Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Waar heb ik recht op? Tips om thuis meer hulp te krijgen voor je kind tijdens deze coronaperiode

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Algemeen met de tags , , , , , , , , ,

Opvang vinden voor je kind met een beperking is niet evident in deze coronatijden. Daarom geven we je hieronder graag een aantal tips om voor extra ondersteuning te zorgen in je gezin.

Mijn kind heeft nog geen budget

  • Heeft je zoon of dochter een erkende handicap? Doe je geen beroep op een MFC of een PAB/PVB budget? En heeft je kind minstens 12 punten op de schaal voor bijkomende of verhoogde kinderbijslag? Dan ontvang je maandelijks een basisondersteuningsbudget (BOB). Dit budget kan je bijvoorbeeld inzetten om extra zorg en ondersteuning voor je kind te organiseren. Eén van de mogelijkheden is dat je hierbij bijvoorbeeld een student inschakelt via Helpper. Dit is een platform voor deeleconomie. Je kan op het platform een student of een andere vrijwilliger zoeken. Maar je mag uiteraard ook met jouw eigen student of vrijwilliger werken en die via het platform betalen. Je betaalt hiervoor een vergoeding van 9 euro per uur (4,5 euro per half uur). Hiervoor krijg je ook een verzekering inbegrepen. Via deeleconomie mogen mensen maximum 6.340 euro onbelast bijverdienen op jaarbasis.
  • Jouw vrijwilliger mag onder andere volgende taken uitvoeren:
    • maaltijden bereiden
    • oppassen op je kind(eren)
    • kleine klusjes uitvoeren

Mijn kind gaat naar een MFC (semi-internaat of internaat

Het is mogelijk dat het multifunctioneel centrum (MFC) van jouw kind de aangeboden zorg en ondersteuning moet afbouwen door de coronacrisis. Of dat die anders moet worden georganiseerd om veilig te gebeuren. Toch moeten MFC’s maximaal de noodzakelijke therapie verder zetten. Wij hebben hier als organisatie mee voor gepleit.

  • Zo kunnen ze trainings- en behandelcontacten in het MFC aanbieden als een halve dag schoolaanvullende of -vervangende dagopvang wanneer de school zelf gesloten is.
  • Normaal gezien kan behandeling niet aan huis gebeuren, maar in deze uitzonderlijke omstandigheden, dus enkel tijdens deze coronacrisis, laat het VAPH toe dat er ook traningen of behandelingen aan huis gebeuren voor kinderen die zich nu niet naar het MFC kunnen verplaatsen.
  • Uiteraard moeten alle hygiënische maatregelen ook strikt aan huis worden gevolgd.
  • Indien de school sluit, dan kan de klastherapie niet verder worden gezet maar de individuele therapie dus wel

Mijn kind heeft een PAB of een PVB budget

Om makkelijker hulp te kunnen vinden, heeft het federale parlement beslist dat studenten vanaf nu een onbeperkt aantal uren mogen uitoefenen in de zorg tot en met het eerste kwartaal 2021. Zo kunnen ze o.a. gezinnen van een kind met een beperking thuis ondersteunen in deze periode. 

  •    Jobstudenten die aan de slag gaan in de zorg of het onderwijs mogen een onbeperkt aantal uren werken in het laatste kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021
  • Heeft jouw zoon of dochter een persoonlijk assistentiebudget (PAB) of een persoonsvolgend budget (PVB)? Dan kan je een student inschakelen met je budget. Onze partnerorganisatie Onafhankelijk Leven kan jou helpen in de zoektocht naar de geschikte zorg.
  • Je kan tijdens deze covid-periode bovendien een beroep doen op extra budget.

Bovendien herhalen we nog eens dat je zelf  ook een beroep kan doen op tijdelijke werkloosheid.

Tijdelijke werkloosheid

Als ouder van een kind met een beperking kan je een beroep doen op tijdelijke werkloosheid, ongeacht de leeftijd van je kind, wanneer je kind niet naar een kinderopvang, school of naar een MFC of vergunde zorgaanbieder kan. Dit kan enkel indien het kinderdagverblijf, de school of het centrum geheel of gedeeltelijk is gesloten of deze dienstverlening of behandeling tijdelijk is stopgezet, als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

  • Deze regeling geldt nog tot en met 31 maart 2021.
  • Je krijgt hiervoor een uitkering.
  • Je moet hiervoor een attest aan jouw werkgever bezorgen dat jij en de verantwoordelijke van het kinderdagverblijf, de school, het opvangcentrum of de dienstverlening hebben ondertekend.
  • Jouw werkgever kan deze tijdelijke werkloosheid niet weigeren.

Hebben jullie nog vragen na dit artikel? Stuur dan een mailtje naar info@deouders.be

 

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord