Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Waar heb ik recht op? PAB > Goed nieuws voor langst wachtenden

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Financieel met de tags , , ,

In 2019 maakt de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister Jo Vandeurzen extra middelen vrij voor de toekenningen van nieuwe PAB’s. Er komt ruim 12 miljoen euro vrij voor bijkomende PAB’s.

De voorbije jaren werd telkens 7.5 miljoen voorzien voor nieuwe PAB’s. Dit jaar dus heel wat meer waardoor er zo’n 300 nieuwe gezinnen een PAB zullen ontvangen.

Wie komt in aanmerking?

Ook de regelgeving over wie voorrang krijgt bij de toekenningen, is veranderd. Er zijn voor dit jaar 2 doelgroepen vastgelegd die bij voorkeur in aanmerking komen voor een PAB toekenning.

Het gaat om:

  • de kinderen en jongeren die al meer dan 2 jaar wachten op een PAB. Zij krijgen voorrang bij de nieuwe toekenningen. Let wel! De chronologische volgorde van aanmelding is hier belangrijk. Veel van deze jongeren staan al meer dan 10 jaar op de wachtlijst en zullen dan ook eerst aan bod komen.
  • de kinderen en jongeren die in een MFC verblijven en die de vraag hebben gesteld naar een PAB.

Behoor je tot één van deze 2 doelgroepen? Dan ontving je vorige week een brief in de bus van het agentschap Jongerenwelzijn. Hierin staat dat je de verklaring in bijlage dient in te vullen en terug te sturen om kenbaar te maken dat je het PAB wil opnemen. Uiterlijk 2 weken later zou je dan een formele beslissing moeten ontvangen. Je mag je budget inzetten vanaf 1 maart 2019.

Toch een dringende vraag?

Behoor je niet tot de 2 prioriteitengroepen van 2019 maar heb je wel een dringende vraag? Dan kan je een priorvraag indienen via jouw contactpersoon. Jouw contactpersoon moet de priorchecklist uiterlijk 4 maart 2019 indienen.

Ook mogelijk voor pleegzorg

Ook voor kinderen en jongeren die in pleegzorg verblijven, wordt het PAB nu een mogelijkheid. Dit was vroeger enkel mogelijk voor volwassenen in pleegzorg. Door een wijziging is dit nu ook opgelost voor kinderen en jongeren. Logisch ook want Vlaanderen zet versterkt in op pleegzorg als de eerste opvangvorm voor alle kinderen en jongeren.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord