Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Waar heb ik recht op? > Op reis met het vliegtuig

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Reizen met de tags , , ,

Neem je medicatie mee naar het buitenland? Trek je er deze vakantie met je kind op uit met het vliegtuig? Dan hebben we volgende tips voor jou.

Assistentie op de luchthaven en in het vliegtuig

De Europese Unie stelde hierover een aantal rechten vast voor personen met een beperking. Op basis van EU-wetgeving zijn mensen met een beperking beschermd tegen discriminatie bij het reserveren en instappen. Daarnaast heb je recht op bijstand op alle luchthavens (zowel bij vertrek, bij aankomst als bij tussenvlucht.) Ook aan boord van het vliegtuig heb je recht op bijstand. Het is wel best om op voorhand jouw ondersteuningsnood door te geven aan de luchtvaarmaatschappij.

Een luchtvaartmaatschappij kan je enkel weigeren om veiligheidsredenen of als het vliegtuig of de deuren niet groot genoeg zijn. In sommige gevallen kan de luchtvaartmaatschappij eisen dat de persoon met een handicap wordt begeleid. Binnen de 5 dagen na de boeking moet de luchtvaartmaatschappij de persoon hiervan op de hoogte brengen.

Meer gedetailleerde info vind je hier

Wat als jouw rechten als passagier zijn geschonden?

Dan kan je contact opnemen met:

° de luchtvaartmaatschappij

° de luchthaven

° de nationale handhavingsinstanties. Bij hen kan je klacht indienen. Let op: klachten moeten in beginsel worden ingediend in het land waar het incident zich voordeed.

Wat met medicatie op het vliegtuig?

Alvast een goede tip: zowel in eigen land als in het buitenland laat je het best je medicijn in de oorspronkelijke verpakking.

Als je permanent medicatie gebruikt, is het verstandig om een medische verklaring, een fit-to-fly-verklaring, aan te vragen bij je huisarts of behandelend arts. Die kan je dan ook vertellen of je extra maatregelen moet nemen. Voor mensen die bijvoorbeeld insuline moeten spuiten, kan een verzoek ingediend worden bij de luchtvaartmaatschappij om deze gekoeld te bewaren. Luchtvaartmaatschappijen adviseren vaak deze medicatie te bewaren in een koelzak of vacuümflacon indien ze zelf geen koelmogelijkheid aan boord hebben.

Als je een mobiele zuurstofpomp wil meenemen aan boord, dan moet deze aan specifieke eisen voldoen. Elke luchtvaartmaatschappij vermeldt online welke apparaten zijn goedgekeurd.

Daarnaast zijn er ook mensen die gebruik maken van opiaten, dat zijn medicijnen die vallen onder de Opiumwet. Een voorbeeld hiervan is sommige ADHD-medicatie. Daar heb je een speciale verklaring voor nodig. Voor elk land moet een andere verklaring worden aangevraagd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Wil je de recentste info opvragen, dan neem je het best contact op met de ambassade van het desbetreffende land. Hieronder een beknopt overzicht van de algemene reglementering.

Binnen of buiten de Schengenzone?

Voor Schengenlanden is een medisch attest van je arts nodig dat aantoont dat je dit medicijn voor eigen gebruik op zak hebt. U kan zo’n Schengenverklaring hier downloaden.

In het algemeen mag je maximaal voor 90 dagen voorschrijven, maar voor ADHD-gerelateerde medicijnen geldt een kortere voorschrijfperiode (30 dagen). Nadat de arts het document heeft ingevuld en ondertekend, moet je minstens 10 werkdagen voor de start van je reis dit document opsturen naar het FAGG:

FAGG – DG Inspectie
Afdeling Vergunningen
Dienst Verdovende Middelen
Eurostation II – Victor Hortaplein 40/40
1060 Brussel

Na validatie wordt het document per post terugbezorgd aan de patiënt of zijn ouders. Duurt je reis langer dan 30 dagen? Dan moeten meerdere Schengenverklaringen opgemaakt worden zodat de data op elkaar aansluiten. Deze regelgeving kan op elk moment wijzigen. Wij raden je dan ook aan om bij twijfel contact op te nemen met de ambassades of consulaten van je reisbestemming.
 

Landen buiten de Schengenzone hebben telkens een andere importvergunning. In sommige landen is import van geneesmiddelen strikt verboden of gelden specifieke voorwaarden. Je checkt hiervoor het best de website van het INCB of je neemt contact op met de ambassade van het land waar je naartoe reist. Zelfs wanneer je slechts een tussenlanding maakt in een bepaald land, kan je dit het best navragen. Adressen van de ambassades of consulaten vind je op www.diplomatie.belgium.be.

Indien je contact opneemt met de ambassade, stel je best volgende vragen:

  • Of je een medicijn met methylfenidaat/atomoxetine mag meenemen
  • Voor hoeveel dagen je medicatie mag meenemen
  • Welke documenten hiervoor vereist zijn

Have a nice flight!

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord