Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Waar heb ik recht op? > Gemeentelijke premie vuilnis

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie financieel met de tags , ,

Wist je dat je naast de tegemoetkomingen van het VAPH en de mutualiteiten in de kosten van incontinentiemateriaal ook in vele gemeenten een extra toelage krijgt?

In de meeste Vlaamse gemeenten werkt men voor de afvalophaling volgens het Diftar principe. Diftar is de afkorting van gedifferentieerd tarief. Met diftar betaalt iedereen in functie van het soort en de hoeveelheid afval. Principe: "de vervuiler betaalt". Doel is de gebruikers bewust te maken om minder afval te produceren.

Gezinnen met een incontinent of een chronisch ziek kind veroorzaken ongewild extra afval. Om die gezinnen niet extra te belasten, voorzien veel gemeenten een tegemoetkoming.

type tegemoetkoming

De tegemoetkoming verschilt van gemeente tot gemeente.

Er is o.a. een verschil qua grootte en vorm.

  • Er zijn gemeenten waar je een maandelijkse/jaarlijkse toelage krijgt op de Diftar-rekening
  • Er zijn gemeenten waar je jaarlijks gratis een hoeveelheid vuilniszakken krijgt
  • Er zijn gemeenten waar je een korting krijgt op de huisvuilbelasting
  •  Er zijn gemeenten waar je een korting krijgt op de huisvuilbelasting en een hoeveelheid vuilniszakken

We raden je aan met je gemeente contact op te nemen om het exacte voordeel te kennen.

voorwaarden tegemoetkoming

Ook de toekenningsvoorwaarden verschillen

  • In sommige gemeenten volstaat een attest van de arts waarin wordt bevestigd dat je kind extra verzorgingsmateriaal (stoma, incontinentie, sondevoeding…) gebruikt.
  • In sommige gemeenten volstaat het attest van het VAPH waaruit blijkt dat je een tegemoetkoming incontinentiemateriaal krijgt.
  • In sommige gemeenten moet je enkel het bewijs leveren dat je geniet van de verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteit door middel van een attest van het ziekenfonds.

Aangezien de aanvraagprocedure verschilt van gemeente tot gemeente raden we je ook hier weer aan om de specifieke voorwaarden voor jouw gemeente na te vragen.

Wil je meer weten over de tegemoetkomingen incontinentiemateriaal van het VAPH en de mutualiteiten? Lees dan onder de rubriek tips&tricks > tegemoetkomingen het artikel dat eerder al over dit onderwerp verscheen.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord