Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Waar heb ik recht op? > Het Groeipakket voor bijzondere kinderen

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Financieel met de tags , , , , , ,

Sinds 1 januari 2019 is de kinderbijslag in Vlaanderen omgevormd tot het Groeipakket. Wat betekent dit concreet voor jouw gezin?

Het Groeipakket bevat alle financiële tegemoetkomingen die de Vlaamse overheid voorziet voor een kind.

Wat zit er in het Groeipakket (nieuwe kinderbijslag)

Het Groeipakket bevat verschillende onderdelen, verschillend voor elk kind. 

  • Basisbedrag
    Dit basisbedrag blijft gebaseerd op de kinderbijslag, aangevuld met een leeftijdsbijslag op 6, 12 en 18 jaar. Elk kind dat in Vlaanderen woont heeft er recht op, tot en met de maand waarin het 18 jaar wordt. Heeft je kind een specifieke ondersteuningsbehoefte? Dan is dat tot de maand waarin je kind 21 jaar wordt.
  • Schooltoelage of schoolbonus
    Voortaan krijgt elk kind eind augustus ook een schooltoelage bij de start van het nieuwe schooljaar.
    Ook kinderen die nog niet naar school gaan, krijgen de bonus als ondersteuning in de opvoedingskosten. De schoolbonus wordt automatisch uitbetaald en hangt af van de leeftijd van je kind:
0 - 4 jaar 20,40 euro
5 - 11 jaar  35,70 euro 
12 - 17 jaar  51 euro 
18 - 24 jaar  61,20 euro 

Zorgtoeslag (vroeger: verhoogde kinderbijslag)

Sommige kinderen die meer ondersteuning nodig hebben, hebben recht op een extra toeslag. Wij gaan dieper in op één van deze toeslagen die voor onze bijzondere kinderen belangrijk is: de zorgtoeslag.

De zorgtoeslag wordt gegeven aan kinderen met specifieke zorgnoden. Dit is een variabel bedrag. Omdat een kind met een handicap extra zorgen vraagt, kan je een toeslag krijgen voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Tot nu toe heette dit de ‘verhoogde kinderbijslag.’

Het bedrag van de toeslag hangt af van de mate waarin de specifieke ondersteuningsbehoefte gevolgen heeft voor het kind zelf en de rest van het gezin.

Nieuw is dat vanaf 1 januari 2019 niet meer het Directoraat Generaal voor personen met een handicap bevoegd is, maar wel Team Zoë van Kind en Gezin. Kind en Gezin zal nu de aanvraagdossiers beheren. Een door Kind en Gezin erkende arts beoordeelt de gevolgen van de specifieke ondersteuningsbehoefte. De arts gebruikt daarvoor verder het driepijlersysteem zoals het nu wordt gebruikt.

Het resultaat van de beoordeling is een score van maximaal 36 punten. Hoe hoger de score, hoe hoger het bedrag van de toeslag. 

De huidige extra bedragen die bovenop het basisbedrag worden uitbetaald, vind je op de website van de Vlaamse overheid.

  • Voor de gezinnen die nu al verhoogde kinderbijslag krijgen, verandert er niets.
  • Gezinnen die vandaag verhoogde kinderbijslag, een basisondersteuningsbudget en/of een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden ontvangen, behouden deze tegemoetkomingen ook na 1 januari 2019.

Als je op 1 januari 2019 nog geen zorgtoeslag krijgt voor je kind en je denkt dat je kind hiervoor in aanmerking komt, neem dan voortaan eerst contact op met je uitbetaler. Die contacteert vervolgens Team Zoë van Kind en Gezin. Zij verwijzen je door naar een arts die de specifieke ondersteuningsbehoefte van je kind beoordeelt. Vervolgens bezorgt Kind en Gezin het resultaat van de beoordeling aan de uitbetaler. De uitbetaler bepaalt op basis daarvan het bedrag van de zorgtoeslag.

Weet je niet bij welke uitbetaler van het Groeipakket (kinderbijslagfonds) je bent aangesloten? Je vindt de uitbetaler van het Groeipakket terug 

  • op jouw rekeninguittreksels bij de maandelijkse storting
  • door aan te melden op Mijn Groeipakket

Het nieuwe systeem biedt een groot voordeel voor wie vanaf 1 januari 2019 een hulpvraag stelt via de intersectorale toegangspoort voor minderjarigen. Deze gezinnen krijgen de zorgtoeslag automatisch toegekend voor zover hun kind aan de voorwaarden voldoet. De arts, verbonden aan het multidisciplinair team waar je je vraag hebt gesteld, zal immers ook de beoordeling doen voor de zorgtoeslag. Op deze manier wil de Vlaamse overheid voorkomen dat je kind zich bij twee verschillende artsen moet melden.

Kinderen geboren na 2019

Komt er in jouw gezin na 1 januari 2019 nog een telg bij? Dan zal het Groeipakket er voor deze baby anders uitzien. Voortaan krijgt elk kind geboren na 1 januari 2019 een basisbedrag van 163.20 euro en dus niet meer het huidige bedrag van de kinderbijslag als basisbedrag.

Wil je meer info over het Groeipakket? Kijk dan op de website van de Vlaamse overheid.

Overzicht van alle financiële tegemoetkomingen

Een kind met een beperking zorgt voor veel extra uitgaven. Er bestaan verschillende toelages en vergoedingen om de bijkomende zorgkosten voor je kind te betalen.

BEKIJK ALLE toelages en premies > 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord