De regeling voor de eigen financiële bijdrage aan het multifunctioneel centrum (MFC) wordt binnenkort aangepast. De persoonlijke bijdrage is een maandelijks bedrag dat je moet betalen voor de ondersteuning die je kind krijgt in het MFC.
Jongeren kunnen sinds 2020 vanaf 18 jaar al een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) en integratietegemoetkoming aanvragen (IT). Vroeger was dat vanaf 21 jaar. Daardoor verandert nu ook de bijdrageregeling voor het MFC. De overheid heeft beslist dat voortaan niet alleen het Groeipakket, maar ook de hoogte van de IVT en IT bepaalt hoeveel je moet betalen aan het MFC.
Wie een IVT of IT krijgt, kan dit niet combineren met de zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte, één van de onderdelen van het Groeipakket. Zodra de jongere een IVT of IT ontvangt, zal deze de zorgtoeslag dus niet langer krijgen. De bijdrage aan het MFC zal voortaan worden berekend op basis van de onderdelen Groeipakket die je kind eventueel wel nog krijgt in combinatie met het IVT/IT.
Voor wie gelden de nieuwe regels?
De aanpassing is belangrijk voor jongvolwassenen met een handicap tussen 18 en 21 jaar die een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) of een integratietegemoetkoming (IT) ontvangen van de federale overheid.
Hoe werd de bijdrage tot nu berekend?
De persoonlijke maximale bijdragen aan het MFC werden tot nu berekend enkel en alleen op basis van het Groeipakket. Deze bedragen verschillen afhankelijk van de leeftijd en de soort ondersteuning die je kind krijgt.
Het Groeipakket zelf bestaat uit verschillende onderdelen en de samenstelling is voor elk gezin anders. In het Groeipakket zit een basisbedrag, maar het kan ook een leeftijdstoeslag en een zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte bevatten.
Aangezien de maandelijkse bijdragen volgens de huidige regelgeving dus enkel moeten worden afgetopt op basis van het Groeipakket, daalt wellicht de maximale maandelijkse bijdrage indien je kind het onderdeel zorgtoeslag niet meer ontvangt. Nochtans ontvangt je kind dan wel een extra andere tegemoetkoming, met name het IT/IVT. Zo ontstaat een ongelijkheid in de bijdrage tussen jongeren (tot 21 jaar) die geen IT en/of IVT ontvangen en jongeren die dat wel doen. De bijdrageregeling MFC werd daarom aangepast zodat elke jongere tussen 18 en 21 jaar gelijk wordt behandeld ongeacht of die de zorgtoeslag ontvangt of het IT/IVT.
Ben ik verplicht om een IVT of IT aan te vragen vanaf 18 jaar?
Neen. De aanvraag voor een IVT/IT is vrijwillig. Je kan er dus voor kiezen om de zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte te blijven ontvangen. Wanneer de zorgtoeslag hoger is dan de bedragen van een IVT/IT is het wellicht niet nuttig over te stappen naar een IVT/IT.
Als je geen IVT/IT ontvangt, dan wordt jouw persoonlijke bijdrage aan het MFC nog steeds berekend op basis van het Groeipakket inclusief zorgtoeslag.
Wat na de leeftijd van 21 jaar?
Onder bepaalde voorwaarden kan je tot 25 jaar in een MFC blijven. Bijvoorbeeld als er een persoonsvolgend budget (PVB) werd toegewezen maar er nog geen vergunde zorgaanbieder voor meerderjarigen werd gevonden.
Ben je tussen 21 en 25 jaar en verblijf je nog in een MFC? Dan verandert er voor jou niks. Je betaalt sowieso al een hogere bijdrage vanaf 21 jaar.
Wat met het basisondersteuningsbudget (BOB)?
Ook het BOB kan je niet combineren met een IVT of IT. Hou daar rekening mee als je overweegt een IVT of IT aan te vragen. Het BOB bedraagt 300 euro per maand en valt weg als je een IVT of IT ontvangt.
Heb je hier vragen rond? Stuur dan zeker een mailtje naar info@deouders.be of neem met ons contact op via 09/255.44.46