Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

European Disability Card

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , , , ,

Nu januari op z'n einde loopt, kunnen we stilaan beginnen uitkijken naar uitstapjes met het hele gezin. Heb jij al de gratis European Disability Card voor je bijzondere zoon of dochter? Deze kaart wil de toegankelijkheid en inclusie van mensen met een handicap bevorderen op het vlak van cultuur, sport en vrije tijd.  

De Europese handicapkaart of European Disability Card (EDC) geldt als bewijs dat je kind erkend is als een persoon met een handicap. Deze kaart vergemakkelijkt het bezoek van jouw gezin aan een museum, pretpark, of toeristische verblijf. Soms geeft de kaart een mooie korting, in andere gevallen mag je een beroep doen op gespecialiseerde gidsen of aangepaste assistentie. De kaart is gratis en sinds 1 januari 2024 krijg je de kaart zelfs automatisch. Daarnaast werd ook beslist om de kaart automatisch te verlengen na de vervaldatum van 5 jaar voor personen die de kaart reeds in hun bezit hebben.

Daarnaast is het de bedoeling dat het gebruik van de kaart in de toekomst wordt uitgebreid. Niet enkel meer als kortingskaart maar evenzeer een hulpkaart die je kan tonen als je zorg nodig hebt. Bv. aan een ambulancier, bij de dokter maar ook aan veiligheidspersoneel zoals politie en brandweer. En zelfs op de trein of bus. Zo kan je eenvoudig aantonen dat jouw zoon/dochter een handicap heeft en kunnen hulpverleners hiermee rekening houden. Actuele info over de EDC kaart vind je hier.

 

Wie ontvangt de kaart?

Vanaf 1 januari 2024 krijg je als persoon met een handicap automatisch een European Disability Card (EDC) aangeboden zodra je een erkenning van je handicap hebt ontvangen. Ook kinderen die een zorgtoeslag krijgen, hebben recht op een European Disability Card. Meer info omtrent het aanvragen van een erkenning door het VAPH lees je hier. Komt de kaart toch niet automatisch, dan kan je de kaart aanvragen via de instelling waarbij je erkend bent of bij mijnvaph.be

Waar kan ik de kaart gebruiken?

De kaart is geldig in alle Europese landen.

In België zijn er honderden organisaties die aan het project deelnemen. Soms krijg je een korting, of een voorbehouden plaats, of hoe je niet in de rij aan te schuiven. Bekijk hier het overzicht voor België waar de kaart voordelen biedt.

Meer weten? 

Op de website European Disability Card vind je meer info over het project en alle partners. Volg de Facebookpagina van EDC voor meer tips en ideetjes.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord