Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Vakantiekriebels

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Vrije Tijd met de tags , , , , ,

Volop in vakantiemodus gaan kunnen we als bijzondere ouders niet. Maar we hopen toch dat we met z’n allen een fijne tijd tegemoet gaan. En wie weet, valt het allemaal veel beter mee dan we ooit hadden kunnen denken.

Geniet! De vaste uitroep van alle Vlamingen wanneer de vakantie begint. Zo te zien, lukt het de meesten aardig. Facebook zal weer bol staan van de leuke vakantiekiekjes, barbecues met vrienden en prachtige zonsondergangen.

Een positieve, goedbedoelde boodschap, maar hoe doe je dat? Genieten met een bijzonder kind dat veel aandacht vraagt? Eén van onze mama’s beet vorige week de spits af met de boodschap dat ze helemaal niet naar de vakantieperiode uitkijkt… Dat ze niet alleen is, bewijzen de vele getuigenissen die volgden.

Vakantie betekent voor ons en onze bijzondere kinderen vaak dat de dagelijkse structuur, de routine, onze houvast wegvalt. Ook de ondersteuning die we tijdens het schooljaar van verschillende mensen krijgen zoals leerkrachten, therapeuten, assistenten of opvoeders komt nu op een laag pitje te staan. Ons vangnet valt eventjes weg.

Betekent dit dan dat onze kinderen plots geen zorg meer nodig hebben? Niets is minder waar. Alleen moeten we het nu vaak met minder hulp zien te redden. En moeten we zoals het in een vakantieperiode hoort ook zelf van deze mooie tijd proberen te genieten. Een hele opgave dus. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel van onze bijzondere ouders niet echt uitkijken naar deze lange vakantieperiode. En toch kan vakantie ook mooi zijn. ♥

Een luie ochtend met de kinderen in pyjama, een zalige zomerse middag vol waterpret, een rustgevende avondwandeling in de natuur. Genieten zit hem vaak in de kleine dingen.

Om je een beetje te helpen bij de start van de vakantie verzamelden we een aantal tips van ouders over wat zij doen om er een geslaagde vakantie van te maken.

“In het voorjaar maak ik stap voor stap een schema op met alle data van therapieën, ziekenhuisbezoeken, kamp, verlofperiodes van mezelf, familie, de therapeuten, …” Een hele klus. Daarna maak ik een overzichtelijke kalender met pictogrammen voor mijn zoon. Die overlopen we elke dag. Zo weet hij perfect wat er komen gaat en hebben we allen minder stress tijdens de vakantie.”

“Ik maak voor mijn dochter telkens een weekkalender ( per dag onderverdeeld in ochtend, namiddag en avond). Mijn dochter overziet nog geen grote gehelen als een grote vakantie.”

“Een leuke afwisseling is de “you tube kids” app met voorleesverhalen, liedjes en filmpjes. Geen zorgen dat je kind op andere sites geraakt, zonder je medeweten. Als ouder kan je bepalen welke zaken niet bekeken mogen worden.”

“Ik maak een aftelkalender en laat er elke dag een stukje afknippen. Zo wordt ook de overstap naar school voorbereid en wordt het antwoord op de vervelende, terugkerende vraag “ wanneer is het weer school?” Visueel beantwoord. En voor jezelf zie je het einde ook naderen ;-) “

“Ik maak thuis een snoezelhoekje om rustige momenten in te lassen: kussens, knuffels, relaxerende muziek,boekjes, ....”

“Ik zorg voor voldoende vingerspeelgoed ( tangels, ....) om ziekenhuisconsultaties, bezoek bij vrienden, trip in de wagen, ... makkelijker te laten verlopen. Op de website van Muisje Sensitief vind je heel wat leuke ideetjes. ”

“ Mijn zoon vindt een massage zalig en rustgevend wanneer hij het wat moeilijk heeft. “

Hebben jullie zelf nog tips voor ons? Dan horen we het graag via onze Facebookgroep of een mailtje naar info@deouders.be.

Fijne vakantie!

 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord