verplicht. 

Wie 12 jaar of ouder is en recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming in de terugbetaling van gezondheidszorg krijgt korting op de trein. Aan het loket vraag je de kaart verhoogde tegemoetkoming aan. Voorwaarden en praktische informatie via deze website.   

Meer info over de kortingen en voordelen bij NMBS lees je hier. Twee kortingen lichten we nog kort toe. 

De kaart van de Gezinsbond biedt korting op individuele trajecten en op een 10-beurtenkaart voor een vast traject. Bovendien tellen alle kinderen die in jouw gezin geboren werden (ook indien overleden) mee. Kinderen met een handicap van 66 procent tellen dubbel. Een aanvraag doe je bij een vrijwilliger van de gezinsbond in jouw buurt. Hier lees je er meer over.  

Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming in de terugbetaling van gezondheidszorg, kan een kaart verhoogde tegemoetkoming aanvragen. Die geeft recht op 50% korting in 2e klasse in België. Heb je er recht op? Ga naar het loket tussen 7u30 en 19u. Via de kruispuntbank zal de bediende jouw recht controleren en een kaart afdrukken. Lukt het niet via de kruispuntbank, dan kan je de aanvraag op papier doen.  

Kaart Kosteloze Begeleider  

Een persoon met een handicap kan zich in België gratis laten begeleiden door een persoon naar keuze bij de NMBS, MIVB, TEC en De Lijn. Ook van en naar Nederland, Groothertdogdom Luxemburg en Aachen Hbf (Duitsland) kan je de kaart gebruiken als je reist met NMBS, NS en CFL. Het vervoersbewijs van de persoon met een handicap geldt dan ook voor de begeleider of de hulphond. De begeleider moet wel in dezelfde klasse en op hetzelfde traject reizen als de persoon die hij/zij begeleidt.  
 

Wie heeft recht op een Kaart Kosteloze Begeleider? 

  • Je bent gedomicilieerd in België.  
  • Voor personen van 21 jaar of ouder: een vermindering van zelfredzaamheid met tenminste 12 punten volgens de handleiding voor de evaluatie van de graad van zelfredzaamheid 
  • Voor personen jonger dan 21 jaar: een vermindering van zelfredzaamheid met ten minste 6 punten voor pijler 1 
  • Een blijvende invaliditeit of arbeidsongeschiktheid van minstens 80% 
  • Een blijvende invaliditeit rechtstreeks toe te schrijven aan de onderste ledematen die tenminste 50% bedraagt 
  • Een volledige verlamming of amputatie van de bovenste ledematen 
  • Een integratietegemoetkoming categorie III of hoger 
  • Totale - of 90% - blindheid 

OPGELET: Deze criteria werden onlangs verstrengd. De Ouders vzw kaartte deze aanpassingen meteen aan en er is overleg gaande om de vorige criteria terug in te voeren.  

Hoe kan je de Kaart Kosteloze Begeleider aanvragen? 

Er zijn een aantal stappen die je moet volgen.  

  1. Controleer of je aan de vereisten voor de kaart voldoet (zie hierboven). 
  2. Ga langs bij het loket van het NMBS station in jouw buurt. 
  • Er is een mogelijkheid om de kruispuntbank te raadplegen? Dan kan je je kaart meteen laten maken.  
  • Er is geen mogelijkheid om de kruispuntbank te raadplegen? Dan moet je het via de papieren weg aanvragen. Vul het aanvraagformulier in, voeg een attest van erkenning van handicap toe en laat je kaart maken.  
  • Je kan ook mailen naar customer.care.card@belgiantrain.be  

Een attest van erkenning van handicap kan je verkrijgen bij Directie-Generaal personen met een handicap (FOD sociale zekerheid) of instellingen die de zorgtoeslag uitbetalen. 

Heb je de nodige voorbereiding getroffen? Het aanmaken van de kaart kost 6 euro. De NMBS bepaalt hoe lang de kaart geldig is, normaal gezien 5 jaar. 

Alle details lees je hier na, of hier.  

Personen met een visuele beperking 

Op vertoon van je Nationale verminderingskaart op het openbaar vervoer reis je gratis met de bussen en trams van De Lijn, MIVB, TEC en de treinen van de NMBS. Op de Limburgse snellijnen is deze kaart niet geldig. Blindengeleidehonden en assistentiehonden reizen gratis mee en hebben geen Huisdier Supplement nodig. De Nationale Verminderingskaart kan je online aanvragen via het contactformulier van Directie-Generaal voor personen met een handicap. Of via het loket van My Handicap. Lees er meer over op deze website.  

Persoonlijke assistentie 

Reizigers met beperkte mobiliteit kunnen gratis een beroep doen op persoonlijke assistentie voor binnenlandse en buitenlandse reizen met de trein (NMBS). Wie persoonlijke assistentie wil kan dit ten laatste 24 uur voor vertrek aanvragen via deze kanalen: 

  • de NMBS Assist-app, jouw account 
  • My NMBS, jouw account 
  • 02 528 28 28 tussen 7:00 en 21:30 
  • een bericht via Facebook NMBS  tussen 6:00 en 21:30 uur 
  • een bericht via Twitter NMBS tussen 6:00 en 21:30 uur 

Bekijk zeker of er assistentie mogelijk is bij jouw station.  

Voorrang op een zitplaats 

Wie het moeilijk heeft om te lopen of lang rechtop te staan kan gratis een voorrangskaart aanvragen bij de NMBS. Deze kaart geeft garantie op een zitplaats. Je kan ze online aanvragen met het ingevulde aanvraagformulier en een doktersattest.   

Deze handige hulpen maken het alvast makkelijker om met het openbaar vervoer op stap te gaan. Trek je erop uit?  Laat ons zeker jullie ervaringen weten.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord