Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Waar heb ik recht op? > De inkomensvervangende en integratietegemoetkoming

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie financieel met de tags , ,

De voorbije maanden organiseerden we vanuit vzw De Ouders een aantal infoavonden voor ouders van jongeren met een beperking.

Eentje ervan ging over de aanvraag van een inkomensvervangende en/of een integratietegemoetkoming. Twee tegemoetkomingen met een ingewikkelde naam maar misschien wel heel belangrijk in het leven van je bijzonder kind.

In België krijgt elk kind kinderbijslag, minimum tot de leeftijd van 18 jaar en maximum tot de leeftijd van 25 jaar. Daarnaast kan je ook voor je bijzonder kind een verhoogde kinderbijslag ontvangen als je aan een aantal voorwaarden voldoet.

Maar wanneer je kind niet meer naar school gaat, valt de kinderbijslag weg. Ook de verhoogde kinderbijslag. Logisch toch want je kind gaat dan werken en krijgt een loon. Of toch niet?

Voor jongeren met een handicap is werken vaak niet vanzelfsprekend of gewoon zelfs onmogelijk. Daarom kan je voor die jongeren een inkomensvervangende tegemoetkoming aanvragen. Als je kind omwille van zijn/haar handicap daarnaast bijkomende kosten heeft om zich maatschappelijk te integreren, dan kan het recht hebben op de integratietegemoetkoming. Beide tegemoetkomingen kunnen apart voorkomen of kunnen samen worden toegekend.

Wie heeft recht op de inkomensvervangende tegemoetkoming?

Kan je kind door zijn/haar handicap niet gaan werken? Of werkt je kind wel maar kan het door de handicap maar maximum 1/3de verdienen van wat iemand zonder handicap verdient op de gewone arbeidsmarkt? Dan kan je recht hebben op de inkomensvervangende tegemoetkoming. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Je leest ze hier.

Wie heeft recht op de integratietegemoetkoming?

Heeft je kind moeilijkheden om zich zelfstandig te verplaatsen? Kan je kind niet alleen koken of heeft hij/zij hulp nodig om zich te wassen of het huis te poetsen? Dan kan je kind recht hebben op de integratietegemoetkoming.

Die wordt toegekend wanneer je kind een verminderde zelfredzaamheid heeft van minstens 7 punten. Om dit te bepalen, moet je kind langs bij een controlearts van het FOD. Die zal aan de hand van 6 criteria evalueren of je kind recht heeft op de integratietegemoetkoming.

Hoe vraag je de tegemoetkomingen aan?

  • Je kan beide tegemoetkomingen aanvragen wanneer je kind 20 jaar is geworden. De betaling van de tegemoetkoming(en) start pas vanaf de leeftijd van 21 jaar.
  • De procedure duurt zo’n 6 maanden.
  • Om te starten met de aanvraag, surf je naar MyHandicap. Inloggen op MyHandicap doe je via de elektronische identiteitskaart en de pincode.

Heb je nog vragen over deze tegemoetkomingen? Stuur dan een mailtje naar info@deouders.be. We helpen je graag verder op weg naar de juiste info.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord