Verbindt ouders van bijzondere kinderen

Op deze pagina vind je nieuwsberichten met interessante informatie voor jou. We verzamelen die informatie uit de gesprekken in het oudernetwerk, via online zoekwerk of je kan een mailtje sturen naar info@deouders.be. 

Wij plaatsen enkel anoniem en met goedkeuring informatie uit het oudernetwerk op de website. 

Vraag van een ouder > Welk antistress speelgoed koop ik voor mijn jongere met ADHD en autisme?

Geschreven door Wendelien De Baere op in de categorie Hulpmiddelen met de tags , ,

We kregen deze vraag onlangs binnen op ons oudernetwerk:

Mijn kind geeft zelf aan dat hij iets nodig heeft waarmee hij stil kan prutsen, in de klas, op de bus, terwijl hij in de zetel zit. Hebben jullie fantastische ideeën uit eigen ervaring? 

En of er ideeën uit de bus kwamen. We lijsten enkele creatieve oplossingen hier even voor jullie op.

  • De tangel stond met stip op nummer 1. Een tangel is een speeltje dat je steeds weer uit elkaar kan halen en terug in elkaar kan klikken. Een tangel heb je in alle kleuren en materialen. Je vindt ze al voor een paar euro. Er bestaan ook tangels met extra sensorische prikkels. Voor sommige kinderen echter zijn de kleine stukjes te gevaarlijk om in te slikken. Is dus niet voor iedereen haalbaar. 

In dat geval kies je beter voor één van deze alternatieven.

  • De fidget spinner. Dit is een speeltje dat in je hand rondraait, het houdt je handen bezig en werkt meteen stressverlagend. De spinners zijn al beschikbaar vanaf een paar euro.  Je vindt ze in de gewone speelgoedwinkels.
  • De fidget cube is een kleine kubus die je stress doet wegzakken. Fidget betekent letterlijk wriemelen in het Engels. En dat is wat de kubus doet, je vingers op allerlei manieren bezighouden. Aan elke kant van de kubus vind je een andere activiteit.

We zetten de 6 activiteiten even voor je op een rij.

Klikken: erop los klikken met 5 knopjes. Het ene knopje klikt net dat tikje anders dan het andere, wat ieder knopje het indrukken waard maakt.

Schakelen: als een variatie op het klikken zit er een klikschakelaar aan de kubus die je ongelimiteerd kan laten schakelen.

Glijden: gamers herkennen misschien wel een kleine joystick aan één zijde van de Cube. Deze kan je alle kanten op glijden.

Ademen: een kleine ovalen uitholling, gebaseerd op de zorgsteen, laat alle zorgen wegvloeien. Je komt dus een beetje op adem dankzij deze zijde.

Rollen: kleine balletjes in de Cube kan je zoveel je maar wilt laten rollen.

Draaien: een reeks wieltjes zorgen ervoor dat je eindeloos kan draaien aan deze kubus. Je kan de wieltjes een beetje vergelijken met een oude draaischijf van een telefoon.

  • Ook de theraputty kneedpasta kan een optie zijn. Je kind houdt zijn vingers bezig door te kneden en verfijnt ondertussen de motoriek. Deze pasta kleeft niet en maakt geen vlekken.
  • Voor nog andere kinderen vormt de squeeze bal (een stressbal) dan weer een goede optie.
  • Of misschien een trapveer? Je vindt die in elke speelgoedwinkel. Het kan een leuk hebbedingetje zijn om mee te prutsen, natuurlijk niet zo stil en minder geschikt voor de klas.

Er bestaan best veel online shops waar je het aangepast materiaal dat we hier aanhaalden, kan kopen. We vermeldden hier vroeger al de firma’s Sensocare en Muisje Sensitief. Ook bij autishop.nl vind je heel wat leuk en aangepast materiaal.

Hopelijk kunnen jullie met deze info aan de slag. Wil je graag een artikel kopen bij Muisje Sensitief met korting? Dat kan. Stuur ons dan gewoon een mailtje en we schenken jou een kortingskaart van 5% op op het totale aankoopbedrag.

Lees ook dit artikel voor meer praktische oplossingen voor onze bijzondere kinderen.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord