Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Vraag van een ouder > wat met het PVF minderjarigen?

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Financieel met de tags , , ,

Er is al geruime tijd sprake van het begrip ‘PVF voor minderjarigen.’ Wanneer komt dit in voege?

Het klopt inderdaad dat er al enige tijd sprake van is om ook voor jongeren met een beperking een persoonsvolgende financiering in te voeren net zoals dit sinds januari 2017 het geval is voor de meerderjarigen. Een persoonsvolgend budget voor meerderjarigen is een budget op maat dat eigen regie mogelijk maakt. Met je budget kan je zorg en ondersteuning inkopen binnen je eigen netwerk, bij vrijwilligers, individuele begeleiders, professionele zorgverleners en bij door het VAPH vergunde zorgaanbieders.

De opstart van persoonsvolgende financiering (PVF) voor kinderen en jongeren zal evenwel nog eens worden uitgesteld. De materie bij minderjarigen is namelijk een stuk complexer dan bij de meerderjarigen. Het betekent allerminst dat het PVF minderjarigen in de vuilnisbak belandt

In plaats van direct naar het PVF systeem over te schakelen wordt een gefaseerde overstap voorzien. In 2019 wordt een eerste stap in die richting gezet. Die zal beperkt zijn tot de verdere uitbouw van maatregelen in trap 1: het basisondersteuningsbudget en de rechtstreeks toegankelijke hulp. In 2019 treedt ook de Vlaamse kinderbijslag in voege. Waarschijnlijk zal de focus voor minderjarigen vooral liggen op maatregelen voor gezinnen met kinderen tussen 0 en 6 jaar.

De omschakeling naar een persoonsvolgende financiering bij minderjarigen is, zoals eerder reeds aangehaald, een stuk complexer dan bij de meerderjarigen. Bij minderjarigen dient namelijk ook rekening gehouden te worden met het aspect onderwijs (M-decreet, scholen voor buitengewoon én gewoon onderwijs.) Bovendien is er nog steeds geen goed meetinstrument voor handen om de nood aan zorg en assistentie van kinderen en jongeren en hun gezin in kaart te brengen. Aangezien de budgethoogte gebaseerd zal worden op dit inschalingsinstrument, moet hier eerst werk van worden gemaakt.  

Als je als ouder nu al wil kiezen voor eigen regie, dan kan je nog altijd een aanvraag indienen voor een persoonlijk assistentie budget (PAB). In afwachting van het PVF is het de ambitie van het VAPH om het PAB te optimaliseren. In tussentijd blijven ook de MFC’s hun aanbod verzekeren.

Heb je suggesties omtrent het nieuwe idee van persoonsvolgende financiering? Laat het ons dan zeker weten op info@deouders.be. We nemen jullie suggesties graag mee in de besprekingen.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord