Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Wendelien in gesprek met Sandra van Project I³

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie onderwijs met de tags , ,

Het einde van het schooljaar is in zicht…

Voor sommige gezinnen de laatste loodjes om daarna met volle teugen van de vakantie te genieten. Anderen zijn al maanden aan het ploeteren. Nog anderen moeten weer op zoek naar de juiste school of richting voor hun ‘bijzonder’ kind volgend schooljaar. Deze zenuwslopende zoektocht duurt soms heel lang. Bovendien hebben ouders vaak het gevoel dat ze er alleen voor staan. Daar komt nu verandering in. De voorbije maanden maakten wij namelijk kennis met Sandra van Heffen en het team van Project I³. Sandra, de drijvende kracht achter het project, heeft meer dan 20 jaar ervaring in het onderwijs en is zelf mama van 3 ‘bijzondere’ zonen. Ze is dus meer dan de geknipte persoon om ouders te ondersteunen bij hun zoektocht naar een geschikte oplossing voor hun kind.

Hoog tijd dus voor een interview met deze straffe madam.

Dag Sandra, kan je even kort het Project I³ voorstellen?

“Project I³ ondersteunt gezinnen in hun communicatie met de school. Het onderwijs hanteert namelijk een specifiek taalgebruik. Als ouder is het vaak heel moeilijk om je een weg te banen doorheen die specifieke terminologie. Om ouders sterker in hun schoenen te laten staan tijdens de onderhandelingen met een school, creëerde Project I³ een ouderloket. Het loket verduidelijkt de specifieke terminologie tijdens individuele coaching of infosessies. Daarnaast kunnen ouders er terecht met grote en kleine vragen en problemen die ontstaan binnen het M-decreet en onderwijs in het algemeen.”

Kunnen alleen ouders met hun vragen bij jullie terecht?

“Neen, met Project I³ willen we ook naast scholen staan om hen te ondersteunen in hun oudercommunicatie. Project I³ wil een neutrale 'derde-partij' zijn die op een objectieve manier naar alle kanten van het verhaal kijkt en daarna de ouders de kennis geeft om zelf de nodige stappen te ondernemen in hun relatie met de school.


Daarnaast geeft het I³ project ook algemene vormingen ronde specifieke thema’s waarop niet alleen ouders maar ook begeleiders welkom zijn. Zo vindt er in september in elke provincie een workshop plaats rond onderwijsjargon. De workshops dienen om de communicatie te vergemakkelijken tussen ouders en school. Vertrekpunt is het boek dat tegen dan van de pers moet zijn gerold. De sessies vinden plaats op zaterdagen om op die manier meer ouders te laten deelnemen.”

Onlangs hoorde ik je ook op de radio. In Joe Fm mocht je Project I³ aan Vlaanderen uitleggen. Is het ok dat we het fragment hier toevoegen zodat iedereen het nog eens kan beluisteren?

“Graag.”

We vingen bij onze ouders alvast heel wat positieve reacties op naar aanleiding van dit interview. We hopen dan ook dat veel ouders de weg vinden naar jullie waardevol project.

Vanuit vzw De Ouders wensen we Sandra, Tine en Ann alvast veel succes met de verdere uitbouw van hun Project I³.

Wil je meer info over het I³ project? Surf dan naar de facebookpagina Project I³ . Binnenkort kan je ook terecht op hun website: http://www.project-i3.be

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord